Ovo je tema kojoj je samo naslov dovoljan da većina čitatelja dobije dojam o čemu se
radi. Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da vas netko pita “Koji si horoskopski
znak”, a nakon što odgovorite vaš sugovornik velikom brzinom dodijeli karakteristike
vašem znaku. Vjerovali ili ne vjerovali u horoskop, vjerojatno velika većina ljudi misli
da tu ipak ima nešto istine.
Vrlo slično je i s krvnom grupom. “Koja si ti krvna grupa? B, ok, ti ne smiješ jesti
svinjetinu, piletinu, sladoled, rajčicu, pšenicu nikako!” “Da stvarno, kad jedem tu
hranu baš se osjećam loše, ima tu nešto.” Grupa po grupa i uvijek isti zaključak.
Lektini - antinutrijenti
Zahvaljujući ambasadorima i promotorima ovih modela prehrane, kod nas u
Dalmaciji vjerujem da svatko tko zna koja je krvna grupa te da zna što smije, a što
nipošto ne smije jesti. Što se tu zapravo krije i što majka znanost kaže na takvo što?
Cijela teorije prehrane po krvnim grupama bazira se na pretpostavci da su neki
lektini štetni za određenu krvnu grupu, a neki se lakše probavljaju. Lektini su
bjelančevine koje nalazimo u hrani, a klasificiramo ih u grupu antinutrijenata. Dakle,
sastojaka hrane koji su više štetni nego korisni. To je za hranu potpuno normalno.
Osim dobrih i vrijednih sastojaka koje naš organizam može koristiti, hrana krije i neke
nepoželjne sastojke. Pa tako postoje gljive koje su otrovne i koje nipošto ne smijemo
jesti, znamo i da krumpir ne smijemo jesti sirov jer nam može naškoditi, ribu
moramo pojesti što svježiju ili je pak prikladno i odgovorno skladištiti jer dugim
stajanjem nastaju sastojci koji mogu izazvati jake alergijske reakcije. Lektine moramo
skuhati jer tako postaju manje štetni i zato ih lakše probavljamo. Ljudi su nekada do
ovakvih spoznaja dolazili metodom pokušaja i pogrešaka, a s vremenom su se
postavile zakonitosti koje i dan danas poštujemo, s potpunim pravom. Danas imamo
znanost i metode kojima otkrivamo odgovore na pitanja zašto je to baš tako.
Ova teorija preživjela je preko 20 godina i još se koristi kao jedan od vrlo učinkovitih
modela za promjene u prehrambenom ponašanju. Glavni cilj je mršavljenje, ješka
koja nikada ne zakaže ako želimo da se netko lako zakači. Preko 20 godina
znanstvenici istražuju zašto je ta metoda toliko popularna i uistinu su dali sve od
sebe da pronađu odgovore kako bi i nama s ove druge strane priče posao bio barem
malo jednostavniji. Nije odgovorno prakticirati neke prehrambene algoritme, a da ni
sami ne znate zašto ih koristite. Preko 20 godina znanost nije otkrila apsolutno ništa.
Ono što smo znali o hrani i njezinim antinutrijentima unaprjeđuje se iz dana u dan,
ali to s ovom teorijom nema baš nikakve poveznice. Znamo da mahunarke moramo
namakati i dugo ih kuhati jer su inače u potpunosti nejestive. Brašna od mahunarki
miješamo s vodom i termički ih obrađujemo, dakle koristimo procese pripreme
hrane kojima se inaktiviraju sporne bjelančevine. Sjemenke rijetko kada jedemo
sirove, ili su pečene ili su pak mljevene i dodane u hranu koja se termički obrađuje, a
da pritom imamo i enzime koji pomažu u razgradnji ovih bjelančevina. Istina je da
aktivni lektini na sebe vežu neke minerale poput cinka i željeza, istina je čak i da aktivni lektini dugo stoje vezani za stanice pri čemu se ometa normalan rast i razvoj
crijevne mikroflore. Istina je i da se aktivni lektini dovode u vezu s potencijalnim
rizikom od upalnih i autoimunih bolesti, ali je i istina da mi jedemo jako malo aktivnih
lektina.
Sklonost vrstama hrane po grupama
Vratimo se na konkretnu temu pa da napravimo poveznicu s nekim osnovnim
teoretskim pretpostavkama. Grupa A je skrojena tako da je većina izbora hrane
biljnog podrijetla, bez crvenog mesa uz dodatke. Ovo je vegetarijanski model s malim
preinakama. Svjesni smo i sami da je to dobar prehrambeni izbor i koje sve prednosti
takvo prehrambeno ponašanje ima za naše tijelo. S manjim iznimkama za neke
posebne slučajeve, ovaj model preporuka je za većinu ljudi modernog doba.
Grupa B jede više manje većinu mesa osim nekih vrsta peradi i svinjetine, jede
mliječne proizvode, ali nipošto ne smije pšenicu, raž, kukuruz, leću i rajčicu. Ovaj
model bio bi bezglutenska verzija, i to je prehrana s visokim benefitima za svakog
prosječnog čovjeka. Redukcijom glutena u prehrani smanjujemo unos energetski
guste hrane i potpuno legitimno se osjećamo lakše i bolje.
Grupa AB promovira čestu primjenu morske hrane, mliječnih proizvoda uz izbjegavanje graha, kukuruza, govedine i piletine dok se grupa 0 bazira na mesu, voću i određenom povrću, dakle određena verzija Palleo prehrane.
Sva četiri tipa obavezno isključuju neke mahunarke i žitarice kako bi se opravdalo
korištenje činjenice štetnosti lektina, a u potpunosti su naslonjena na primjenu
prave, cjelovite hrane koja se isključivo priprema kod kuće te se isključuje
procesirana i polugotova hrana. Prelaskom na bilo koji model prehrane od ova četiri
tipa uvodimo vrlo dobre i pozitivne promjene u svoje prehrambeno ponašanje.
Poboljšanje kvalitete života i mršavljenje koje se javlja kao posljedica ne znači nužno
da to ima veze s vašom krvnom grupom. Jednostavno popravljamo svoje navike na
bolje, samom činjenicom da se odmičemo od loših obrazaca primjene hrane koje
smo do tada koristili. Kada se jednom stvore dobre navike pripreme i planiranja
prehrane i kada se na osobnom primjeru uvjerimo koliko nam je život lakši teško da
će nas vrtlog prošlih navika ponovno uvući u svoje središte. Posebice ako se ovim
problemom pozabavimo u zreloj dobi kada nam je itekako važno kakvi se budimo
ujutro, s kojom količinom energije raspolažemo tijekom dana i kakav nam je
zdravstveni status.
Lijepo upakirana ambalaža
Ono što još želim naglasiti je da većina gurua prehrane po krvnim grupama, u svom
obaveznom paketu čudotvornih rješenja nudi i dodatke prehrani. Mahom su to
mineralne formule onih mikronutrijenata koji se “gube” u crijevima zbog štetnih
lektina, ili enzimi za što bolju probavu lektina. Kod takvih pripravaka važno je imati
na umu jednu stvar - cilj njihovog postojanja je prodaja. Lijepo upakirana ambalaža, u
kojoj se nalazi nešto što nije direktno opasno za zdravlje i što nas ne ubije od petka
do ponedjeljka, usudila bih se reći da je nekome pala sjekira u med, na obostranu
korist. O modelu prehrane se lako može učiti i informirati, kroz knjige, članke,
internet prostranstva. A bočice, e bočice se potroše ubrzo, a potrebno je kupiti
novu…