Diljem obale turistički djelatnici su u potrazi za odgovarajućom radnom snagom što će biti još jedan uteg u izazovnoj sezoni koja je pred vratima. Stranih radnika ne nedostaje, ali stalno su otvoreni oglasi za posao u kuhinjama koje pripremaju tradicionalnu hrvatsku hranu.
Takvom kadru plaće idu i preko dvije tisuće eura.
"Osim što ih moramo nagraditi, moramo imati i jako kvalitetan odnos s njima i komunikaciju. Najveći problem je u tome što je sezona četiri, pet mjeseci", rekao je za Dnevnik Nove TV Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere.
Sve veći problem je i što sobe i apartmane na Jadranu nema tko čistiti. Pa se povremeno čišćenje apartmana počelo približavati iznosu od dvadeset pet eura po satu.
Hrvatskoj za uspješnu sezonu uz stalno zaposlene treba i oko sedamdeset i pet tisuća sezonaca.
Koji će ove sezone više nego ikad moći birati i uvjete po kojima će raditi.