Topliji dani konačno su stigli, a jučer je ulicama Kaštela odzvanjao topot konjskih kopita. Dva prekrasna crna konja upregnuta u kočiju i s uzdama u čvrstim rukama Živka Kapova, bili su dio promocije projekta pod nazivom Vinska kočija, koji već drugu godinu zaredom obogaćuje turističku ponudu Kaštela.
U ovaj projekt uključilo se nekoliko OPG-ova s kaštelanskog područja, a inicijativa je krenula od Frane Kapova, iz OPG-a Kapov u Kaštel Lukšiću.
Kapov, koji je s projektom krenuo lani, kaže da ga raduje da oduševljenje Kaštelana pojavom njegove kočije ulicama grada uopće nije splasnulo.
- Nije svakidašnja pojava, drago je ljudima vidjeti, osobito kada je sve uredno kao s našom kočijom. Kada vozim goste u kočiji onda im kažem da se mogu osjećati kao celebrity jer će im svi mahati. Baš uvijek smo atrakcija na cesti.
Imamo autentičan proizvod, lijepu priču koja je dobila brojne turističke nagrade, uključujući "Simply the best" na državnoj razini.
U ponudi i kočija za vjenčanja
Razgledamo kulturna i prirodna bogatstva Kaštela kojih ne nedostaje, vinarije, kušamo najmanje 6 vrsta vina, ali i autohtonu hranu ovog podneblja.
Krenuli smo tek lani, no ovu godinu već imamo rezervacije, očekujemo 300 posto više tura nego lani. Ove godine smo odradili ture i po kiši, gostima ništa ne smeta! - kazao nam je Kapov, vrijedni mladi kaštelanski poduzetnik, dodajući da The Wine carriage Split vozi i vjenčanja, ne samo po Dalmaciji, nego i Hrvatskoj.
Nada Maršić, direktorica TZ Grada Kaštela, rekla je da i Vinska kočija dokazuje da Kaštela itekako imaju što ponuditi svojim gostima.
- Stara maslina stara je više od 1500 godina. Svaka Kaštela imaju jednu staru, jednu novu i jednu zasebnu crkvu. Imamo ogromne potencijale u pred i posezoni. Stari centri mjesta, predivne plaže i šetnice, aktivni turizam, baština iz helenističkog i rimskog razdoblja - dio su onoga čime naši posjetitelji bivaju oduševljeni.
Osvrnula se na manifestaciju "Kaštelansko kreativno proljeće" koje se nastavlja i ovaj tjedan.
- Sada Kaštela obilazimo kočijom, prije toga smo to napravili brodom. Slijedi nam predavanje profesora Ive Babića o temi Jadrana, a ovaj tjedan završit će gastronomski. U subotu slijedi Fešta o' boba. Ove godine se već nekoliko puta odgađala radi vremenskih neprilika, no konačno nam stiže sunce. U nedjelju imamo 7 klapa u 7 Kaštela.
Od 13. do 16. lipnja slijedi LoveStock. Sama završnica Kreativnog proljeća je Čokolada, crljenak i jazz. Onda slijedi Kaštelansko kulturno ljeto, dakle nastavljaju se događanja u Kaštelima bez prestanka, a ona ne privlače samo lokalno stanovništvo, nego i goste - govori nam direktorica.
Vinska kočija kreće od imanja obitelji Kapov. Prekrasno zdanje prava je oaza mira i zelenila. Domaćini su svojim gostima ponudili različite delicije, domaće vino, rakiju i više vrsta maslinovog ulja. Kočija se potom starom kaštelanskom cestom uputila prema staroj maslini i dalje do vinarije Vuina u Kaštel Štafiliću. Iz Kaštel Štafilića Vinska kočija stiže u Kaštel Novi, u jednu od najstarijih konoba na ovom području koja je još u funkciji, konobu Ante Vuletina. Vinska kočija nudi posjete dvorcima Rušinac i Vitturi, a turistima se nude posjete kuli Cambi, Kaštilcu i drugim kaštelanskim znamenitostima.