Brački varenik prvi je proizvod s otoka Brača koji je na razini Europske Unije zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla.
Radi se o tradicijskom proizvodu od grožđanog soka koji se koristi prvenstveno kao dodatak jelima i prirodni zaslađivač i poboljšivač okusa. Ovo je ujedno i prva zaštita te vrste proizvoda u Hrvatskoj.
Ove godine prva četiri proizvođača Bračkog varenika ulaze u sustav zaštite, ispunili su tražene uvjete i dobili pravo korištenja oznake na svojim proizvodima što će im dati veću prepoznatljivost na tržištu.
Varenik je zaštićen i vrlo jedinstven proizvod. Nekad davno je bio važna namirnica
Naime, to je proizvod koji se dobiva od ukuhavanjem grožđanog soka. Sok se iskuhava više od 20 sati.
Vrlo je interesantan jer se sastoji od samo jednog sastojka, a to je grožđe. Znači nema nikakvih dodataka u njemu, nema šećera.
"Taj postupak proizvodnje zahtjeva neko iskustvo i tradiciju. Zanimljivo je da su to naši Bračani nekad koristili jer u davna vremena nije bilo moguće kupiti šećer, pa im su varenik dosta koristili, kao što mi danas koristimo šećer. Znači, dodavao se kao sastojak u mnoga jela", pojašnjava nam upraviteljica Poljoprivredne zadruge Supetar Tija Mlinac.
Četiri bračka proizvođača dobit će europsku oznaku zaštite i autohtonosti varenika. Evo koji su to OPG-ovi
Svake godine varenik se proizvodio i bio je vrlo vrijedna namirnica. Davao se djeci za jačanje imuniteta, obvezan je sastojak prilikom kuhanja raznih divljači, i zimskih jela u kojima prevladavaju toćevi. Danas litra zaštićenog bračkog varenika stoji oko 500 kuna.
"Prošle godine smo dobili oznaku zaštite za brački varenik s oznakom geografskog porijekla na razini Europske unije. Ove godine naša četiri bračka OPG-a, odnosno proizvođača autohtonog bračkog varenika ušla su u taj postupak", kazuje nam Tija u nastavku.
Naime, zaslužene oznake autohtonosti u srijedu na svečanosti će dobiti: OPG Marko Franulić iz Nerežišća, OPG Šimica Žuvić iz Dračevice, te OPG-ovi Frane Cvitanić iz Bola i Ljubomir Kurtić iz Supetra.
Pitali smo Tiju, što konkretno znači ova oznaka za bračke proizvođače.
"Znači, oni koji su dobili zasluženu oznaku, jedino oni svoj varenik mogu nazivati zaštićenim imenom 'Brački varenik'. Taj naziv je sada zaštićen i to je nama na otoku vrlo važno. Nitko ne smije nazivati svoj proizvod 'Brački varenik' ako za to nema potrebnu oznaku koju je jako teško dobiti", pojasnila je.
Nije lako dobiti EU oznaku, kontrolno tijelo pregledava svaki detalj
U nastavku nam je otkrila da su kontrole vrlo rigorozne, te ako proizvođač želi ući u ovu elitu 'zaštićenih', treba proći brojne testove i kontrole renomiranih stručnjaka
"Kontrolno tijelo prvo detaljno pregleda vinograd, zatim nadgledaju postupak proizvodnja i pakiranja proizvoda. Čitav taj postupak oni prođu i na kraju proizvođaču daju prolaznu ili neprolaznu ocjenu", veli Tija za Dalmaciju Danas.
Naime, proces zaštite naziva započeo je u kolovozu 2017., kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla bračkog varenika. Europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla varenik je dobio u rujnu 2020. godine, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
"Rade se i kemijske analize proizvoda i onda kontrolno tijelo izdaje certifikat koji se printa na etiketi. To je kupcu čista garancija za kvalitetu i autohtonost proizvoda, a nama je odlična turistička promocija Brača kao otoka i varenika kao tradicionalnog proizvoda", zaključuje upraviteljica Poljoprivredne zadruge Supetar.
U organizaciji PZ Supetar i TZO Supetar svečana dodjela certifikata za oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla za proizvod Brački varenik održat će se u Škripu u Muzeju uja ove srijede 3 studenog 2021. u 10.30 sati uz prigodnu degustaciju varenika i jela i slastica spravljenih s varenikom.