U četvrtak je u Rabu svečano otvoren 27. Noćnjak, Međunarodna manifestacija maslinara i ulja, a trajat će do 16. ožujka. Organizator je Zadružni savez Dalmacije. Nakon sadnje spomen-masline, uz nazočnost brojnih visokih dužnosnika uručena su posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unaprijeđenu maslinarstva i uljarstva.
Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2025., danas 14.3.2025. na programu su brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta u Splitu, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Agencije za razvoj Zadarske županije, Ministarstva poljoprivrede…
Još jedna u nizu korisnih i praktičnih radionica je interaktivna radionica Masterclass Gastro Ekspert kojom moderira dr. sc. Sandra Petričević. Radionica će otvoriti tajna vrata okusa i mirisa maslinovih ulja i hrane, te sudionike poučiti kako odabrati kvalitetu.
U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašeno najbolje ulje u ovoj kategoriji.
Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina udruženja Vina Kvarnera.
GODIŠNJA PRIZNANJA LAUREATIMA ZA MASLINARSTVO I ULJARSTVO
Priznanje „Branko Škarica“ za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva
MILENA BUČAR MIKLAVČIĆ Koper, Slovenija
Dr. Milena Bučar Miklavčič rođena je 1957. godine u Kopru. Bila je profesorica kemije u gimnaziji, a nakon što je 1985. diplomirala kemiju zaposlila se u tvornici IPLAS Koper. Godine 1995. analitičkom opremom privatnog laboratorija LABS postavila je temelje istraživanja maslina u tadašnjem Znanstveno-istraživačkom centru Koper. Pridonijela je uključivanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja slovenske Istre, prve slovenske hrane sa zaštićenom oznakom izvornosti, u europsko područje. Predmet njenog istraživanja je biljna proizvodnja i prerada, osobito maslina u ulje, te kemijska i senzorska analiza maslinovih ulja. Bavi se i procjenama vrijednosti nusproizvoda maslina (lišća, komina...) te manjim spojevima u maslinovim uljima i na tom polju postiže zavidne rezultate. Doktorirala je 2019. godine na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani s doktorskom disertacijom ¨“Utjecaj odabranih tehnoloških postupaka na kemijske i senzorske karakteristike slovenskih djevičanskih maslinovih ulja“. Bivša je predsjednica Maslinarskog vijeća na MAFF-u, članica Skupine kemijskih stručnjaka za proučavanje maslinovih ulja pri Europskoj komisiji, voditeljica Nacionalnog panela za senzorsku procjenu maslinovih ulja te članica Stručne skupine za senzorsku procjenu djevičanskih maslinovih ulja pri Međunarodnom vijeću za masline.
Priznanje „Pavle Bakarić“ za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva
MARIJAN KALANJ Zagreb
Marijan Kalanj vlasnik je i direktor tvrtke Messis d.o.o. osnovane 2000. godine sa sjedištem u Zagrebu gdje se nalaze ured uprave, komercijalni sektor i skladište s veleprodajom. Široka djelatnost tvrtke, između ostalog, obuhvaća veleprodaju i distribuciju strojeva i opreme za poljoprivredu te rezervnih dijelova i alata. Tvrtka pruža usluge servisa i preventivnog održavanja strojeva i opreme, kao i poduku korisnika o što boljem i kvalitetnijem rukovanju i održavanju poljoprivredne mehanizacije. U odnosu s maslinarima i uljarima Marijan Kalanj prvenstveno nastoji pomoći i dati savjet, često stavljajući profesionalni interes u drugi plan. Uvijek je prisutan na važnim maslinarskim manifestacijama i na pomoći je maslinarima i uljarima, a na organiziranim prezentacijama redovito predstavlja najnoviju mehanizaciju i strojeve za maslinarstvo i uljarstvo. Proizvodima iz svog programa opskrbljuje više od 830 poslovnih partnera, što ga čini jednim od najznačajnijih distributera na tržištu Hrvatske. Nedvojbeno je tvrtka Messis pridonijela tehničkom dijelu razvoja maslinarstva, a njezin poslovni uspjeh rezultat je jasne poslovne vizije, ponude kvalitetnih i konkurentnih proizvoda, predanosti svih zaposlenika te korektnosti u odnosu s kupcima.
Priznanje „Dobroslav Elezović“ za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva
ŽELJKO PERAN Rab
Željko Peran magistar je agronomije koji se nakon diplome, dok su drugi ostali u metropoli, vraća i živi na otoku Rabu. Od početka rada Poljoprivredne savjetodavne službe radio je 26 godina kao savjetnik sa sjedištem u Rabu. U mirovinu odlazi 2018. godine kao viši stručni savjetnik za hortikulturu, a većim dijelom svojeg službovanja pokrivao je područje cijele Primorsko-goranske županije. Privržen maslini i poznajući njenu vrijednost, zalaže se za razvoj ove kulture te je značajno pridonio razvoju maslinarstva, a time i gospodarstva otoka. Na području otoka i županije održao je stotine predavanja maslinarima, demonstracija rezidbe maslina, a mnogo je radio i na uzgoju maslina na težim uzgojnim uvjetima. Godinama je pisao stručne članke u raznim tiskanim medijima te nastupao u televizijskim i radio emisijama. Mnoge je u svome zavičaju i šire, u radno i neradno vrijeme, puno toga poučio i naučio. Nesumnjivo je dao velik doprinos razvoju maslinarstva i poboljšanju kvalitete proizvedenog maslinovog ulja.
Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d'Oliva“ za višegodišnji samoprijegoran rad u maslinarstvu i uljarstvu
(dodjeljuje Baldasar d.o.o. iz Splita)
SANJIN GABRIĆ Rab
Sanjin Gabrić čovjek je kojem maslina u životu i poslu zauzima jedno od najvažnijih mjesta. Na Rabu ima i njeguje 500 maslina, pretežno autohtone sorte oblica, od kojih proizvodi maslinovo ulje izuzetne kvalitete, što dokazuju priznanja na Noćnjaku i drugim natjecanjima. Aktivni je član Udruge maslinara Orkula i vlasnik uljare te ugostiteljskog obrta pod znakovitim nazivom „Maslina“. U svom restoranu poseban naglasak stavlja na konzumaciju maslinovog ulja, nudeći i svoje maslinovo ulje. Poznate su i njegove rukotvorine od maslinovog drva. Potpuno se predao maslini, zaokruživši cijeli ciklus od stabla, ploda, ulja do plasmana.
Priznanje „don Ante Alfirević“
za doprinos unaprjeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva
BOŽO ŠALTIĆ Bar, Crna Gora
Božo Šaltić čest je sudionik raznih manifestacija, a stalni je sudionik Noćnjaka. Jedan je od uspješnih promotora maslinarstva i proizvoda od masline u Crnoj Gori. Sudjelovao je na preko 200 manifestacija i sajmova na kojima je predstavio svoje proizvode. Šaltićeva obitelj posjeduje mali maslinik i to od malog broja stabala stare masline, a mlada još nisu u rodu. Šaltić je usmjeren na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete, a radi i druge proizvode od masline (zdjele, suvenire, namaze itd.). Njihovo maslinovo ulje prisutno je na mnogim sajmovima, a za kvalitetu i rad stigla su priznanja i nagrade.
Priznanje „Marko Vrsalović“
za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva
DORIS BOŽANIĆ Split
Doris Božanić, kemijski tehničar, posvetila je značajan dio svoje karijere maslinovom ulju. Njezino iskustvo proteže se od laboratorijskog rada u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, zatim u laboratoriju specijaliziranom za maslinovo ulje do aktivnog sudjelovanja u uzgoju maslina. Članica je ovlaštenog panela za ocjenjivanje maslinovog ulja, te od početka vođenja evidencije upisana na listu ocjenjivača maslinovog ulja pri Ministarstvu poljoprivrede, što pokazuje njezinu stručnost u senzorskoj analizi. Njezino dugogodišnje volontiranje na Noćnjaku, gdje redovito sudjeluje, dodatno naglašava njezinu predanost zajednici maslinara. Uzgoj maslina i proizvodnja ulja postali su joj strast. Njezina objašnjenja o različitim karakteristikama maslinovog ulja otkrivaju duboko razumijevanje teme i uvijek je možete susresti na Olio baru kako s velikim entuzijazmom pokazuje i objašnjava svim sudionicima Noćnjaka prednosti i nedostatke pristiglih uzoraka. Iako samozatajna, Doris je nezamjenjivi kotačić tima sa svojom vedrom naravi.
Priznanja „Joško Niskota“ uzornom maslinaru
VLADIMIR DUMIĆ – VLATKO Rab
Vladimir Dumić na 1,5 hektara ima 300 stabala četrdesetak sorti maslina koje je kao kapetan duge plovidbe donio s putovanja Mediteranom. Maslinu smatra svjetskim putnikom, pa u svom masliniku ima talijanske, grčke, španjolske, francuske, turske... Posadio je i šezdesetak različitih vrsta smokava, a u dvorištu Dumićevih polako stvara mali arboretum u kojem je četrdesetak stabala, iz raznih krajeva svijeta. Pionir je modernoga maslinarstva na otoku, što znači da stabla sadi na gušći razmak, masline orezuje, daje im zaštitu, navodnjava sustavom kap na kap, bere dvije trećine zelenih i jednu trećinu maslina koje su promijenile boju i prerađuje ih isti dan. A kao rezultat, proizvodi nagrađivano visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sve masline još nisu u punom rodu pa je trenutačno godišnja proizvodnja oko 750 litara. Aktivni je član Udruge maslinara Orkula Rab i doprinosi njezinom razvitku kao i razvitku cijelog otoka. Vladimirova supruga Julija iz Kijeva u Ukrajini zaljubila se u otok, a tu je pronašla i ljubav svog života s kojim se skrasila u Banjolu. Osim Vladimira i Julije u berbi su i njihove dvije kćeri, a berača bude odasvud, od Škotske do Australije.
Priznanje uljarskoj zadruzi za uzoran rad (dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez)
PZ MASLINARI ISTRE Krasica, Buje
Nakon dugogodišnjih priprema, 2019. godine osnovana je prva Istarska zadruga maslinara, s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu. Maslinici se prostiru diljem istarskoga, ovog najvećeg jadranskog poluotoka. Zajedničkom proizvodnjom i prodajom pod brendom Konfin, u vrlo kratkom vremenu postigli su dobre uspjehe za koje nekima treba puno više godina. Zbog toga su formirali zajedničku robnu marku „Konfin“ koja se uspješno plasira na tržište kroz 5 vrsta ekstra djevičanskog maslinovog ulja - Konfin Ulje bez granica - blend/mješavina više sorti maslina, Konfin Ekološko, Konfin Istarska bjelica, Konfin Buža i Konfin Selekcija.
Priznanje „Zlatna amfora Noćnjaka“ za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva
UDRUGA MASLINARA ORKULA Rab
Cilj udruge je okupljanje i povezivanje maslinara otoka radi njihovog unaprjeđenja i jačanja značaja maslinarstva na otoku, kroz edukaciju, omasovljenje i razvoj maslinarstva. Najuspješnije članove Udruga nagrađuje i time stimulira. Zajedno s gradskim strukturama, Udruga je aktivirala i Dane masline i maslinovog ulja na Rabu, manifestaciju koja se održava neposredno nakon berbe maslina. Zapažena su izlaganja u organizaciji Udruge vezana za suzbijanje maslinove muhe, maslinovog moljca i svrdlaša, te prezentacija o formiranju mlade masline, masline u rodu i pomlađivanju masline. Za maslinare također organiziraju prezentacije o mehanizaciji i alatima potrebnim u maslinarstvu, o sredstvima za gnojidbu te o načinu poboljšanja kvalitete zemlje i njezine vrijednosti za maslinu.