Sljedeći trendove, kao i potrebe poslodavaca, sve složenije zahtjeve gostiju i situacije s nabavom, a i prateći želje samih polaznika da se usavrše i pronađu inspiraciju za predstojeću sezonu, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) od prošle godine provode višednevne kulinarske treninge i usavršavanja za profesionalce. Pred sezonu ostalo je još pet majstorskih radionica u ŠKMER Akademiji u Splitu, a teme su gurmanski street food, sushi, vođenje kuhinje na turističkim brodovima, priprema i izrade menija jela s janjetinom te proljetni master class naprednog slastičarstva s jednom od vodećih domaćih slastičarki - Terezom Alabandom.
"Treninzi namijenjeni su kuharima, slastičarima, F&B managerima, strukovnim nastavnicima i mentorima, donose optimalna rješenja i inspiraciju za sezonu, a prije svega njima se osiguravaju vrlo konkretna znanja kroz hands on edukacije za vrhunsku uslugu i povećanje učinkovitosti tima. Na treninzima stječu se znanja o modernim tehnikama i tehnologiji, platingu, nutricionizmu, organizaciji, zero waste konceptu, a prenosimo i kulinarske koncepte vodećih svjetskih chefova, poput slavnog Alain Ducassea, čija škola visoke gastronomije iz Francuske posljednjih godina redovito gostuje kod nas u Splitu s 3 Michelin stars programima" - kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.
Riječ je o edukacijskim paketima osmišljenima za razvoj tržišta i osnaživanje društvenog poduzetništva pod okriljem ŠKMER-ovog opsežnog EU projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.).
Prva na redu je četverodnevna Street Food akademija, kojom će se od 6. ožujka polaznicima pružiti prilika da usavrše klasične i usvoje nove svjetske načine pripreme gurmanske "ulične hrane". Uz ŠKMER-ove chefove edukatore polaznici će imati prilike isprobati i naučiti inovativne recepte za burgere, sendviče, salate, juhe, paste za van, tartove, kao i manje porcije toplih jela. Osim toga, program nudi organizacijske metode i tehnike kojima se optimizira produktivnost i uspješnost rada uz korištenje “super food” namirnica i zdravih dodataka prehrani.
Na kulinarskom treningu Sushi chef od 13. do 16. ožujka polaznici će uz praktičan rad učiti o tehnikama, priboru, namirnicama i dodacima u japanskim jelima, a posebice varijantama sushija kao što su hosomaki, uramaki, nigiri i sashimi. Također, edukacija donosi i kako pravilno tretirati sirove namirnice radi zdravstvene ispravnosti te atraktivne načine prezentacije.
"Prateći nove trendove mediteranske i tradicionalne kuhinje, očekivanja gostiju, dostupnost namirnica, novitete u ponudama dobavljača, te uvažavajući specifičnosti uvjeta brodske kuhinje, pripremili smo edukaciju "Mediteranska brodska kuhinja à la carte". Donosi između ostalog, posebna znanja i vještine kod pripreme vrhunskih delicija, umjetnost dekoriranja tanjura i jela po posebnim prehrambenim zahtjevima gostiju. Obradit ćemo i sve segmente nabave za brodsku kuhinju te kreiranje tjednih menija i pisanje jelovnika. U travnju nastavljamo s master classom o janjetini našeg glavnog chef edukatora Željka Nevena Bremeca, gdje će se usvojiti kreiranje kompletnog menija od janjetine, pripremati atraktivna jela za restorane, proslave, kao i mali zalogaji u street food formatu. Ciklus ovosezonskih treninga za profesionalce završavamo majstorskom radionicama o desertima s jagodama Tereze Alabande koja nudi ulazak u svijet haute pâtisserie" – istaknuli su iz ŠKMER-a.
Informacije i prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili putem obrasca na https://skmer.hr/profesionalni-treninzi-i-usavrsavanja/
Raspored:
- - 9.3.2023. Street Food akademija - trajanje: 24 sata
- - 16.3.2023. Sushi chef - trajanje: 24 sata
20.- 23.3.2023. - Mediteranska brodska kuhinja à la carte - trajanje: 24 sata
21.- 22.4.2023. - Master class: Janjetina - trajanje: 16 sati
22.4.2023. - Slastičarski master class: Najljepši deserti s jagodama - trajanje: 6 sati
Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.