Španjolska nutricionistička zaklada naglasila je zdravstvene koristi različitih vrsta kruha, ističući da je raženi kruh, osobito, posebno koristan, prenosi N1.
Rekli su: “Raženi kruh ističe se niskim udjelom masti—3,3 grama na 100 grama proizvoda—što ga čini korisnim za one koji žele smršavjeti ili smanjiti unos kalorija. Dodatno, njegov vlaknasti sadržaj pomaže da se osjećamo siti i poboljšava probavu. Također pomaže u uklanjanju ‘lošeg’ kolesterola, poznatog kao LDL kolesterol, čime se sprječavaju kardiovaskularni problemi održavanjem čistih arterija.
“Raženi kruh bogat je fosforom koji jača kosti i zube, što je korisno za starije osobe, ali i za one koji još rastu. Također sadrži minerale poput željeza, kalcija, selena i natrija, uz zdrave masne kiseline. Ovo jača imunitet i poboljšava metabolizam, što može biti vrlo korisno za vegetarijanske ili veganske dijete.”
Raženi kvasac omogućuje mikroorganizmima u crijevima da reguliraju razinu šećera u krvi, među ostalim prednostima. Također su otkrili da, kada jedemo raženi kruh, razina šećera u krvi opada sporije, što je vrlo pozitivno za naše zdravlje.
Zdravstveni stručnjaci preporučuju raženi kruh kao prikladan dodatak prehrani za mršavljenje, savjetujući da ga se može konzumirati svakodnevno u umjerenim količinama.