Bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.
Med od bundeve smatra se djelotvornim u ublažavanju bolesti jetre i bubrega, za izbacivanje kamenaca iz žuči, liječenje mokraćnih kanala, ali i za jak i suh kašalj.
Osobe koje pate od zatvora mogu koristiti med od bundeve, jer sadrži vlakna, kao i karoten te obilje vitamina.
Smatra se da pomaže u borbi protiv povišenog kolesterola, ateroskleroze te smanjuje oticanje uzrokovano srčanom insuficijencijom. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod pretilosti, piše Krstarica.
Kako se priprema med od bundeve:
Za pripremu meda potrebna je jedna zrela žuta bundeva.
Sve što trebate učiniti jest odrezati vrh i izvaditi unutrašnjost (sjemenke i vlakna).
U dobiveni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji po vašoj želji.
Gore poklopite odrezanim vrhom i ostavite na desetak dana na hladnije mjesto.
Najbolje je bundevu staviti u veću zdjelu, jer će s vremenom omekšati i bit će je teško premještati.
Tijekom tog vremena šećer će se otopiti u soku bundeve. Čim se šećer otopi, skinite poklopac i izlijte dobivenu tekućinu u staklenu posudu.
Ako se slučajno na poklopcu bundeve pojavi plijesan, ne brinite. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve i kroz nju izlijte med u posudu.
Kako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete njime zasladiti čaj, konzumirati ga samostalno 2-3 puta dnevno po 2-3 žlice, koristiti ga kao preljev za palačinke ili osmisliti vlastitu verziju, ovisno o vašoj mašti.
Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam nije dovoljno, odmah možete pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.