Hrana i pića koja sadrže pigmente, poput kave, čaja, crnog vina, gaziranih pića, sportskih pića, rajčica, curryja i bobičastog voća, mogu se zalijepiti za caklinu i uzrokovati trajne mrlje. Također, hrana bogata šećerom hrani bakterije u ustima koje potom proizvode kiselinu koja može oštetiti caklinu i izazvati razne probleme sa zubima.
Osim navedenih namirnica i ove biste trebali izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos kako biste očuvali zdravlje svojih zubi.
Krekeri – Slani krekeri i štapići brzo se pretvaraju u šećer, stvarajući ljepljivu pastu koja se lijepi za zube i može uzrokovati karijes.
Čips – Osim što uzrokuje probleme nositeljima aparatića, čips može oštetiti desni i nepce, te može dovesti do lomljenja zuba, pogotovo ako je zub već oslabljen.
Citrusi – Limuni, naranče i grejp sadrže kiseline koje mogu oslabiti caklinu. Iako su zdravi, preporučuje se konzumiranje u umjerenim količinama, a nakon toga ispiranje usta vodom.
Suho voće – Ljepljivo suho voće bogato šećerom može se zadržati na zubima i uzrokovati nakupljanje plaka. Bolja alternativa je svježe voće poput jabuka i dinja, koje je bogato vodom i manje šteti zubima.
Led – Žvakanje leda može oštetiti caklinu i uzrokovati pucanje zuba, osobito kod starijih osoba čiji su zubi osjetljiviji, prenosi N1.
Kokice – Tvrdi komadi kokica mogu oštetiti zube ili zubne implantate, dok ljuskice lako mogu zaglaviti između zuba i uzrokovati infekciju.