Sirnica, pinca ili uskrsna pogača nezaobilazan je dio uskrsnog stola u Hrvatskoj. Ovaj mirisni, mekani kruh bogat raznim aromama simbol je blagdanskog ugođaja, a mnogi ga i danas pripremaju prema starinskim receptima koji se prenose generacijama.
Tradicionalno se izrađuje od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće, oblikuje u okrugli oblik te se na vrhu reže križ, koji simbolizira Kristovo razapinjanje.
Sirnica zapravo vuče korijene iz doba Mletačke Republike, kada je dizano tijesto bilo luksuz rezerviran za najbogatije. Smatra se da je recept potekao iz talijanskih pokrajina Veneta i Furlanije, a sredinom 19. stoljeća prenesen je u Graz, odakle se proširio i na Austriju, gdje je poznat kao Osterpinze ili Görzer Pinze.
Zašto sirnica ako nema sira?
No, zašto se ova uskrsna poslastica u Dalmaciji naziva sirnica, iako ne sadrži sir? Pretpostavlja se da je naziv nastao jer se nekada umjesto kvasca koristilo usireno tijesto. Nekada su dalmatinske žene s ljubavlju čuvale svoje recepte i prenosile ih s koljena na koljeno. A upravo jedan takav s nama je podijelila i splitska kulinarska meštrovica, kako je mnogi nazivaju, te gastro i food influencerica Anka Slišković.
„Recept je stariji od 'vremena'“
„Recept je stariji od 'vremena', tako da ništa ne prepisujem sebi osim da sirnicu oduvijek radim po ovom receptu. Ipak, danas se recept nešto promijenio, prije se nije stavljalo maslo ni ove 'drangulije' od mirisa već bi se koristila mast i zero rakije“, kaže nam Anka, a potom daje koristan savjet za naše čitatelje u pripremi ove uskrsne slastice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
„Vrlo važno da svi sastojci budu sobne temperature I da damo tijestu vremena“, savjetuje Anka što je važno u pripremi recepta kojeg vam donosimo u nastavku.
RECEPT
1kg brašna za dizana tijesta
160 ml mlijeka
1 kocka svježeg kvasa
200g šećera
160 g maslaca( po želji dio zamijenit sa masti)
3 cijela jaja
3 žumanjka
Korica i sok jedne naranče, korica limuna
2 žlice ruma
2 žlice mirisa za sirnice Biškić
Par kapi mirisa ruže
3 žlice kiselog vrhnja
2 vanilija šećera
Žličica soli
Žumanjak
Šećer za posipanje (kocke šećera usitnite)
PRIPREMA
Kvasac izmrviti u malo mlijeka i pomiješati s 1 žlicom šećera i 1 žlicom brašna. Ostaviti na toplome da se digne. Mikserom izmiješati jaja, vanilija šećer, sol, šećer i korice zatim dodati dio brašna, vrhnje, mlijeko, dignuti kvasac, miris za sirnice i rum, sok od naranče, maslac te postepeno dodavati brašno, nastaviti ručno miješati. Tijesto mora biti kompaktno i dobro izrađeno.
Ostaviti na toplome da se digne. Kad se tijesto udvostruči premijesiti, oblikovati kugle i ostaviti i dalje na toplome da se diže. Nakon toga zarezati škarama na 3 dijela, premazati žumanjkom, obilato posuti šećerom i opet ostavit 10 minuta.
Stavite peći 30-35 minuta na 180°C u prethodno ugrijanu pećnicu.
Čim počnu lagano rumeniti prekrijte sirnice aluminijskom folijom i nastavite peći do kraja.
Vrlo je bitna dužina pečenja sirnica, ne smijete ih prepeći jer će vam se presušit.
Moderna verzija sirnica
Iako se tradicionalni recept čuva s posebnom pažnjom, danas postoje i moderni dodaci. Tako je splitska slastičarka Tea Mamut svoje sirnice pravi po receptu koji je u potpunosti sama osmislila. Riječ je o batat sirnicama, a s Teom smo popričali o ovim neobičnim sirnicama.
„Tijekom Covida i lockdowna, imala sam dosta vremena eksperimentirati i testirati recepte. Svakodnevno sam testirala i probavala (i to u kućnoj varijanti) dok nisam došla do zadovoljavajućeg rezultata. Nakon jednog gostovanja na HRT-u, ljudi su samo počeli zvati i tražiti sirnice s batatom! Od tada isključivo radimo samo te u Oš kolač slastičarnici“, priča nam Tea kako je došla na ideju batat sirnica.
Kaže nam, iznenađena je kako su Splićani izvrsno reagirali na ovaj novi proizvod. A tome svjedoči i činjenica da unaprijed prima rezervacije.
„Trebalo je vremena dok se nije "probio led" ali sad već treću godinu, popularnost im je itekako narasla! Rezervacije oficijalno kreću od 18.03 a proizvodimo ih od 15-19.04 kada su dostupne za preuzimanje“, kazuje splitska slastičarka.
Proces izrade batat sirnica je poprilično zahtjevan.
„Izrada dizanih tijesta zahtijeva poprilično vremena, strpljenja te adekvatne topline i vlage. Od samog vaganja namirnica, ribanja korica, miksanja tijesta, fermentacije do pečenja, hlađenja i pakiranja - proces je sigurno koji zahtjeva više ruku i jako dobru organizaciju“, navodi Tea.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sočne i ukusne
Jedna od glavnih karakteristika batat sirnice je njena sočnost. Zanimalo nas je u čemu se još razlikuje od obične sirnice?
„Ova sirnica je neizmjerno sočna, zahvaljujući pireu od batata! Moram napomenuti da ovo nije klasična sirnica - ona sadrži kuhani pire od batata, kokosovo ulje, organsko pirovo brašno, rakiju od ruže moje bake kao i limune i organski ekstrakt naranče. Također, ove godine imamo i nova pakiranja, na zlatnim podlošcima i u kutijama s natpisom "Oš sirnicu?", pojašnjava naša sugovornica.
Za kraj daje savjet kako sirnicu čuvati da što duže ostane sočna.
„Dobro je zamotati u prozirnu foliju, ali u većini slučajeva, toliko se brzo pojede da nema brige za održavanjem svježine. Ono što je meni najdraže, u slučaju da prođe koji dan, staviti je u toster je najbolja stvar ikad! Probajte“, zaključuje Tea Mamut.