Darija Zdolec (28) iz Pušćina u Međimurju nastavlja obiteljsku tradiciju bavljenja mljekarstvom. Na imanju na kojem živi s roditeljima i dva brata uvijek ima posla. Iako najmlađa u obitelji, proizvodnju sira preuzela je na sebe i odmah uvela novitete. Otvorila je, prvi u Međimurju - siromat, javlja HRT.
- Tu stane 90 sireva, velikih i malih. Imamo sve vrste - vlasac, bučine sjemenke, dimljeni obični, četvrtine sa sva četiri okusa. Ima dosta automata po Hrvatskoj s raznim proizvodima, pa mi se činilo dosta praktično za kupce. Pokušali smo tu varijantu, zadovoljni smo zasad - objašnjava Darija.
Zadovoljni su i kupci koji sve više traže domaće, kvalitetne proizvode. Ovi se sirevi proizvode na starinski, prirodan način, po posebnoj recepturi.
- Kćer je počela s tim, sam početak je jako dobar. Ja se nadam da bude išlo - kaže vlasnik farme Dragan Zdolec.
Jedini u mjestu bave se ovim poslom. Vlasnici su 50-ak krava koje daju prvoklasno mlijeko.
- U proizvodnju sireva ide oko 150 litara, a dnevna proizvodnja je oko 900 litara - kaže Dragan.
Kako stvari stoje, u siranu će ići još više mlijeka s obiteljske farme, jer se siromat pokazao kao pun pogodak. Potražnja je porasla, a plasman proizvoda je lakši. Cijene sira nisu dizali, iako je stopa PDV-a na sireve 25 posto, a na mlijeko i meso 5 posto.
- Ali druge godine mislim da ćemo biti primorani podići cijene, jer sve je drastično skuplje, tako da mislim da ćemo morati malo povisiti, nažalost - kaže Darija.
Siromat na obiteljskom imanju se pokazao kao odlično rješenje. I za kupce, koji lakše i u bilo koje doba dođu do proizvoda, i za proizvođača kojem je ovo praktičan kanal prodaje, a gotovo bez utroška vremena.