Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanjci su prepuni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.
No, kako biste iz jaja izvukli najbolje, trebali biste paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji “pogrešan” način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.
Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.
“Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i niskim udjelom zasićenih masti, ali čim dodate maslac u smjesu, zasićene masti u vašem jelu rastu. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna količina zasićenih masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže dijetetičarka Katherine Basbaum.
“Dijetetske smjernice za Amerikance 2020.-2025. predlažu smanjenje unosa zasićenih masti na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti”, tvrdi dijetetičarka Tara Tomaino.
Tomaino dodaje da ne morate izbjegavati samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kuhanje jaja u loncu ili kajgana koja sadrže velike količine zasićenih masti u obliku vrhnja ili sira.
Korištenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedino što je nezdravije od prženja jaja je prženje na jakoj vatri, prenosi N1.
” Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, što može potaknuti upalu u tijelu. Stoga biste trebali koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako biste to spriječili”, objašnjava dijetetičarka Rebecca Washuta.
Koji je najbolji način pripreme jaja?
“Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, pojašnjava Tomaino.
Osim načina kuhanja, važno je i s čim jedete jaja.
“Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka”, savjetuje Tomaino.