Nekoliko studija istražilo je povezanost između popularnih dijeta i starenja: pokazalo se da mediteranska prehrana usporava progresiju starenja, a hrana bogata antioksidansima i nutrijentima poput vitamina E i kolina (kvarterna sol amonijaka, vitaminu-sličan esencijalan spoj) čini se da ima dobar učinak na kognitivno zdravlje.
Ali što je s namirnicama koje imaju suprotan učinak?
'U tipičnoj američkoj prehrani ima puno šećera, masti, soli, konzervansa... i drugih kemijskih spojeva. Takve vrste hrane dovode do upalnog odgovora koji može negativno utjecati na našu DNK, što može dovesti do starenja', kaže dijetetičarka Raelene Brooks sa Sveučilišta u Phoenixu, piše Fortune.
Ovih šest namirnica moglo bi nas brže postarati:
1. Kava
Trebate jutarnju dozu kave da se ujutro pokrenete? Možda biste je trebali ograničiti na nekoliko šalica. Konzumenti kave koji su pili više od šest šalica dnevno imali su manji volumen mozga i 53 posto veći rizik od dijagnoze demencije u usporedbi s onima koji su je pili rjeđe. Neka istraživanja čak pokazuju da je svakih 100 mg kofeina (otprilike jedna šalica kave) povezano s 2,4 godine ubrzanog starenja. No, možda se ne morate potpuno odreći jutarnje kave - umjerene količine povezane su s brojnim zdravstvenim prednostima, prenosi tportal.
2. Mliječni proizvodi
Iako je konzumacija mlijeka povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, sve više studija istražuje negativne strane mliječnih proizvoda. Punomasno mlijeko moglo bi biti posebno problematično - povezano je s većim stopama kognitivnog pada kod starijih odraslih osoba i povećanim biološkim starenjem.
3. Začinjena hrana
Istraživači su pratili grupu starijih Kineza tijekom 15 godina i otkrili da su oni koji su redovito konzumirali više od 50 grama (oko ¼ šalice) čilija dnevno imali niže kognitivne rezultate od onih koji su jeli manje začinjene obroke.
4. Natrij
Prekomjerni unos natrija povećava krvni tlak kod mnogih ljudi, što je povezano s povećanim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i kroničnih bolesti povezanih sa starenjem. Prehrambene smjernice preporučuju ograničavanje unosa natrija na 2.300 miligrama dnevno.
5. Ugljikohidrati
Iako su istraživanja kontradiktorna, jedno je jasno: ugljikohidrati izazivaju upalne reakcije u organizmu, što negativno utječe na vaše zdravlje. No stručnjaci preporučuju umjerenost umjesto potpunog izbacivanja tjestenine i kruha.
6. Umjetna sladila
Konzumacija jednog dijetnog gaziranoga pića dnevno povezana je s povećanim rizikom od demencije, a veća konzumacija umjetnih sladila povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. 'Umjetna sladila su umjetno stvorene kemikalije dizajnirane da prevare mozak da misli da jede šećer, ali bez kalorija. Kad god imate takav spoj koji izaziva upalu u mozgu, to je negativna stvar', rekla je Brooks.