Stručnjaci jetru često nazivaju laboratorijem našeg organizma, zbog čega je iznimno važno da bude zdrava. Ivanu Đurović, dijetetičarka-nutricionistica, za Krstaricu je komentirala koje prirodne sokove i ljekovite namirnice najviše voli naša jetra.
Na prvom mjestu izdvaja sok od mrkve ili naribanu mrkvu, osobito ako imate masnu jetru.
– Sok od mrkve ili naribana mrkva odlični su kod masne jetre i preporučuje se konzumirati ih na prazan želudac. Također, naša jetra voli limun, kestenov med, rajčicu, ciklu, sirove stabljike maslačka – kojih bi trebalo pojesti 10 do 15 dnevno. Treba ih uzimati u što većim količinama tijekom tri tjedna, jer tako potičemo regeneraciju jetre. Špinat jedite što češće, u obliku salate – poručuje.
Jetra se nalazi u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine. Ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju koja leži na debelom crijevu i želucu, te stražnju kojom je povezana s dijafragmom. Spoj gornje i donje strane tvori rub jetre, koji se lako napipa kada je jetra povećana ili spuštena.
Sok od rotkve također je iznimno dobar za jetru
Dnevno je preporučeno popiti najviše jednu žličicu ovog soka, jer on potiče izlučivanje masnoća iz jetre.
Sok od svježih listova kupusa također je vrlo učinkovit jer potiče regeneraciju jetre.
Jetra voli i sok od kupusa
– Moja preporuka su i suhe šljive, odnosno kompot od suhih šljiva. Priprema se tako da se suhe šljive kuhaju 10 minuta na laganoj vatri. Jedite po 10 kuhanih šljiva tri puta dnevno, 15 minuta prije obroka. Postupak traje 12 dana i pomaže u izbacivanju masnoća iz jetre. Po potrebi postupak ponovite nakon tri mjeseca.
I crveni luk pomaže zdravlju jetre – evo recepta za ljekoviti eliksir
– Petnaest čajnih žličica sitno nasjeckanog crvenog luka, šest žličica meda i dvije žličice pelina prelijte litrom bijelog vina. Smjesu dobro protresite više puta i uzimajte po dvije čajne žličice prije obroka. Postupak ponovite po potrebi nakon šest mjeseci – savjetuje Ivana Đurović.
Jetra također voli sok od samljevene ili kuhane artičoke, jer on regulira njezin rad, jača jetru i potiče izlučivanje masnoća.