Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

PAZITE KAKO ODMRZAVATE MESO! Ovaj način može biti jako opasan

Pogledajte kako ga ispravno treba odrmzavati
D.D. / Foto: Pixabay16. rujna 2023. 23:45
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ako želite pripremiti meso koje vam je trenutno smrznuto i imate nekoliko sati vremena da se odmrzne, ostaviti ga da se otapa na kuhinjskom pultu se čini kao logično rješenje.

Na taj način ne morate brinuti o nuspojavama odmrzavanja mesa u mikrovalnoj pećnici ili na drugim upitnim mjestima u kuhinji. Osim toga, na taj se način može prirodno otopiti na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

No, ako meso predugo odmrzavate na radnoj plohi i na nepovoljnoj temperaturi, može doći do ozbiljnih problema. Ako vam zamrznuta hrana stoji vani dulje od dva sata, to može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.

Opasno je i kada temperatura prethodno smrznute hrane dosegne više od 4,5°C jer se i tada u hrani mogu ubrzano razmnožavati bakterije.

Smije li se meso nakon odmrzavanja ponovno zamrznuti?

Dok je meso zamrznuto, ostat će sigurno i potencijalne bakterije u njemu će ostati uspavane, no kako se meso počne odmrzavati, bakterije će se početi aktivirati. Stručnjaci kažu da nikada ne odleđujete meso na pultu, jer nakon dva sata može postati opasno. To se vrijeme u toplim ljetnim mjesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija, piše N1.

Nije samo meso namirnica kod koje dolazi do brzog rasta bakterija tijekom odmrzavanja na pultu. Proizvodi koji sadrže također mogu predstavljati opasnost.

Ako želite odmrzavati meso na vrući ljetni dan ili bilo koji dan kada je temperatura u vašoj kuhinji viša od tek 4,5°C, možda bi bilo najbolje potražiti drugu opciju.

Sigurniji način odmrzavanja mesa

Stručnjaci preporučuju ostavljanje hrane u hladnjaku tijekom odmrzavanja, gdje će ostati pod konstantnom temperaturom koja je na ili ispod 4,5°C, dodajući da je također opasno odmrzavati meso u vrućoj vodi. Kažu da su tri najsigurnija načina odmrzavanja hrane “u hladnjaku, u hladnoj vodi i u mikrovalnoj pećnici”.

Najsigrniji način odmrzavanja mesa je u hladnjaku, iako to može potrajati dulje nego da ga ostavite da se odmrzne na pultu. Zato očistite neke od ostataka koji su tamo predugo stajali i napravite mjesta za sigurno spremanje sljedećeg obroka, i to s mnogo manje bakterija nego da ostavite meso da se odmrzava na pultu.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
2
What?
1
Laž
1
Sad
0
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
12
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.