Početkom studenog, u Splitu je održan 14. Međunarodni pčelarski sajam „Dalmatina” s velikim brojem izlagača iz nekoliko zemalja, a održava se u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije. Hotel Duilovo je bio prava poslastica za ljubitelje meda i pčelinjih proizvoda jer su uz pčelarsku opremu imali priliku kušati i kupiti razne vrste meda, propolisa, matične mliječi i drugih pčelinjih proizvoda, kao i upoznati se s najnovijom pčelarskom opremom i tehnologijom.
Pčelari su razmjenjivali iskustva, a kako to već biva, oni koji su proizveli najbolji med, ocijenjeni su i nagrađeni. Među njima je i Mirko Gotovac koji je za svoj cvjetni med, u brojnoj konkurenciji osvojio 2. mjesto. Poljoprivrednik, keramičar i još puno toga je Mirko, ali ipak prvenstveno ističe da je strastveni pčelar.
Medari i pčelari?
U Vinovu Gornjem, naselju u Općini Unešić, posjetili smo Mirkov roj pčela. Iskreno ćemo priznati kako smo na samom početku razgovora od ovog pčelara dobili 'jezikovu juhu' kada smo (ne razmišljajući) izgovorili riječ – medar.
„Medari su muljatori, šverceri. Nabavljaju med i prodaju ga kao svoj. To je čista trgovina. Puno ljudi miješa pojam pčelara i medara. Nemojte da vam se to više dogodi“, opomenuo nas je Mirko, a potom nam jasno pojasnio zanimanje pčelara.
„Pčelari imaju samo ono što im je priroda dala. Mi smo ljubimci pčela, a pčelarstvo je rudarski posao. Iznimno zahtjevan i odgovoran. Primjerice, kada je vrijeme rojenja, ja moram biti tu odmah. Točno znam kada roj treba izaći i tada se moram tu i 'nacrtat'. Pčela ne čeka. Ona je jedino Božje stvorenje koje ne poznaje svog gospodara. Ovo vam je izreka starih pčelara“, pojašnjava naš sugovornik.
Zanimalo nas je kako je uopće došao na ideju baviti se pčelarstvom.
„Moja dva pokojna dida držali su pčele, sjećam se, kad bi se te pčele rojile po selu, e to je bio živi cirkus...on bi ih dozivao, a one odoše u svom pravcu. Ljudi tada to nisu znali raditi, prepuštali su sve prirodi, pa ako što bude meda, dobro bude, nisu se educirali o pčelarstvu. Još od malena to mi je bilo strašno privlačno, kasnije, u odrasloj dobi proučavao sam stručnu literaturu i educirao se. Interes je rastao sve više i shvatio sam koliko su pčele zapravo bitne u čovjekovu životu. I tako sam krenuo, a sada imam 37 košnica“, opisao nam je Mirko svoj ulazak u posao.
„Rudarski posao“
U pčelarstvu postoje razne sezone, a u Dalmaciji otprilike svako peta godina bude iznimno plodonosna, kaže nam Mirko istaknuvši da je pčelarstvo 'rudarski posao'.
„Proljeće je najaktivnije i za pčele i pčelare. I nekoliko puta tjedno ih morate obilaziti, ali to ovisi o broju košnica. Pčelinji svijet je nevjerojatan, ali osim vremenskih uvjeta, ključan faktor je i zajednica. To vam je kao i s ljudima, nije isto je li u loze ide jedan čovik ili više ljudi. I s pčelama je isto, ako zajednica nije dobra, nema ni meda“, slikovito opisuje naš sugovornik.
Mirkove košnice se nalaze u zelenoj oazi Dalmatinske zagore, daleko od kuća, automobila, ljudi i prljavog zraka.
„Sve je zdravo i u skladu s prirodom. Tako i ja volim živjeti. Ne radim ovo zbog zarade, već iz ljubavi. Kao i u svakom poslu, i ovdje si nekad hop, a nekad drop. Može se dogoditi da ne bude ništa meda“, kazuje nam ljubitelj pčelarstva koji se osvojenom srebru na Dalmatini nije nadao.
„Zadovoljan sam nagradom, nisam ciljano išao prema njoj. Jednostavno iz bačve uzmem uzorak svog meda, predam ga pa što Bog da. Niti sam kemičar, niti radim ikakve analize prije nego ga predam, utočiš i nosiš...pa što bude“, komentira Mirko.
Cijene su još na razini od 15 eura za naše medove. Ovisno o ponudi i potražnji, moguće je da će se dizati. No, dok vam je na vrijeme, opskrbite se s teglicama dok je cijena još 'pristojna' jer rok upotrebe meda je – dugotrajan.
Zanimljive anegdote
Pitamo ga kako možemo prepoznati kvalitetan med.
„Dobar med bez laboratorijske analize, prostim okom jako teško može prepoznati. Jedina vam je sigurnost kupiti med od provjerenog čovika. Jer ljudi se svime bave, stavljaju lažne etikete i svakakva eterična ulja u med, zato je najbolje uzimate provjereno, kad ste sigurni da je prirodno i domaće“, navodi pčelar.
A za kraj našeg razgovora nam otkriva zanimljive anegdote.
„Znate li zašto se kaže da su pčele kćerke sunca?“, retorički nas pita te potom odmah objašnjava.
„Svakoj pčeli treba 21 dan da se rodi, isto koliko treba Suncu da se jednom okrene oko svoje osi. Proces rojenja događa se kada se u zajednici pojavi nova matica koja donosi drukčiji utjecaj Sunca. Roj tada prati svoju staru maticu, izlazi iz košnice i traži novo mjesto za život. One vam nikad ne spavaju“, navodi Mirko.
„A 'Ko pčela na brusu', znate li što to znači?“, pita nas.
„Pa čula sam, ali ne znam zašto se kaže“, odgovaram mu.
„E sad ću ja tebi kazat...Ako nema kiše i ako je sve suho, pčela nema što donijeti. Odnosno želi se reći da je posao uzaludan i da se taj netko nije baš dobro proveo“, kazuje nam Mirko Gotovac.
Jedna žličica meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a istovremeno je ta mala žličica visoke energetske vrijednosti. Ne sadrži ni masti i kolesterol. Med je i bogat vitaminima A, D, C, E, i K.
Ako svaki dan jedete med, bit ćete zdraviji. Med se jedino ne preporučuje bebama do godine dana jer bi mogao prouzročiti pojavu alergija.
Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upaljenog grla. Gusta tekućina lijepi se za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi.
med vam može pomoći da brže zaspite. Povećava razinu inzulina u tijelu, a uz inzulin javlja se hormon melatonin glavni krivac za spavanje.