U samo sedam mjeseci izložba fotografija “Pečat od vrimena”, koja je nastala suradnjom portala Dalmacija Danas i fotografske agencije None Of The Above, doživjela je pet otvorenja od kojih se posljednje zbilo ove subote u Kučićima. Upravo je ovo pitoreskno naselje u omiškom zaleđu jedno od četiri dalmatinska bisera koja smo kroz priče četiriju žena predstavili u svome serijalu, a protagonistica iz Kučića je vrijedna Tatjana Sovulj koja nam je približila izradu kučićkog plisnaca.
Nakon City Centera one u Splitu, Benkovca, Žrnovnice i Etnografskog muzeja u Splitu, izložba je u subotu otvorena u sportskoj dvorni u Kučićima. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su dvije klape, Pašareta i Biokovo. Prva je posebna po tome da je danas vjerojatno jedina obiteljska klapa u Hrvatskoj, a druga jer je jedna od ponajboljih dječjih klapa.
Darija Bujas iz Žrnovnice je prezentirala žrnovački plisnac čija je podloga soparnik, ali u koji ide dva kilograma mladog sira i 12 jaja. Na lijepo ukrašenom stolu donijela je i četiri sve popularnije sorte - žrnovačke jabuke. Ksenija Čirjak iz Pristega kraj Benkovca prezentirala je benkovački prisnac, odnosno pastirski kolač i to u dvije varijante - slatkoj i slanoj. Marija Prelas za ovu prigodu ispekla je tituš, a ambasadorica Poljica, kako joj mnogi tepaju, razgalila je srca kada je zaojkala pjesmu koju je njena baka naučila prije više od 70 godina “Slavuj piva”.
Domaćica ovog događaja, Tatjana Sovilj iz Kučića prezentirala je kučićku plisnac, pojasnivši što ga čini različitim od soparnika. Izložbu je potom otvorio jedan od autora fotografija, sjajni splitski fotograf Miroslav Lelas koji se zahvalio svim ženama koje su sudjelovale u projektu, naglasivši da je ova lijepa priča rezultirala novim prijateljstvima.
Kučiće skori blagdan sv. Luke obilježavaju kao Dan mjesta, a tim povodom Kulturno-umjetnička udruga Kučićka špica nakon izložbe organizirala je pučku feštu u kojoj su gastronomske perjanice bile lokalni specijalitet kučićka špica i tripice. Uz glazbu uživo i lutriju, fešta je potrajala dugo u noć.
“Pečat od vrimena” ovdje ne staje. Do kraja listopada moći ćete čitati 5. nastavak ovog serijala. Tematika više neće biti gastronomska, za sada možemo otkriti da ćemo se pričom i fotografijama vratiti u stari Split, pedesetih godina prošlog stoljeća...