Gastro prilog koji možete pogledati u nastavku snimljen je u tugarskom zaseoku Truša, kod domaćina Joze i Silvije Velić.
Tugare spadaju u srednja Poljica i teško je izdvojiti neki dio nekadašnje Poljičke knežije u kojem je soparnik bolji. Postoje i neke manje razlike, no takve stvari primjećuju samo najiskusniji poznavatelji ove delicije.
Važan datum bio je 30. ožujka 2016. kada je Europska komisija objavila da je soparnik dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.
Tim više boli činjenica da se u nekim trgovačkim lancima pojavio sirovi "soparnik" koji možete sami ispeći kući. Ne, samo je jedan soparnik i to je onaj s - komina!
Vrijedne ruke Tugarana demonstrirale su proces izrade ovog poljičkog jela.
U osnovi se radi o jednostavnom jelu koje datira iz turskog doba i za čiju izradu je potrebno samo nekoliko namirnica poput brašna, blitve, luka i peršina.
Ipak, soparnik nije lako napraviti. Domaćini nam u ovom videu otkrivaju tajnu originalnog soparnika. Uživajte!