U svijetu u kojem je prisutnost društvenih mreža, ponajviše Tik Toka među mlađom generacijom, postala neizostavan dio svakodnevnog života, važno je istaknuti mlade koji se među mnoštvom na najrazličitije načine trude podijeliti svoje talente i strasti. Među njima je i 16-godišnji Stjepan Jerčić, omiški srednjoškolac koji je odlučio slijediti svoju ljubav prema kuhanju.
Iako je tek na početku svog puta, sa subjektivnog stajališta Stjepan, odnosno Stipe kako ga većina poznaje, već je na dobrom putu da postane poznato ime u svijetu gastronomije. Uz to što pohađa Srednju školu "Jure Kaštelan" Omiš, svoje kulinarske vještine usavršava na praksi u restoranu Ultimo koji se nalazi u samom centru Omiša, na jedinstvenom mjestu gdje se rijeka Cetina spaja s Jadranskim morem, a svoju strast prema kuhanju dijeli s tisućama pratitelja na TikToku.
Snimke njegovih jela, od jednostavnih i tradicionalnih dalmatinskih jela pa do užina i slastica, redovito oduševljavaju publiku, a za Stipu, TikTok postaje prava platforma za razvoj njegove buduće karijere.
Živi u Omišu gdje je završio osmoljetku OŠ Josip Pupačić, a potom je upisao Srednju školu "Jure Kaštelan" smjer kuhar. Posjetili smo ga u gradu koji se smjestio podno tvrđave Stari grad – Fortica i doznali kako se 16-godišnjak snalazi u kuhinji. Za sam početak upitali smo ga kako se 'zaljubio' u kuhanje, na što on hitro odgovara:
- Moja ljubav prema kuhanju seže iz davnih dana. Kada sam išao peti razred osnovne škole uz moju tetu Nenu, koja mi je kao sestra jer je imala 12 godina kada sam se ja rodio, stoga sam joj bio kao mlađi brajo. Uvijek sam joj 'smetao' u kuhinji dok bio ona pripremala razna jela, a pojaviše deserti koji su bili i ostali njezino omiljeno jelo za pripremu. Osim tete Nene, zaslugu imaju i moja majka i baka - kroz smijeh će veseli Stjepan u društvu i na Tik Toku poznatiji kao Stipe odnosno @teenchef.
Sve više je siguran da je kuharska karijera njegova prava strast
Svojim jelima voli uveseljavati ljude, a najviše ga ispunjava vidjeti njihov osmijeh kada uživaju u hrani koju pripremi. Za njega, kuhanje nije samo vještina, već način na koji može obradovati druge i pokazati im svoju kreativnost. Svakim novim receptom i tehnikom koju nauči, sve više je siguran da je kuharska karijera njegova prava strast i da želi nastaviti širiti radost kroz svoje kulinarske vještine.
- Ja sam umjetnička duša. Jako sam kreativan, stoga se trudim uvijek u jelo dodati 'nešto svoje' kako bi ono bilo ljepše i ukusnije - dodaje. Stoga nas ne čudi njegov izbor srednjoškolskog usmjerenja. Stipin razred broji 14 učenika, koji će kroz trogodišnje školovanje koje uključuje višesatnu tjednu praktičnu nastavu.
Neizostavno je bilo upitati ga koliko je teško bilo pronaći restoran u kojem vrši praktičnu nastavu?
- Nije bilo teško. Imam odličnu ekipu koja me odmah prihvatila i osjećam se kao da smo familija. Presretan sam sa šefom kuhinje Borisom i vlasnikom restorana Ultimo gospodinom Ignacijom. Nemam riječi kojima mogu opisati radnu atmosferu i kolege - iskreno će.
Na svom Tik Tok profilu na kojem Stipe objavljuje pod imenom @teenchef za sada se mogu pronaći recepti za domaću pileću juhu, koju Stipe naziva juha koja liječi dušu, potom francuska salata, brujet, zobena kaša na drugačiji način, šareno varivo, fritule...
- Najviše volim raditi umake, zatim mesna jela. Drago mi je raditi svinjski lungić u Velouté umaku ili brudet. Lista mojih omiljenih jela je poduža.
Među videima na Tik Toku Stipe je opisao i kako izgleda njegov radni dan. Sve započinje temeljitim pranjem i sušenjem ruku, zatim provjera količinu narezanog povrća u hladnjači....Detaljnije možete pogledati u videu u nastavku.
@teenchef5 Jel vam se svida dan jednog kuhara. Pisite ako zelite još #cooking #teenchef #fyp #chefday #virale #dobartek ♬ Bossa Nova jazz that seems to fit in a cafe(1433079) - TAKANORI ONDA
Otkrio nam je Stipe da do sada nikad nije radio sa zlatom, kao ni s puževima ni s kavijarom.
Vratimo li se na početak Stipinog doticaja s kuhinjom kada je gledao izradu slastica njegove tete Nene, pitali smo Stipu voli li izrađivati slastice. Odgovor je naravno bio potvrdan.
- Ne samo da ih volim raditi, nego i jesti - smije se Stipe dok izgovara. Na listi omiljenih su se našli čupavci, Jelin kolač, ali i babina gradnja (op.a. Stipin naziv za slasticu čiji je recept sam osmislio).
- Kroz svoje objave na Tik Toku želim da ljudi nauče i shvate da svatko može kuhati kao osoba od 16 godina - ističe.
Puno je pitanja pratitelja o novim receptima
Da je na dobrom putu najbolje mu pokazuju upiti pratitelja kada će novi video i može li snimiti pripremu određenog recepta po želji pratitelja.
- Smatram da jako dobro objašnjavam, detaljno i zbog toga je mojoj publici zanimljivo. Ipak, moji vršnjaci bi htjeli više recimo glupiranja, nego ozbiljnog sadržaja - dodaje.
Nije nam htio otkrit tko mu je iz svijeta poznatih chefova uzor u kuhinji, ali je zato pohvalio svoju baku za koju kaže da uspije iz ničega napraviti nešto zbog čega joj se svakodnevno divi.
Najveća podrška su, od samih početaka, njegovi roditelji te baka i djed te bliža obitelj. Istaknuo je Stipe da su mu podrška i kolege iz restorana Ultimo koji su mu, prema njegovim riječima, kao druga obitelj.
- Držimo se svi zajedno, raspoređujemo posao i baš nam je super. Svi su stariji od mene, a ja sam među njima mali, a veliki chef. Svi me vole - zaključio je Stipe za Dalmaciju Danas.
U to smo se i sami uvjerili kada smo posjetili Stipu u restoranu, a što je vidljivo i na fotografijama koje je snimio naš fotograf Igor Jakšić.