Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Poznati hrvatski chef: "Hrvati su toliko opterećeni svakodnevnicom, da zaboravljaju na ono najbitnije"

Tekst & foto: ĐURĐICA ČAVKA7. veljače 2019. 22:49
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Poznatog hrvatskog kuhara, Matu Jankovića, sreli smo danas u Kaštelima te ga zamolili za mali intervju na koji je on ljubazno pristao.

Naime, poznati chef gostuje u Kaštelima te tri dana kuha u jednom kaštelanskom restoranu. La Fumee je novootvoreni restoran i Cocktail bar u Kaštel Novom u kojem smo zatekli užurbanu ekipu u kuhinji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Svi su pomno slušali upute chefa jer ipak sve treba biti spremno za večeras, pa smo krenuli obaviti razgovor što prije tako da se kuhar u potpunosti posveti kuhanju.

mate-jankovic (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Radite li često ovakva ''gostovanja'' po restoranima?

- Radim to stalno, mogu reći da time punim vrijeme. Ne volim biti dokon pa si tako zadajem posla. Mislim da je jedini način da se restorani mijenjaju je da ljudi koji imaju neko znanje idu okolo i prenose to znanje na neke nove generacije. Nažalost, opća klima u Hrvatskoj je takva da su ljudi zapravo toliko opterećeni svakodnevicom, da zapostavljaju nešto bitno, a to je učenje i napredovanje. Najlakše je okriviti svoju publiku za to što ti kuhaš, a nitko se zapravo nije ni potrudio promijeniti to.

Je li ovo jedna vrsta edukacije?

- Prije svega ja ovo radim zbog novaca, da se uopće ne lažemo. Ali kada smo tu i kad želimo napraviti neku bolju stvar, onda bi bilo lijepo da ljudi s kojima surađuješ ''pokupe'' nešto od tebe, kao što sam i ja ''kupio'' od drugih. Kod nekih restorana se to ''primi'', a kod nekih ne.

Kako vas prihvate kolege kuhari kojima dolazite u goste ? Jeste li netko koga jedva dočekaju vidjeti u svojoj kuhinji ili ste netko tko im je došao 'soliti'' pamet ?

- Ja uopće nemam problem s tim da se ljudima ne sviđa hrana koju sam ja skuhao ako sam hranu dobro skuhao. Ja poštujem da postoje ljudi kojima se nešto ne sviđa, ali ne poštujem to da ako ti se nešto ne sviđa da to smatraš i lošim. To je ona stvar koju veliki dio naše restoranske publike ne shvaća. Ljudi koji će doći na ovakvu vrstu večere nadam se da su došli s otvorenim stavom za nešto novo, jer mogao sam napraviti janjetinu s bižima i ispeći janjca, ali to svi rade pa ne vidim svrhu toga.

Što je na meniju sve tri večeri ?

- Jetrena pašteta koju smo napravili. Zatim chutneye od jabuka. Zatim imamo juhu od rajčice. Znam da rajčica nije u sezoni, ali ne vidim ništa loše u tome da napravimo juhu od pelata, koja također ispadne fantastično. Naravno da svi želimo kuhati sa svježim namirnicama ali ne fali ništa ni konzerviranima.

Napravit ćemo dimljeni mileram, za kojeg imamo dobru mašinu na kojoj možemo dimiti. Kupili smo sijeno za zečeve na kojem ćemo dimiti mileram. Također imamo i ulje od bosiljka. To su sve sljedovi koji nisu za svakoga, budimo realni. Imamo krilca s azijskim umakom jer shvatio sam da je najbolje kuhati neki pub meni, jer i stilistika restorana ne bi bila pogodna za neku višu gastronomiju. Tako da smo pokušali naći neku zlatnu sredinu.

Krilca su domaća sa salatom koju ćemo napraviti, zakiseliti ju nekim azijskim začinima, ali sam pazio da salatu prilagodim nepcima Dalmatinaca koji baš ne vole jako ljuto i kiselo. Nakon toga slijedi carsko meso, koje je jako zahvalna namirnica. Nju ćemo poslužiti s redukcijom od naranče s malo špinata i pirea od bundeve.

A desert?

- Za desert ćemo poslužiti čokoladni bouchon, klasičan bistro desert te kremu od kardamoma i mousse od bijele čokolade i limete.

I za kraj, hoćemo li Vas možda uskoro gledati u nekom kulinarskom showu?

- Mislim da se nakon šest godina prikazivanja takvih formata publika zasitila tih emisija. Premda je meni ovo deset puta draže raditi. Meni ovo više imponira jer ja volim kuhati i biti u kuhinji, te se tjeram što više raditi i biti na terenu te prenositi svoje znanje na one ljude koji su spremni isto prihvatiti te prenijeti dalje. Time je ”zadaća” uspješno obavljena, zaključio je poznati chef.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Spliski pouzetnik o budućnosti dobro poznatog hotela: "Želimo napraviti apartmansko naselje i kamp"
3
sat
Spliski pouzetnik o budućnosti dobro poznatog hotela: "Želimo napraviti apartmansko naselje i kamp"
Županijski skup u Kaštel Lukšiću: Umjetna inteligencija kao novi alat u obrazovanju
3
sat
Županijski skup u Kaštel Lukšiću: Umjetna inteligencija kao novi alat u obrazovanju
Jednoglasno usvojen najveći proračun u povijesti Općine Dugi Rat
3
sat
Jednoglasno usvojen najveći proračun u povijesti Općine Dugi Rat
Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
4
sat
Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
Kakav AS, Antonio Plazibat podržao "Bradatu aukciju extreme" s 1.000 eura, u tri dana prikupljeno 11.000:  "Ovo nije moja vožnja, ovo je vožnja svih nas"
4
sat
Kakav AS, Antonio Plazibat podržao "Bradatu aukciju extreme" s 1.000 eura, u tri dana prikupljeno 11.000: "Ovo nije moja vožnja, ovo je vožnja svih nas"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Jata ptica danas “zaposjela” istok Splita: Mnogi misle da su vrane, ali radi se o potpuno drugačijoj vrsti
    Jata ptica danas “zaposjela” istok Splita: Mnogi misle da su vrane, ali radi se o potpuno drugačijoj vrsti
    17. prosinca 2025. 11:21
  • Thompson najavio koncert u Splitu, u petak točno u podne kreće prodaja ulaznica
    Thompson najavio koncert u Splitu, u petak točno u podne kreće prodaja ulaznica
    17. prosinca 2025. 16:46
  • Što se dogodilo noćas na kampusu u Splitu? Oglasila se policija
    Što se dogodilo noćas na kampusu u Splitu? Oglasila se policija
    17. prosinca 2025. 08:43
  • Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    17. prosinca 2025. 23:16
  • Ima 14 godina, već je pjevala rame uz rame sa Severinom, a sada lansira svoj prvi samostalni hit: "Ne smijem zaboraviti ni Alenku, Severinin prateći vokal"
    Ima 14 godina, već je pjevala rame uz rame sa Severinom, a sada lansira svoj prvi samostalni hit: "Ne smijem zaboraviti ni Alenku, Severinin prateći vokal"
    17. prosinca 2025. 10:28
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.