Kako potaknuti naše mlade da se odluče za sezonske poslove? Problem je to s kojim se mnogi poslodavci suočavaju i ove godine. U Dubrovniku se naveliko pripremaju za nadolazeću sezonu, a iz godine u godinu, kažu, sve više su primorani zapošljavati strane radnike.
Mateo Benussi je učenik trećeg razreda Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku i vlasnik zlatne medalje za kulinarske vještine s europskog natjecanja u Rigi.
- Ovo je prvenstveno posao koji treba voljeti, tako da ja planiram iza škole poći u inozemstvo zbog novih znanja iskustava, a onda se vratiti ovdje, rekao je za HRT.
- Bili su mi tu Benussi i nešto ekipe koji su išli na natjecanje, stvarno, ono, kao da su pravi kolege. I zanima ih, zainteresirani su, već dosta toga znaju, ne treba im objašnjavati, kazao je mentor u Akademisu Željko Puljić.
Alen Šehidić je na tom istom natjecanju u Hrvatsku donio broncu za upravljanje hotelom.
- Trebao sam rebrendirati hotel, točnije, dali su mi neke informacije o hotelu i ja sam trebao njih malo proučiti sa svojim timom. Trebalo smo raditi na tome što možemo popraviti, nekakvu malu grešku, veliku grešku, stvarno nije bitno, ali da promijenimo nešto i da poboljšamo to poslovanje hotela, pojasnio je.
Vještine bruse u novootvorenom akademisu Garište, gdje su pod nadzorom mentora, u svakodnevnom kontaktu s gostima.
- Imamo najsuvremeniju opremu, lijepo opremljene sobe. Počeli smo s radom 19.11. i od trenutka kad su učenici krenuli s praksom, ovdje oni uistinu rade i uistinu imaju taj dodir sa tržištem rada, ustvrdio je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
Škola broji 500 učenika, ali potražnja tržišta je puno veća
Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku trenutno broji 500 učenika. Čak i da svi odluče baviti se tim zanimanjima, ne mogu zadovoljiti potražnju za kadrom u turizmu.
- U prošloj godini je za našu županiju izdano gotovo 11 tisuća pozitivnih mišljenja za rad državljana trećih zemalja i to najviše u sektoru turizma i ugostiteljstva, dakle konobari, pomoćni konobari, čistačice, čistačice u hotelima, naglasila je Katarina Krile, predstojnica Područnog ureda HZZ Dubrovnik.
Za ovu je godinu već izdano više od dvije tisuće radnih dozvola za strane državljane i očekuje se da će njihova brojka biti ista, ako ne i veća od prošlogodišnje. No, razina usluge ipak ovisi o obrazovanju te o spremnosti za ulaganje upravo u ovakve mlade ljude.