Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijem našeg organizma, zato je važno da ostane zdrava.
– Sok od mrkve ili naribana mrkva izvrsni su za stanje masne jetre i trebalo bi ih konzumirati natašte. Također, jetra voli limun, kestenov med, rajčicu, ciklu te sirove stabljike maslačka, kojih je potrebno pojesti oko 10 do 15 dnevno. Preporučuje se konzumirati ih kroz tri tjedna, čime se potiče regeneracija jetre. Špinat jedite što češće kao salatu – rekla je za Krstaricu dijetetičarka-nutricionistica Ivana Đurović.
Jetra se nalazi u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine. Ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju, koja leži na debelom crijevu i želucu, te stražnju, kojom je srasla uz dijafragmu. Spoj gornje i donje strane tvori rub jetre, koji se lako napipa kada je jetra povećana ili spuštena.
Sok od rotkve je izvrstan za jetru
Preporučuje se konzumacija najviše jedne žličice ovog soka dnevno, jer potiče izlučivanje masnoće. Sok od svježih listova kupusa također je vrlo djelotvoran jer podržava regeneraciju jetre.
Jetra voli i sok od kupusa
– Moja preporuka su i suhe šljive, odnosno kompot od suhih šljiva. Priprema se tako da se suhe šljive kuhaju na laganoj vatri deset minuta. Treba ih jesti tri puta dnevno po deset komada, 15 minuta prije obroka. Kura traje 12 dana, a pomaže u izbacivanju masnoće iz jetre. Po potrebi se može ponoviti nakon tri mjeseca – ističe Đurović.
Ljekoviti eliksir od crvenog luka
– Crveni luk također je dobar za jetru. Ljekoviti eliksir priprema se tako da se 15 žličica sitno nasjeckanog luka, šest žličica meda i dvije žličice pelina preliju litrom bijelog vina. Smjesu treba više puta dobro protresti i uzimati po dvije žličice prije obroka. Kura se po potrebi može ponoviti nakon šest mjeseci – preporučuje Ivana Đurović.
Jetra voli i sok od samljevene ili kuhane artičoke, jer regulira njezin rad, jača je i potiče izbacivanje masnoće.