Na Prokurativama je danas svečano otvoren osmi Gastroadvent. Splitski novinari već tradicionalno sudjeluju u paljenju adventskih svijeća, a ovu godinu je ta čast pripala portalskim novinarima. U paljenju svijeće im se pridružio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
- Ovo vrijeme došašća je vrijeme kojem se pripremamo za iskorak u novo razdoblje, a to se postiže upravo zajedništvom i najboljim što možemo dati. U tom krugu suradnje ste i vi novinari. Maloprije su nam učenici Glazbene škole Josip Hatze odsvirali božićne pjesme, a među njima i "Veselje ti navješćujem" što me podsjetilo na vašu ulogu, a to je navješćivanje dobrih vijesti iz našeg grada. Svima vam zahvaljujem na tome i drago mi je da ste upravo vi ti koji palite prvu svijeću i na taj način i simbolično zaokružujete sve ove napore koje svi mi radimo kako bi našem gradu bilo bolje. - poručio je Krstulović Opara novinarima, nakon čega su zajedno zapalili prvu ovogodišnju adventsku svijeću. Foto: Feđa Klarić
Autorica Gastroadventa Olja Martinić otkrila je kako je nastala ova tradicija.
- Kad smo radili prvi Gastroadvent prije osam godina, jedna krasna krasna novinarka koja je obožavala okoliš i gastronomiju te pratila sve sajmove hrane i pića, Maja Stanisljević, je preminula. Onda smo sjeli i dogovorili se da novinari donose svjetlo u grad, jer zaslužuju to, budući da cijelu godinu mukotrpno rade, a ovo je vrijeme kad im grad Split treba odati priznanje. - kazala je Olja Martinić.
- Zadovoljstvo mi je da već osmu godinu stojimo kraj ovog vijenca, ispred svijeće nade koju ćemo zapaliti skupa s našim novinarima. Projekt je iz godine u godinu sve bolji, a okuplja upravo one koji su zaslužni što je Split šampion turizma, jer s nama su turistički djelatnici, naši vjerni ugostitelji i naši novinari koji su pomogli da informacija o gradu Splitu dođe do svih adresa, a najvižnije do naših turista. - kazala je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.
Domaćin ovogodišnjeg Gastroadventa je GastroGet, a manifestacija se odvija u znaku masline i kamilice, kao spoj nutricionizma i gastronomije.
- Kamilica je u Hrvatskoj broj jedan u nutriciji, to vidimo po tome što 90 posto otkupa ljekovitog bilja u državi otpada na kamilicu. Split je prvi grad u Hrvatskoj koji radi fitonutriciju i samo kod nas se mogu naći jela spremljena s kamilicom. - rekla je Martinić dodajući kako je i jako bitan odnos prema okolišu, pa će tako sav otpad koji nastane tijekom manifestacije biti pravilno razvrstan i gdje je moguće recikliran.
Kuharica Sara Alfirević Vrsalović je predstavila jela od kamilice naglašavajući kako se ova biljka odlično slaže s tradicijskim sušenim mesom, ali i koktelima. Građani će tijekom trajanja manifestacije na Prokurativama imati priliku kušati razna jela i koktele od kamilice.
Osim u gastronomskim poslasticama, moći će uživati i u Maslinovom trgu, koji je osmislio krajobrazni arhitekt Parkova i nasada Igor Belamarić. Realizaciju Maslinovog trga podržali su: Jadro, Čistoća Split, Parkovi i nasadi , Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i vrijedni ugostitelji Splita.
[fbvideo link="https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/385579178530024/" width="500" height="400" onlyvideo="1"]
Ovogodišnji adventski vijenac su izradili nastavnici i učenici Obrtne tehničke škole Split i Drvodjeljske škole iz Zagreba u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.
Svi Splićani i njihovi gosti će tijekom prosinca moći uživati u jelima po promotivnim cijenama u ugostiteljskim objektima Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.