Udruga Žrvanj prvi put organizira kulinarsku manifestaciju u Žrnovnici. S obzirom na dugogodišnje iskustvo organiziranja društvenih događaja, u Žrvnju su odlučili pokrenuti novi događaj kojemu je cilj i promocija tradicionalne kuhinje i dobra zabava za sve posjetitelje. Suorganizator je Mjesni odbor Žrnovnica, a projekt pomažu TZ grada Splita, TZ Splitsko-dalmatinske županije i SD Županija.
"24. lipnja 2023. pozivamo sve na prvu 'Žrvnjevu feštu o’pure'. Manifestacija je zabavno- natjecateljskog karaktera, pozivamo cijele obitelji da dođu uživati jer program postoji i za odrasle i za djecu.
Žrnovnica je ime dobila po mlinovima i žrvnjevima, a i danas se ponosi pola tisućljeća starom i funkcionalnom mlinicom. U Antoničinom mlinu i dalje se melje razno žito i to na vodeni pogon, a nadaleko je poznata žrnovačka pura iz mlina koja ima posebnu slast.
Upravo zato smo odlučili da kraljica naše gastro večeri bude pura. Fešta je zamišljena tako da se nakon prijava oforme kuharski timovi. Njihov zadatak bit će skuhati puru kao obavezni prilog glavnom jelu koje će sami osmisliti", govori nam Irena Jurjević iz udruge Žrvanj.
Prijave do srijede, nagrada preko 300 eura
Pozivaju se timovi koje čine 2 do 4 osobe, da se prijave do srijede na udruga.zrvanj@gmail.com ili na 085 810 8000. Prijavite se, zabavite se na prvoj Fešti od pure, a stručni žiri odabrat će pobjednika kojemu pripada zajamčena novčana nagrada od 300 eura kojoj se dodaju sve kotizacije!
Inače, među ostalim, u stručnom žiriju su poznati chef Stephan Macchi, ali i Luka Marin, zvijezda lanjskog Masterchefa. Voditelj programa je Ivica Bebić.
Početak fešte je u 19 sati, a kuharski timovi dolaze ranije, ovisno o vlastitoj procjeni. Tijekom večeri proglasit će se pobjednik nakon čega slijedi zabavni program uz DJ Vangela. Za vrijem fešte bit će upriličene i tradicijske igre za djecu.
Potencijalni prijavitelji više informacija mogu dobiti na 095 810 8000.
UPUTE NATJECATELJSKIM EKIPAMA:
PRIJAVE ISKLJUČIVO NA MAIL!
* Fešta o’pure je natjecanje u tradicionalnom pripremanju i kuhanju u teći ne manjem od 10 litara.
* Natjecanje se održava jedan dan i plaća se kotizacija po ekipi u iznosu od 10 eura
* 1. Fešta o’pure je POZIVNOG KARAKTERA, a pozivat će se natjecatelji iz Republike Hrvatske i BiH.
* Svaka ekipa sastavljena je od maksimalno četiri natjecatelja.
* Pozvane ekipe dužne su organizatoru prijaviti voditelja tima najkasnije 7 prije događaja i to isključivo na e-mail udruga.zrvanj@gmail.com
* Natjecatelji kuhaju na vlastiti plin ili drva, (obvezni su sa sobom donijeti ispravan plamenik).
* Natjecateljskim ekipama je dozvoljeno donijeti gotovo ili polugotovo glavno jelo, osim pure koju moraju kuhati na natjecanju.
* Natjecatelji moraju osigurati jednu porciju za tročlani žiri.
* Natjecatelji moraju osigurati pribor i pijate za jelo.
* Natjecatelji se obvezuju osigurati i koristiti čista i uredna pomagala.
* Osigurati sve dodatke za kuhanje pure i glavnog jela.
* Natjecatelji su se dužni dolično ponašati prema svim natjecateljima, predstavnicima organizatora, članovima žirija kao i svim posjetiteljima tijekom cijelog vremena u kojem se održava 1. Fešta o’pure.
* Po završetku natjecanja natjecatelji su dužni očistiti svoj prostor i odložiti otpad u PVC vreće koje osigurava organizator.
* SVI NATJECATELJI ILI OPG-i MOGU SE NEOGRANIČENO REKLAMIRATI (PROSPEKTI, SUVENIRI, MATERIJALI IZ TURISTIČKIH ZAJEDNICA OD KUD DOLAZE)
ORGANIZATOR SE OBVEZUJE:
* Osigurati pitku vodu i električnu energiju do natjecateljskih mjesta kao i žrnovačku puru za sve natjecatelje
* Osigurati radne stolove
* Osigurati redarsku službu kao i pomoćno osoblje koje služi za pomoć u redovnim i izvanrednim situacijama.
* Osigurati novčanu nagradu za pobjednika natjecanja i to u garantiranom iznosu od 300 eura kojem se dodaje iznos prikupljenih kotizacija.
* Organizator će osigurati nagradu iznenađenja za najbolju pregaču po izboru Žrvnja
* Osigurati medijsko praćenje manifestacije.
* Organizator može diskvalificirati ekipu koja se ne pridržava pravilnika i satnice održavanja fešte.