Prvi put splitski profesori sade lozu u vinogradu studentice. Posadili su ukupno dvije tisuće trsova autohtonog kaštelanskog crljenka i pošipa. Neuobičajena suradnja Sveučilišta i studenata spaja znanje i brigu o tradiciji.
Ručno, po starinski, ali i po pravilima struke, sedamsto trsova kaštelanskog crljenka zasadile su Marini vrijedne ruke studenata i profesora, javlja HRT.
- Ugodno sam iznenađena i baš mi je drago da su se svi skoro odazvali i došli. Ovo je stvarno jedno lijepo druženje među nama i baš sam stvarno sretna što je napokon došlo do ove realizacije, naglasila je Marina Kuzmanić, studentica Diplomskog studija Agronomija Mediterana, Split.
- Imam istu ovakvu parcelu sličnu kod kuće. Normalno da je odličan osjećaj ovako doći pomoći prijateljici, a isto tako, dobivam neko znanje, govori Marko Čukušić, student Prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda, Split.
Na drugoj parceli - tisuću i tristo trsova pošipa. Rade obiteljski prijatelji.
- Moram doći! To je kod nas uzajamno. Ja njemu on meni i tako već 20 - 30 godina. Posadili smo puno toga, naglašava Neven Vuina, vinar i vinogradar.
Sadnice je većinski financirao Grad Kaštela
Sadnice je većinski financirao Grad Kaštela, dio su dali Županija i vlasnik budućeg vinograda. Zahvaljujući poticajima nabavili su sustav za navodnjavanje, stupove i žice. Inicijativa studentice vrijedna je za buduće agronome i Sveučilište. Za biljke.
- Da one rastu i da ostane trag iza nas i da studenti zapravo vide na licu mjesta kako se to radi... Prije svega sama organizacija posla, ali tako i sama sadnja, odnosno detalji koji čine razliku. Ljudi uglavnom često griješe prilikom sadnje pa onda mi kao struka moramo to doći ispravljati, naglašava Tatjana Klepo, Prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda.
Ponosan je otac na svoju Marinu koja nastavlja tradiciju vinogradara u obitelji. Zahvalan je i na mogućnosti završetka njezina studiranja u Splitu.
- U tom trenutku spoznaje da se u Splitu otvara diplomski studij, dvije godine. Da mi kćer ne mora ići u Zagreb mene obasjalo sunce, naglasio je Ivan Kuzmanić, vlasnik OPG-a za HRT.
Sunce je obasjalo i vrijednu mladost koja je uz pomoć iskusnijih posao obavila u manje od četiri sata! A prve kapljice vina mlade loze mogle bi dati za tri do četiri godine.