S pravom se govori da su studentski dani najljepši i da ćemo ih se svi jednog dana rado prisjetiti.
Jedan od onih koji se ima čime dičiti jest Noa Barić, 25-godišnji mladić koji je nedavno diplomirao na splitskom FESB-u.
Noa je za vrijeme studija bio član splitskih genijalaca DUMP udruge mladih programera, videograf i osnivač studija Fundamento, a uz to ljubitelj putovanja i dobre hrane.
"Konstantno učim, napredujem, postajem bolja verzija sebe i stvari se razvijaju gdje prije par godina nisam mogao ni zamisliti"
Curriculum vitae kojeg se nitko od nas ne bi posramio.
- Nije mi fokus nikad bio u potpunosti na fakultetu pa se onda sve to skupa razvuklo i više nego sam ja želio, a roditelji sanjali. Van toga praktično od prvog dana faksa sam krenuo sa svojim stvarima, guranjem svojih snova, ideja i zamisli. Danas radim ono što volim i od tog živim, snimam videe, fotografiram i uz to vodim društvene mreže za razne biznise i dobro mi je. Nedavno sam počeo snimati i za YouTube kanal i sviđa mi se smjer u kojem idem. Konstantno učim, napredujem, postajem bolja verzija sebe i stvari se razvijaju gdje prije par godina nisam mogao ni zamisliti. Čim radimo ovaj intervju nešto radim dobro - kazao nam je Noa na početku druženja.
Mi smo mu se javili zbog toga što se nedavno vratio iz Maroka. Zanimalo nas je kako mu je bilo na afričkom kontinentu.
- Volim istraživati nove stvari, npr. s 18 sam se sam zaputio u ogromnu Moskvu na 13 dana. Sad kad gledam na to malo luda ideja ali naravno da bi opet napravio isto. Nešto slično je i s Marokom. Afrički kontinent me fascinira, želja mi je istražiti ga, a kako sam živio u Las Palmasu na Kanarima to je bilo odmah tu blizu. Razvijeniji dio Afrike, a opet je to bilo jedno čudno iskustvo. Neke stvari kao prirodne ljepote su me fascinirale, a zbog nekih budeš zahvalan do neba što si iz male, balkanske, “ne uređene” i sl. države. Ljudi vole podcjenjivati svoje i misliti da je kod nas najgore, a zapravo rijetko gdje idu da vide kako se ljudi zapravo bore i kako zapravo nemaju puno. Teško je uopće opisati kakva je to razina razvoja npr. u Maroku, a nadam se da ću uskoro pričati i o drugim afričkim državama. Kroz posjet Maroku shvatiš da ljudi u Europi, a pogotovo kod nas ne cijene ono što imaju, a ujedno i zašto toliko ljudi pokušava doći u Europu. Na semaforu u centru grada u 3 trake: najnoviji Mercedes, upregnuti magarac i najnoviji BMW, takvo nešto je nemoguće vidjeti u Europi. U isto vrijeme fascinantno i tužno, a prikazuje realnu sliku - detaljno nam je opisao.
Maroko i Španjolska
U Maroku je bio pet dana, dovoljno da vidi sve što je zamislio - Marrakesh i njihove slapove Krke koje nazivaju Ozoud waterfalls.
- Nismo imali nikakvih neugodnosti, ali to ne znači da smo se osjećali ugodno. Da pojasnim o čemu govorim, kad šetate njihovim marketom toliko su napadni u nadi da prodaju suvenire i stvari koje prodaju da ih doslovno ne smiješ ni pogledati, šetaš s glavom u pod, ne snimaš, ne fotografiraš i samo govoriš “no thank you” jer inače si zaglibio i osjećaš se još neugodnije. U takvim uvjetima jako je neugodno zalutati u tim uskim ulicama koje su s gornje strane natkrivene pa ne vidiš nebo i okolne zgrade kao orijentir - priča nam Noa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Boravak u Španjolskoj i burger od devinog mesa u Maroku
S nama je podijelio svoje dojmove. Pogotovo ono što ga se jako dopalo...
- Gostoprimstvo ljudi, odmah po dolasku i smještaju u hotel odlazimo na ručak u neki dobro ocijenjeni restoran u blizini hotela koji poslužuje tradicionalnu hranu. Konobar koji mora da je radio u Europi jer priča 4 strana jezika odmah nas poslužuje, a kad je zagledao kameru kako snimam toliko se potrudio da ispriča i odgovori na naša pitanja da je to bilo nestvarno. Za uzvrat je tražio samo da slike hrane stavim na njihov Google Maps business kako bi i drugi vidjeli što se kod njih može jesti. Taman kad smo se spremali ići dogodilo se nešto meni osobno nevjerojatno, pričali smo o marokanskim začinima koji su njihova posebnost, a u toj priči konobar napušta restoran i vodi nas 10 minuta hoda do njemu omiljenog shopa za začine na njihovom marketu. Ne moram valjda napominjati da je bio jedini konobar u smjeni, a uz njega u restoranu bio je samo gazda. U hotelu smo također imali kraljevski tretman, hotel ništa posebno, soba kakva bi kod nas imala niti 2 zvjezdice, ali u Maroku je to pristojan hotel. Doručak smo djevojka i ja platili 3 kune na osobu/dan te smo sami birali vrijeme, a sve je uvijek bilo toplo i samo za nas na krovnoj terasi hotela. Evo sad kad ponovo o tome razmišljam osjećam onaj miris čaja od svježe mente i uživanja na krovu hotela - zadovoljno će.
Ranije je proveo pet mjeseci u Španjolskoj, u Las Palmasu.
- Uz to sam onda posjetio i druge Kanarske otoke La Palmu gdje sam prvi put vidio erupciju vulkana i tu masu nakupine lave koja ostaje nakon erupcije i Tenerife kao možda i najpoznatiji Kanarski otok s najposjećenijim nacionalnim parkom na svijetu. Uz Gran Canariu na kojoj sam živio, otišao sam i do dva najvažnija grada Barcelone i Madrida. O doživljajima iz Barce i Madrida mogao bi knjigu napisati pa možda najbolje da čitatelji bace oko na moj YouTube kanal jer osim dobre hrane ima još zanimljivosti koje sam pripremio. Bilo je to jedno odlično iskustvo, gdje sam upoznao i dobre ljude, prijatelje, koji će to ostati i u narednom periodu. Izrazito mi je drago i zbog činjenice da se moje vrijeme u Las Palmasu poklopilo s 25 godina braka mojih roditelja pa je njihov dolazak meni u posjetu osim prvog leta avionom imao veću težinu. Zapravo su imali medeni mjesec 25 godina kasnije. Toliko toga sam prošao u kratkom vremenu da je teško opće sve sročiti što bi želio, bilo je odlično. Prošao sam još i kroz pustinju prvi put u životu, posjetio bitne gradove za španjolsku monarhiju El Escorial i Segoviu. Uživalo se i u hrani pa sam tako probao razna tropska voća vodeći s recenzijama su na mome Instagramu, probao sam Španjolske specijalitete među kojima me se najviše dojmio cochinillo odojak, ali daleko “najčudnija” stvar koju sam probao je burger od devinog mesa u Maroku! - kazuje nam mladić, koji korijene vuče iz Cetinske krajine i Hrvatskog zagorja.
@noabaric8📍Gran Canaria♬ Aesthetic - Tollan Kim
"Treba iskoristiti prilike koje se nude, nekad malo riskirati i izaći iz zone komfora"
I dalje drži da mu je odlazak u Moskvu najveća avantura u životu.
- Tad sam snimio i prvi travel video, ali je on sad na private jer nisam baš zadovoljan kvalitetom videa. Svaki je pothvat avantura, volim taj osjećaj kad se negdje ide, nešto doživi i kad ostanu lijepe uspomene. Sada ću si uzeti malo vremena da sažmem misli i napravim plan. Svakako znam da ću se više posvetiti hrani pa ću nadam se u narednom periodu pokrenuti emisiju o hrani na svom YouTube kanalu. Putovanja su svakako jedna od mojih najvećih strasti pa ću i to nastaviti raditi, a koje su buduće lokacije moram za sad preskočiti. Zaprati me na Instagramu i YouTubeu i prva/prvi češ saznati - poziva Noa.
Zanimalo nas je koliko je teško jednoj mladoj osobi uspjeti u Hrvatskoj.
- Prvo bi trebali definirati uspjeh, ljudi to obično povezuju s bogatstvom ili time da te zaustavljaju na ulici. Meni je uspjeh da radim ono što volim i da uživam u životu, a to je prije svega osobna odluka. Snimati za YouTube sam krenuo iz osobnih razloga, kako bi samom sebi zabilježio doživljaje na putovanjima, a ujedno da radim ono što volim - skromno će nam.
Živi na relaciji Split - Zagreb, u dva grada koja su dijametralno suprotna.
- O razlikama smo već čitali puno puta, a i svatko ima neki svoj stav ovisno o zahtjevima i željama. Meni je osobno najteže pala razlika u klimama, volim mediteransku klimu i sunčane dane, a tog u Zagrebu u jesenskom i zimskom periodu baš i nema. Kad smo kod mogućnosti ipak je Zagreb bolji zbog veličine i blizine Slovenije, ali i Split pruža puno mogućnosti za razvoj mlade osobe. Pa pogledajte samo podatak da dumpovci volonterski organiziraju najbolju i najveću studentsku IT konferenciju u Hrvatskoj koja je itekako priznata - govori nam Noa.
Na kraju je uputio poruku mladima.
- Ne znam koliko sam relevantan dati savjete, ali mogu podijeliti mišljenja koja dijelim sa svojim prijateljima. Treba iskoristiti prilike koje se nude, nekad malo riskirati i izaći iz zone komfora, a rekao bi i da treba putovati, putovanja su odlična prilika za učenje o samom sebi, drugima,a i time si otvaraš horizonte. Ljudi često misle da su putovanja jako skupa, tu se ne bi složio. Stvar je prioriteta, nekome je prioritet kupiti novi auto, nekome barku, a nekome je putovati. Treba samo preispitati prioritete pa po njima odlučiti u kojem smjeru ići - zaključio je Noa Barić.