Putevima kaštelansog crljenka ovaj put smo došli i do prvog kaštelanskog pjenušca. Obitelj Kovačević koja korijene vuče iz Sinjskog kraja, a svoju vinsku oazu smjestila je na padinama Bijaća. Cijeli život su posvetili vinu a vinograd u Malom Bijaću kupili su 2008. godine te novu lozu posadili 2009. godine. Iz njihovog vinograda puca prekrasan pogled na cijela Kaštela, Zračnu luku te zapadnije prema Trogiru.
U sklopu samog vinograda obitelj je za prvu ruku otvorila kušaonicu vina, gdje uz čašu kaštelanskog pjenušca domaćini požele dobrodošlicu, a vama zastane dah od prizora ispred vas. Vinogradi, zelenilo i plavetnilo mora uz vrhunsku kapljicu i autohtonu spizu vjerujem da će razgaliti svakog putnika namjernika. Na 13 000 kvadrata imaju oko 7 000 trsa, te dobiju oko 8 000 boca. U planu je izgradnja nove vinarije te će u sklopu vinarije biti proizvodnja te dodatna kušaonica, koja će, naravno, povećati i samu količinu dobivenog vina.
- Naša primarna strategija je turizam. Naša vina prodajemo, za sada, najčešće restoranima, po otocima, Split, Trogir, Zagreb te u Njemačkoj i Švicarskoj. Planiramo povećavati dio vlastite prodaje kroz turizam. Dio kuhinje i nove kušaonice će biti gotov kroz par tjedana te se nadamo turističkim turama. Otvoreni smo za sve opcije i ponude, što se tiče hrane pa tako uz vino možemo poslužiti autohtonu hranu kao šta su pršut i sir, ili možete birati fine dining, gdje za vas možemo pripremiti par sljedova te iste sljubiti uz odgovarajuće vino- pojašnjava Kovačević.
- Kaštela su dobila još jednu obitelj koja će oplemeniti vinsku ponudu Kaštela. Ne kaže se uzalud kako vino spaja ljude, u ovom slučaju vino je vratilo braću u Dalmaciju te uz pomoć oca, koji je na pragu mirovine, pokušati će započeti neku novu vinsku priču koja će vjerujemo pisati povijest.
- Trenutno na tržištu imamo tri vina ( Pošip, Rose i Crljenak). Pošip i Crljenak su iz ovog vinograda a kako smo mi iz Sinja tamo imamo Rose. Na ideju o pjenušcu smo došli tako jer smo u samom startu odlučili krenuti sa kušaonicom pa logičnim slijedom trebaš imati i vino dobrodošlice. Bilo nam je glupo kupovati pjenušac pa smo ga odlučili napraviti sami. Imamo jako male količine, samo za potrebe kušaonice. Pjenušcu treba dosta kiseline te je na našoj klimi jeko teško postići tu kiselinu. Vino se bere dosta ranije od standardnog pošipa. Pjenušac smo napravili u suradnji s vinarijom Krolo. Mi smo proizveli pjenušac a vino je 50% iz našeg vinograda i 50% iz njihovog. Nemamo još etiketu na bocama ali kad napravimo etikete sadržaj boce će biti isti samo ćemo mi i vinarija Krolo imati različite etikete – pojašnjava Ivica.
- Vina obitelji Kovačević nose naziv Kastel –Sikuli. Kastel po Kaštelima a Sikuli po antičkom naselju koje se nalazi ispod njihovog vinograda na području današnjeg hotela Resnik , gdje su pronađene vinske amfore i megarske čaše koje govore o kulturi ispijanja vina u Antici.
- Kaštela su nekad imala puno više vinograda nego danas. Puno više vinove loze se uzgajalo nego što se uzgaja danas. Naš vinograd je na dobrom položaju, na brežuljku, gdje uvijek nešto puše, a samim tim vjetar sprječava razvoj bolesti te na taj način trebamo puno manje prskanja, što je jako značajno za naše vino.
Naš Pošip stoji na talogu do samog punjenja. Velika je potražnja za Crljenkom i Roseom gdje ne možemo spojiti dvije berbe te se nadamo kako ćemo ove godine uspjeti povećati količinu vina. Pjenušac za sada nemamo u planu raditi za prodaju nego samo za potrebe kušaonice – zaključuje Kovačević.