Ne znam postoji li osoba u Kaštelima koja barem jednom u životu, u bilo koje doba dana, nije pozvonila na zvono, na konobi, Vlade Perišina u Kaštel Kambelovcu. Ta mala obiteljska konoba, na samom kambelovskom portu, svojim vrhunskim vinima razgalila je mnoga vinska nepca, a miris kaštelanskog kolača s kata poviše, ugrijao je dušu i vratio nas u neka davna vremena.
Mala konoba s velikom dušom, kako njen vlasnik Vlade Perišin ponosno zna reći je i jedna vrsta kušaonice, gdje turisti i ljubitelji vina, slučajno ili namjerno, svrate na degustaciju vrhunske kapljice.
- Nakon pronalaska crljenka kaštelanskog , vidjeli smo neki potencijal u vinarstvu. Imali smo jedan svoj vinograd, i dosta maslina a mene je uvijek vukla zemlja i poljoprivreda te smo tako krenuli u sadnju vinograda. Danas imamo vinograde na četiri lokacije, na padinama Kozjaka. Jedan smo prošle godine kupili i dosadili još loze, pored crkvice Sv. Mihovila, tako da danas imamo oko 2 hektara. Dobili smo i koncesiju od države na 7000 metara te ćemo u te vinograde saditi ovu ili iduću godinu a još razmišljamo koju ćemo sortu zasaditi – pojašnjava Perišin.
Na vinogradima imaju oko 8000 trsa te dobiju oko 5000 butelja vrhunskog vina. Količina vina, naravno, ovisi i o urodu grožđa, ali kako kažu ne vode se količinom nego kvalitetom vina. Imaju tri vrste vina, Crljenak , Pošip i Maraštinu. Od Crljenka prave i Rose a prošle godine su zasadili Dobričić i Plavac te se nadaju da će kaštelansko tlo biti plodno i za te vrste. Obitelj ima i 200 stabala maslina, raznih vrsta, najviše oblice, od koje prave ekstra djevičansko ulje.
- Moj otac je umro kad sam imao 4 godine, dida kad sam imao 12 godina. Kad sam krenuo praviti vino nisam imao ni šijuna ni mašklina ni motike, ono što se kaže. Sve sam morao kupiti i nabaviti, najveća podrška mi je bila moja žena, ali hvala Bogu imali smo zemlju. Jedan stari vinograd smo nadosadili te nastavili našu tradiciju. Dugi niz godina bavio sam se trgovinom i sad mi je žao šta se uvijek nisam bavio vinarstvom. Jer zemlja je moj život, ja to volim i u tome uživam – pojašnjava Vlade.
Da na mlađima svijet ostaje nije samo istrošena rečenica nego i nit vodilja ove obitelji, gdje otac i sin, uzajamnim snagama rade i privređuju. Na padinama Kozjaka, na predjelu Sv. Mihovila, gdje obitelj uređuje nove vinograde, ima u vidu napraviti i kušaonicu vina te se baciti ozbiljnije u turizam i u vinske ture. Svi oni koji su bili na Sv. Mihovilu znaju kako gore zastane dah od prizora koji vide, jer pogled puca u nedogled, prema Splitu i otocima. Cijeli kaštelanski zaljev je na dlanu te vjerujemo kako će otac i sin uspjeti u naumu i otvoriti kušaonicu.
- Ako ste uzgojili pravo grožđe, imaš svoj vinograd i pobrao si ga u pravom momentu imati ćeš i vrhunsko vino. Morate imati i jako dobru zemlju, a ovdje je zemlja jako pogodna za crljenak na kojem se naše vinarstvo i bazira. Pozivamo sve ljubitelje vina da posjete našu vinariju, kušaju vina, kupe ako im se svide, naravno. Na našim društvenim mrežama se ljudi mogu informirati o našim vinima a u našu konobu su svi uvijek dobrodošli – poručuje Ivan.