Službeno je u splitskoj Spaladium areni otvoren 26. međunarodni sajam "GAST 2022." koji je nakon dvije godine ponovno otvorio vrata za izlagače, posjetitelje i sve ljubitelje gastronomije.
"Ove godine okupljamo oko 600 brendova iz sedam zemalja"
Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split, organizatora sajma "GAST 2022". Medijima je otkrila pojedinosti ovogodišnjeg sajma, a predstavila je i broje izlagače.
"Nakon dvogodišnje pauze sajam "GAST" ide naprijed, ovo je pravo vrijeme za ovakve događaje jer se sada pripremamo za turističku sezonu", istaknula je u početku te je nastavila:
"Ove godine okupljamo oko 600 brendova iz sedam zemalja i pred nama je raznovrstan i bogat program. Očekuje nas niz kulinarskih radionica, prezentacija, stručnih konferencija, degustacija, a sve pod sloganom "raj za hedoniste i gurmane". Pozivam sve djelatnike u turizmu da nas posjete te osjete mirise i okuse sajma", istaknula je Vuković Veić te je napomenula da će se ove godine održati i prvo nacionalno natjecanje mladih kuhara za svjetsko natjecanje međunarodnog gastronomskog udruženja 'Chaînedes Rôtisseurs' - kuharstvo kao i Regionalno natjecanje World Skills Croatia koje organizira Turističko-ugostiteljska škola Split, odnosno Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.
"Vlada RH i naše ministarstvo kroz velik broj mjera osiguralo je kontinuitet uspješnog turizma"
Otvaranje sajma upriličio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Rekao je da se nalazimo u turbulentnom vremenu, ali je i uz to naglasio da ovakvim manifestacijama produljuje posezona.
"Teška vremena iznjedruju hrabre ljude, a jedna od njih svakako je direktorica ovog sajma gospođa Sanja Vuković Veić. Nije jedina, ima puno hrabrih poduzetnika u našoj županiji. Upravo ovakvim manifestacijama možemo produljiti pred i post sezonu", naglasio je župan Boban.
Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića rekao je da je Vlada RH i njegovo ministarstvo osiguralo kontinuitet uspješnog turizma.
Glavna tema ovogodišnjeg sajma upravo je priprema za izazovnu turističku sezonu, s mnoštvom novih proizvoda, unaprijeđenih usluga, sajamskih popusta, ali i rješenja za manjak radne snage u turizmu koji se ove sezone očekuje. Bogati program specijaliziranih sajmova, ove godine prati i obogaćen stručni program.
"Vlada RH i naše ministarstvo kroz velik broj mjera osiguralo je kontinuitet uspješnog turizma, tome svjedoče i brojke iz 2021. godine. Vjerujem da ćemo kroz paket mjera isto nastaviti i ove godine. Sudionike ovog sajma pozivamo da kupuju i promoviraju hrvatsku proizvodnju i tako pomažu naše proizvođače", ustvrdio je.
"Nudi se cijela paleta turističkih usluga, ali i proizvoda"
Joško Stella, direktor TZ SDŽ rekao je da ga posebno veseli veliki broj izlagača.
"Nudi se cijela paleta turističkih usluga, ali i proizvoda. Posebno me veseli vidjeti velik broj izlagača jer svi puno očekujemo od nadolazeće sezone, a za nju se treba na vrijeme kvalitetno pripremiti", naglasio je Stella, a slično razmišlja i direktorica TZ Splita Alijana Vukšić.
Osim toga, osvrnula se i na nadolazeću turističku sezonu.
"U ovako teškoj turističkoj sezoni koja nam je pred vratima stjecanje novih znanja i kompetencija je iznimno važno. Vjerujemo kako će se ratna zbivanja brzo završiti te neće utjecati na naš turistički promet. Prva dva mjeseca godine bila su izvrsna", otkrila je Alijana Vukšić.
Sajam je otvoren do 19. ožujka
Partneri sajma su tvrtke Tommy, Bobis i Petason dok su generalni sponzori Premis i Creative Design. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva turizma i sporta, kao i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističkih zajednica SDŽ i grada Splita.
Podsjetimo, kako su naveli organizatori, i ove godine će se održati zapažena i događanja poput Splitske gastro scene by Tommy – gastro noviteti za turističku sezonu, slastičarske radionice, kreiranje vinskih karata i barmen show. Jednako atraktivni za posjetitelje i izlagače su svakodnevni Show Cooking gdje će najbolje od najboljeg prezentirati poznati chefovi.
Sajam je otvoren do 19. ožujka.