Marijan Ciprijan, od Nove godine direktor gradske tvrtke Žnjan d.o.o. u koju će i formalno po odluci Gradskog vijeća prijeći zaposlenici Splitske obale d.o.o., komentirao nam je postupak licitiranja za poslovne prostore na žnjanskom platou, a koji se pojedinačno odvijaju preko Fininog sustava.
Žnjan d.o.o., kao investitor projekta uređenja Žnjanskog platoa, raspisala je javni natječaj za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji za ugostiteljsko - trgovačke koncesije na tom pomorskom dobru. Riječ je o ukupno 11 objekata koji će se nalaziti na novouređenom Žnjanu, od čega su tri restorana, pet bistroa s vanjskim šankom, jedan caffe bar, jedna trgovina te jedna trafika. Početna cijena za godišnju naknadu za restorane, bistroe te caffe bar je 100.000 eura bez PDV-a, dok za trgovinu i trafiku ona iznosi 10.000 eura bez PDV-a.
Kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena godišnje naknade, a pravo sudjelovanja na nadmetanju imaju pravne i fizičke osobe pod uvjetom da imaju minimalno tri godine rada u kontinuitetu (bez mirovanja) u toj djelatnosti, te minimalno 20 prijavljenih zaposlenika prosječno po mjesecu u prethodnoj godini za restorane, odnosno 10 zaposlenika za bistroe, caffe bar, trgovinu i trafiku. Zanimljivo je da ponuditelj koji ponudi najvišu ponudu za jedan od objekata i čija ponuda bude prihvaćena, ne može sudjelovati u licitaciji za preostale objekte. Jamčevina za restorane je čak 50.000 eura, a za trgovine 20.000 eura. Početna cijena je 100.000 eura.
Ciprijan kaže kako se i očekivao ovakav interes te da su kriteriji za nadmetanje jasni i prilično zahtjevni ali i prihvatljivi.
- Nije mogao baš svatko, što se kaže, s ceste doći. Uvjeti su OK, cijene su postignute i sve ide kako treba. Za svaki objekt je jedan dan licitacija zaključno s 30.12.2024. S njima će se potpisat ugovor kao i svaki drugi natječaj. Kuriozitet je što natječaj ide preko Fine što se do sada nikad nije radilo. A i oni prvi put rade ovako za poslovne prostore. Ovako je najtransparentnije. Trenutno se daju ponude za jedan bistro - kazao je Ciprijan.
Dodao je kako što se tiče same gradnje na žnjanskom platou ona uredna, odnosno da sve ide po planu.
- Ugostitelji će moći prići zakupljenom prostoru kad plato dobije uporabnu dozvolu. Nakon toga može urediti prostor i početi radit. Očekujemo da će uporabna bit početkom svibnja ili lipnja - najavio je budući direktor Žnjana d.o.o.