Ovogodišnja sezona, prema prvim pokazateljima, trenutno ima blagi pad prometa u ugostiteljstvu. No, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a, tijekom gostovanja u emisiji “Studio 4” na HRT-u kazala je da sezona zasad prolazi u skladu s očekivanjima.
“Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države u skladu su sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špici turističke godine”, kaže.
Dodala je da nije situacija da nema rasta, već se bilježi stagnacija prometa, “i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad”. “To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastereti špica sezone”, rekla je.
Više računa, ali slaba zarada
Ugostitelji ove godine bilježe šest posto više izdanih računa, no financijski promet je porastao samo 17 posto. Joso Smolić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je u emisiji da gosti zbog krize manje troše, što je i bilo za očekivati. Dodao je da se kvaliteta treba poboljšati kako bi gosti nastavili dolaziti.
“Svi pokazatelji govore da smo negdje na razini prošle godine, znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovici srpnja, tako je i ove godine. Mislim da smo na dobrom putu”, rekao je.
Pad mahom u privatnom smještaju
On je istaknuo kako se pad, koji je zasad u sitnim postocima, odnosi mahom na privatni smještaj. “To je bilo za očekivati s obzirom na to da imamo 23.000 više kreveta u ovoj godini u odnosu na prošlu. Isti je kolač, a dijeli ga puno više njih, i normalno da ne možemo svi isto dobiti”, pojasnio je.
Jelena Tabak otkrila je da bolje prolaze ugostitelji koji nude jednostavna jela poput roštilja, pizze i tjestenine, čime je sugerirala da su ćevapi ove sezone veći hit od, primjerice, škampa. “Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da ako imate jednu rotaciju da ona bude kvalitetna”, kazala je.
Fenomen mladih gostiju
Što se tiče profila gostiju koji dolaze, Tabak kaže da se u Splitu bilježi “fenomen mladih gostiju”.
“To su tinejdžeri kojima paše tip ugostiteljskih objekata koje sam spomenula pa se tome evo i gradska uprava prilagodila i osigurala im provod u matineji, skratila je radno vrijeme ugostiteljima do ponoći pa se očekuje da idu kući spavati. A oni koji ne odu kući i izlaze u grad oko 22 sata imaju trafike na kojima se prodaje alkohol po nižoj cijeni.
To su gosti iz Skandinavije, Britanije, Amerike, Australije. Cijene alkohola koje mi nudimo se ne mogu mjeriti s njihovim cijenama. Tako da za ugostiteljstvo to nisu gosti koje bismo htjeli niti si oni to mogu priuštiti”, opisala je stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Višak ljudi u sezoni
A u Šibeniku se cijene kod ugostitelja od prošle godine nisu previše mijenjale, kaže Smolić. No, dodaje da u Šibeniku nema toliko mladih. “Da, kažu da je riva prazna u 23 sata. Restorani do 23 sata pomalo zatvaraju kuhinje i ljudi i po kafićima se druže, ali restorani su gotovi i manji je pritisak na ugostitelje”, kazao je.
Govoreći o cijenama, usporedio je Hrvatsku s Njemačkom rekavši da je Hrvatska i dalje 20-ak posto jeftinija. “Možda smo za naše goste, kad gledamo naš standard, skuplji”, kaže.
Tabak je otkrila da su ove godine izdane 42.000 radnih dozvola za rad u ugostiteljstvu i turizmu. “Dosta njih je reklo da imaju višak ljudi, ali neće ih otpuštati u sezoni, ali jednostavno događa se ta promjena i mislim da je slično bilo i lani kada smo rekli da nije panika u proizvodnji, da sve stižemo na vrijeme. Ako se ovaj trend nastavi, nije ovo loše. Sezona nam se širi na cijelu godinu, samo će pritisak na vršnom dijelu godine biti manji i bit će manje sezonaca”, pojasnila je.