Putujući iz metropole prema Splitu našao sam se u društvu više stranih osoba, koje su za odredišnu točku svog godišnjeg odmora izabrale upravo naš grad.
Znali su puno o Splitu, ali jedna druga stvar ih je zanimala - gdje dobro pojesti, a da je tradicionalna splitska ili hrvatska spiza? Naveli su me na razmišljanje, a moj odgovor se nametao kao logičan - otiđite u Fife i nećete požaliti.
Čitateljima vjerojatno i ne treba objašnjavati o kojem lokalu se radi. No, reda radi, napisat ćemo i o tome par rečenica. Već pedesetak godina na Matejuški odolijeva svim izazovima kultni buffet Fife.
Vrijedni Dragomir radi i u osmom desetljeću života
Mjesto je to u kojem su se uvijek susretali i razmjenjivali beside splitski intelektualci. Jedan od njih je i legendarni Miljenko Smoje, koji je sa svojom Lepom bio redovan gost ovog lokala. Tamo možete pojesti doslovno sve, ali kako smo doznali od vlasnika Dragomira Sekulića, najviše ide pašticada. Svakodnevno nude dvadeset vrsta jela.
Vjerujemo da su se naši turisti s početka priče dobro najeli kod Fife, a ni mi nismo odoljeli ne posjetiti za vrijeme radnog vremena legendarnog splitskog ugostitelja.
Iako je zagazio dobro u osmo desetljeće života, radi kao mladić, što gosti itekako cijene. Na početku nam je ispričao kako je počela njegova priča.
- U ovom objektu sam od 1992. godine. Prije toga sam bio vlasnik Caffe bar Formule. Fife je objekt koji je otvorio pokojni Ivančić sedamdesetih godina. Razvilo se u baš dobar posao te sam ja kasnije to preuzeo. Nisam imao nikakvu viziju, radilo se od danas do sutra i evo danas smo tu - kaže nam Sekulić.
Danas je vlasnik jednog od najpoznatijih splitskih objekata.
- Sve leži samo u radu. Samo on i gotovo. Imamo posla u svakom dijelu godine. Ne zatvaramo nikako, osim prošle godine jer smo uređivali prostor preko puta. Bio je veliki zahvat i nismo mogli raditi - govori nam.
Omjer gostiju prati trend, tako da su brojniji stranci.
- Furešti su uglavnom preko ljeta dominantni, a preko zime domaći. Iako, malo je domaćih jer nisu u mogućnosti plaćati obzirom na male plaće. Iako, kod nas je dobar omjer cijene i kvalitete. Mislim da nas on i održava. Dajemo velike porcije, a cijene su takve kakve jesu. Ove godine smo morali malo podignuti jer je nabava otišla u nebo - priča nam Sekulić.
Štorija o familiji Smoje
Upitali smo ga koje goste najviše pamti. Kaže - one koji su, nažalost, umrli.
- To su bili Lepa i Miljenko Smoje, Davor Štambuk... Oni su praktički izgradili ovaj lokal. Smoje je bio od male spize. Pojeo bi sitnu ribicu i popio dec-dva vina. Miljenko je bio dosta povučen, za razliku od Lepe. Ona bi poslije svakog obroka poželjela palačinku. Znala je biti gužva, a ona bi upitala kada će njena palačinka. Zvala bi više puta, a meni bi dodijala i kazao bi joj: Teta Lepa, dobit ćete k***c, a ne palačinku. A ona bi na to: I to i palačinku - prisjeća se.
I kod njega se osjeća deficit radne snage.
- Nemamo još stranu radnu snagu, što ne znači da je dogodine nećemo trebati. U deficitu smo jer ne možemo raditi nedjeljom jer nemamo dovoljno ljudi. Taj dan im moramo dati slobodan dan. Uvjeti su po meni više nego dobri, ali jednostavno nema radne snage. Mi možemo biti sretni kada vidimo da je čovik doša radit, da nije otiša na bolovanje - nezadovoljan je ovim aspektom Sekulić.
"Držimo se regula, u 11 ipo-ponoć više ne radimo"
Nameće se kao logično pitanje opstanak ugostiteljskih objekata na području Splita.
- Opstat ćemo mi pod navodnike veliki, a ovi manji ne vjerujem. Teško mogu dati savjet jer u ovaj posao treba uložiti veliki novac, a mladi svit nema novaca. To je preduvjet za sve - kaže nam svoje iskreno mišljenje.
Iako ne želi politiku u svoju butigu, morali smo ga upitati svraćaju li kod Fife splitski gradonačelnici...
- Ovaj novi nikad nije doša, ali Opara je dolazio. Živi tu u blizini i kada prođe, javi se uvik. Što se tiče razvoja grada, nisam baš siguran... Moramo to vidit. Puno govore, a oće li nam to pružit, vidit ćemo - jasan je Sekulić.
Na kraju je istaknuo dobar odnos sa susjedima.
- Nemamo problema. Držimo se regula, u 11 ipo-ponoć više ne radimo - zaključio je Dragomir Sekulić.