Čarobna kulisa dalmatinskog bisera Skradina spremna je za 1. Skradinski festival rižota i načina života. Petak, 13. rujna, rezerviran je za dva stručna panela. Vrhunac događanja slijedi u subotu, 14. rujna od 17 sati, kad nas očekuje RIŽOT Cooking Show i tad ćete moći kušati sve rižote koje vam pripremamo. Završni koncert glazbene dive Jasne Zlokić na rasporedu je u 21h.
Dva zanimljiva panela u petak će ugostiti Scardona Park. Prvi je na rasporedu u 11h na temu: “Gubi li tradicionalna gastronomija korak s aktualnom konfekcijskom gastro potražnjom?“
Panelisti su:
- JURE GALIĆ je voditelj odjela za podršku turističkim destinacijama - Hrvatska turistička zajednica.
- KATIJA GULJELMOVIĆ dolazi iz OPG-a Pašeta Trsteno. Zaljubljena u gastronomiju, sa svojom obitelji pruža usluge smještaja, ali ono što je najvažnije – vrsna je poznavateljica dubrovačke (i šire) gastronomije i turistima pruža neodoljiv gastro doživljaj.
- MIRJANA KOTIGA vlasnica trgovine Miro Tarfufi i Motovun Gospodarstvo obitelji Kotiga. Dolazi iz središnje Istre u podnožju brdašca na kojem se je smjestio srednjovjekovni grad Motovun. U staroj jezgri nalazi se trgovina Miro tartufi, gdje se mogu kupiti tartufi i njihovi proizvodi od tartufa, odakle se pruža fantastični pogled na Motovunsku šumu i dolinu rijeke Mirne, jedno od najvećih nalazišta bijelog tartufa u svijetu.
- DRAGICA LUKIN je najnagrađivanija slastičarka u Hrvatskoj i jedna je od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva u svijetu. Nikad ne miruje, stalno putuje vedra je, vesela, energična, predana svom poslu sačuvala je početnički entuzijazam. Članica Hrvatske kulinarske akademije, a bila je i dugogodišnja predsjednica Hrvatskog saveza slastičara, licencirani je sudac na brojnim međunarodnim slastičarskim i kulinarskim natjecanjima.
- TOME RAČUNICA je vlasnik restorana Cantinetta Skradin, koji je nastao na temeljima nekadašnje kultne konobe, koju su lokalci nazivali Kod Ane – Tomine mame koja je godinama održavala na životu tradiciju. Tome Računica je vlasnik i chef restorana, njeguje metafiziku i tradiciju izvorne skradinske gastronomije.
- KREŠIMIR ŠAKIĆ je direktor TZ Šibensko-kninske županije, ima iskustvo u turizmu i kroz poslovanje turističke agencije, a prije TZŠKŽ radio je u NP Krka kao ravnatelj i djelatnik. Svoje iskustvo prenio je na različite promidžbene i razvojne
Drugi panel na istom mjestu, s početkom u 12:00 sati bit će na temu: “Enološka raznolikost i bogatstvo Hrvatske – prednosti i izazovi“.
Panelisti su:
- GORDANA GORETA radi kao Stručna voditeljica NP Krka - odgovorna je za zaštitu i praćenje stanja biološke raznolikosti u parku, što uključuje sve – zaštitu i praćenje stanja flore i faune, očuvanje krajobraza i tradicionalne poljoprivrede unutar granica parka , diplomirala je i magistrirala na PMF-u, Sveučilište u Zagrebu – polje biologija-ekologija. Od 2000. je zaposlena u Parku u stručnoj službi kao voditeljica odsjeka za zaštitu voda i biološku raznolikost, danas kao stručni voditelj. Aktivno je uključena u rad službe i suradnju s nadležnim ministarstvom (kao i ostalim ministarstvima čija je djelatnost vezana za očuvanje ovog prostora) kao i provođenje europskih projekata na području Parka, te provođenje znanstvenih istraživanja.
- IVANA JURIĆ vodi Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije od 2018. godine, od kada je temu pripreme i provedbe EU projekata u području turizma i poljoprivrede zamijenila s razvojem sustava upravljanja destinacijom i brendiranjem turističkih proizvoda. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s vinarima, a od 2013. godine bavi se popularizacijom vinske kulture kroz razvoj vinsko-turističkih događaja poput Večeri vina i umjetnosti, Wine&Bike Tour-a Erdut, Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije, HeadOnEast-a i drugih te promocijom vinskog hedonizma koji nudi istok Hrvatske.
- DAVID MATKOVIĆ je direktor Turističke zajednica Motovuna, a ujedno je i strastveni i talentirani fotograf iz Istre čija ljubav prema prirodi i avanturi dolazi do izražaja kroz dojmljive vizualne priče koje stvara svojim objektivom.
- MARIO PAVIĆ je vlasnik Restoran Mario Rogoznica 18 godina, nastavnik strukovnih predmeta u ugostiteljstvu, suradnik Agencije za strukovno obrazovanje i Filozofskog fakulteta u Splitu, sudjelovao u projektu Regionalnog centra kompetentnosti.
- SMILJAN RELJIĆ, vlasnik je OPG-a i vinarije Vizzulin koja se nalazi u Drnišu. Vinogradi se nalaze na području naselja Badanj, na lokalitetu Mijović. Osim uzgojem autohtonih sorti grožđa i proizvodnjom vrhunskih vina, bave se i turizmom.
Nakon petka, kuhinja će u subotu od 17 sati biti na Trgu Male Gospe u Skradinu. Vrsni kuhari iz Hrvatske i Italije svojim će kulinarskim umijećem i kreativnošću, pripremati razne kombinacije rižota, od tradicionalnih receptura i čuvenog skradinskog rižota do modernih varijacija. Chefovi u čijim ćete jelima imati priliku uživati na RIŽOT Cooking show su: Katija Guljelmović (Dubrovnik; rižot od mesa plavog raka), Antonio Makale (Konoba Prslika, Zlarin; rižot od sušenih morskih plodova), Dragica Lukin (Istra; slatka verzija rižota), Elisa Tommasoni (Italija; rižot od jakobove kapice, carpacio od pastrve u kremi od kupusa i kozjeg sira), Luca Gioiello (Italija; Risotto del contadino), Mario Pavić (Konoba Mario, Rogoznica; rižot od sušenih rajčica i kozica), Igor Vlatković (Osječko – baranjska županija; rižot sušena riječna riba), Ivan Bulat (Bonaca Skradin; crni rižot – sipa), Ante Pižić (Arka Skradin; skradinski rižot), Mirjana Kotiga (Miro tartufi d.o.o. Motovun; rižot s tartufima) te Hrvatski otočni proizvod – Ksenija Baljkas (OPG Kapari Kaprije; kapari u kvasini, motar u kvasini, ljutika u kvasini).
Uz dobru hranu, ide i dobro piće, a zato će se pobrinuti cijenjeni skradinski vinari i njihovi gosti. Uz domaćine, moći ćete kušati i vina Osječko – baranjske županije, u izvedbi Ivane Jurić. Kad sve zbrojimo, pred nama je prava rapsodija okusa, mirisa i dobre atmosfere. Stoga, Turistička zajednica Grada Skradina želi Vam dobrodošlicu na 1. Skradinski festival rižota i načina života i dobar tek!