Nakon dvogodišnje stanke, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER nastavljaju tradicionalnu manifestaciju “Splitu s ljubavlju” na kojoj će se na Badnjak, na splitskoj Peškariji, podijeliti pet tisuća porcija bakalara.
Trideset kuhara pripremilo je bakalara kojeg iz velike teće promjera 2,6 metara, koju su prije 17 godina napravili splitski škverani, dijele splitski volonteri kojih ima čak 70.
Splićani su probijali kroz gužvu kako bi stigli do Peškarije, na tanjur bakalara, a sudeći po broju građana koji su se skupili i strpljivo u redu čekali svoju porciju, možemo zamisliti koliko je slasan.
"Ogromna je gužva, imamo stotinjak volontera iz splitskih škola koji od ranog jutra ovdje pomažu slagati i servirati. Kuhari su stigli iz Brača, Hvara, Rogoznice, Brela, Makarske", kazao nam je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMERA.
A koji je tajni recept za ovako ukusan bakalar?
"Tajne nema. Ako kupite ovakvu teću, onda možete kuhati po našem receptu. Ovdje smo ubacili 50 litara, maslinovog ulja, 200 kila kapule, 250 kila bakalara, 15 kila češnjaka, velika grana lovora, 500 kila krumpira, 100 kila slanutka, bijelo vino, papr sol tako da evo ga, dobili smo fini i ukusni bakalar", otkriva za Dalmaciju Danas.
Također, dodaje kako se bakalar krčka već četiri sata. Ipak, ovaj vrsni kuhar navodi kako mu je bakalara 'puna kapa'.
"Na Badnjak svake godine radimo, bakalara nam je puna kapa. Ali znamo koliko je ljudima to važno. Pozivamo ih da dođu ovdje i uživaju u bakalaru. Bit će porcija za sve", zaključio je Bremec.
Ne pretjerujemo kad kažemo, da na Peškariju više ne stane ni iglica. Pogledajte.