Krajem prošlog tjedna s radom je u splitskom Varošu krenuo Markus wine&tasting room. Riječ je o prvoj vinskoj kušaonici u Splitu koja je otvorena od strane nekog brendiranog proizvođača vina, a što ovaj objekt čini ekskluzivnim. Tim više što je kaštelanski Markus brzorastuća i jedna od najvažnijih hrvatskih boutique vinarija.
Markus wine&tasting room otvoren je u samom srcu Splita odmah pored “Marjanskih skala” na adresi Marasovićeva 2, a odakle se pruža spektakularan pogled na panoramu centra grada. Smješten je u renoviranoj kamenoj kućici dok je interijer spoj suvremenog minimalizma, novih tehnologija i dalmatinske tradicije čime se evocira moderna filozofija stare splitske konobe u kojoj su se za “marende” jele autohtone delicije uz gutljaje dobrog vina. Gdje se družilo, pjevalo i sviralo.
Iz Markusa kažu kako su htjeli postići dosad neviđeno korisničko iskustvo u Splitu i Dalmaciji i to na način da povežu gastronomiju, vinarstvo i edukaciju u smislenu cjelinu kao izraz poštovanja prema vinu uz potpuni hedonizam i raj za istinske ljubitelje vrhunskih vina.
Voditeljice Markus wine&tasting rooma su sommelierka Blanka Čabrić i Chloé Papalia s diplomom wine and spirits business s istoimenog fakulteta u Bordeauxu. Papalia je, dodajmo, u Split došla raditi iz Kalifornije nakon što ju je priča o ovom vinskom projektu oduševila.
“Ideja je bila stvoriti glamurozno mjesto gdje će strani i domaći gosti moći uživati u vrhunskim vinima i finim zalogajima. Trenutno u ponudi imamo tri wine tastinga s domaćim i ručno rezanim pršutom, ovčjim, kozjim i kravljim sirom koji su oplemenjeni umacima, maslinama, dekorativnim salatama i orašastim plodovima. Uz svaki wine tasting dolaze i određena Markus vina. Ipak, ono što se gostima osim naših vina najviše sviđa je domaći pečeni kruh odnosno focaccia od kiselog tijesta sourdough”, kaže Čabrić.
Poznata imena iz svijeta vinarstva gostima će pružati edukacije o vinima
Glavni enolozi Markusa i dobro poznata imena iz svijeta vinarstva, Slaven i Ivona Jeličić, gostima će pružati edukacije o vinima što je posve novi moment na splitskoj gastronomskoj i vinskoj sceni.
“Markus je brend koji iza sebe ima ozbiljne etikete i ovaj wine&tasting room praktički je jedino mjesto gdje će se svakom gostu pristupiti personalizirano u smislu preporuke vina, degustacije ali i edukacije o proizvodnji vina i uparivanju s određenim jelima. Mi imamo strast prema vinima i smatramo da vino zaslužuje najviše moguće poštovanje. Prema tome ovo će biti jedna posebna vinska oaza za sve one koji su istinski posvećeni dobrom zalogaju i kvalitetnom vinu. Bilo da je riječ o druženju, domjenku, poslovnom sastanku…Svakog gosta educirat ćemo o porijeklu grožđa, procesu branja, fermentacije, maceracije, odležavanja, okusa, uparivanja i vrstama”, istaknuo je Jeličić dodavši kako je ovo tek početak realizacije ambicioznih planova Markus vinarije.
Inače, Markus je do prije nekoliko godina bio garažni brend koji je proizvodio ekskluzivna vina u ograničenim količinama. Međutim, nakon snažnog investicijskog procesa kojeg je proveo novi vlasnik Robert Young, u Kaštelima je izgrađena najmodernija hrvatska vinarija, a na Šolti se upravo podiže petnaestak hektara ekoloških vinograda slijedeći najsuvremenije tehnologije. Uz vinariju u Kaštelima najavljeno je i otvorenje restorana u kojem će raditi svjetski poznati chefovi dok bi šlag na kraju trebala biti spektakularna kušaonica na Šolti.
Dodajmo da iza Ivone i Slavena Jeličića stoje neke od trenutno najprestižnijih vinskih etiketa iz portfelja bijelih, crvenih i rose vina.
Najpoznatije Markus etikete crvenih vina vrijedne svake preporuke su Babić, Pepejuh (Plavac mali) i Fetivi (Crljenak i Babić). Tu je i kultni Franz Ferdinand (Babić) koji se proizvodi u limitiranoj seriji i slovi kao jedno od najcijenjenijih i teško dostupnih hrvatskih vina. Kad je pak riječ o bijelim vinima ističu se Pomalo (Maraština i Grk) te Dan po dan (Pošip). Apsolutni proljetno-ljetni hit je i Markusov rose intenzivno ružičaste boje proizveden od Syraha i Grenachea.
“Markus vina kao i svaki premium proizvod nije moguće pronaći u trgovinama široke potrošnje već isključivo u specijaliziranim shopovima, vinariji ili restoranima. Važna novost je i to da će se u novootvorenom Markus wine&tasting roomu vina moći i kupiti”, dodaje Jeličić.