Hrvatska turistička zajednica hrvatski je partner globalnog vodiča za razvoj gastronomije Michelin, a u srijedu u Splitu su organizirali jedinstven događaj.
Naime, po prvi put su podijeljene Zlatne plakete Michelin koje odaju priznanje kvalitete i gastronomske kreativnosti, a tu čast su dobila dva dalmatinska restorana, splitski 'Zrno Soli' i trogirski 'il Ponte'.
Hrvatska je time postala sedma država u svijetu u kojoj se daju ove nagrade. Među njima su još Austrija, Francuska, Portugal, Njemačka, Španjolska i Italija.
Vlasnik restorana 'Zrno soli' Ivo Vrdoljak oduševljen je dodijeljenom časti jer predstavlja potvrdu kvalitete i kreativnosti restorana što je kako kaže velika stvar u ovom svijetu.
Svečanost se održala u splitskom klubu Boiler na Marmontovoj ulici.
"Otvorili smo restoran 1. ožujka 2011. godine, a evo za manje od dva mjeseca slavimo 13 rođendan i svakako ovo nam je najljepši poklon koji smo mogli dobiti. Volimo ovaj posao, naša najveća nagrada je zadovoljan gost, koji otiđe s osmijehom i ponovo se vraća.
Ova nagrada nam daje vjetar u leđa, ali i odgovornost da nastavimo pružati najveću kvalitetu kao i dosad. Nama je svaki gost VIP gost, svaki dan je novi dan, i svaki dan je prilika za pobjedu!
Da bi to uspjeli moramo biti kreativni i drugačiji", kazao je Ivo Vrdoljak, vlasnik restorana 'Zrno Soli'.
Svaka nagrada i priznanje su hvalevrijedni, ali ova nagrada ima poseban značaj i težinu za restoran 'Zrno Soli'.
"Ako si dio Michelin obitelji ti zapravo igraš Ligu prvaka, a ako igraš Ligu prvaka tada si u najprestižnijem natjecanju i još ako dobiješ jednu nagradu pa to je najveća srića", kazao je oduševljen vlasnik poznatog splitskog restorana.
Potvrda kvalitete i kreativnosti ovog restorana još je i činjenica što se Michelinova Zlatna plaketa dodjelila po prvi puta u Hrvatskoj. METRO kao partner MICHELINA, uručio je prve MICHELIN zlatne plakete u Hrvatskoj restoranima Zrno Soli i il Ponte.
"Iznimno smo ponosni što se dodjelom prvih zlatnih MICHELIN plaketa Hrvatska svrstala među vodeće turističke i ugostiteljske zemlje, što je još jedna potvrda kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste iz godine u godinu.
Znamo da se MICHELINOVA priznanja dobivaju na temelju pet jedinstvenih kriterija: kvaliteta proizvoda, majstorstvo kuharskih tehnika, harmonija i ravnoteža okusa, osobnost kuhara izražena u kuhanju i dosljednost.
Ako to želimo sumirati, kreativnost je zajednički nazivnik temeljem kojeg neki restoran dobiva svoje mjesto u vodiču.
Upravo je zato cilj ovog natječaja bio prenijeti kreativnost koji taj restoran nedvojbeno ima na društvene mreže i iskazati ju vizualno. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima“, izjavio je Imre Horváth, predsjednik Uprave tvrtke METRO Hrvatska.
Restoran 'Zrno soli' je tako jedini gastronomski objekt u Splitu koji je dobio ovo priznanje, a s obzirom da se osim u Hrvatskoj ova nagrada dodjeljuje u samo još šest zemalja svijeta može se reći da je ovo velika čast na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.
Drugi dobitnik nagrade je trogirski restoran 'il Ponte' inače restoran poznatog kuhara Stjepana Vukadina. Svoju oduševljenost svečanim priznanjem podijelio je na Instagram pričama fotografijom sa svečane dodjele.