Luka Marin je 28-godišnji Splićanin iz Žrnovnice, koji je u fokus javnosti došao zbog svog zapaženog nastupa na MasterChefu.
Ostavio je dojam simpatičnog i zabavnog mladića, koji će kazati uvijek ono što misli. Zbog toga je često dolazio i u "sukob" s određenim natjecateljima, što je dodatno začinilo ionako neizvjesnu sezonu ovog zabavnog showa.
"Mom ispadanju je pridonijela činjenica da mi kuhanje nije važno za preživljavanje i karijeru"
Luka se našao na pragu TOP 10. Ispao je, ali pred njim je svakako svijetla gastro budućnost. Naravno, u onom obliku u kojem se on vidi u tom svijetu. Na početku druženja smo ga upitali je li mu žao što je napustio MasterChef.
- Čisto radi svog ponosa i želje da gdje god dođem nešto i postignem, bilo mi je žao što nisam dosegao tih TOP 10. Ali poznavajući sebe, da sam i došao do tu, želio bih TOP 9 pa nakon toga TOP 5, a onda bi zagrizao i za pobjedu. Ali kada isključim moju želju za postignućima, i vidim koliko sam se zabavio i proživio, niti malo mi nije žao. Zar se takvo iskustvo može mjeriti u nekoj brojci? Osim toga, sjećam se da sam dva tjedna trebao da se vratim u normalu, da shvatim da za preživljavanje trebam sada raditi, plaćati račune, ići u kupovinu itd., a ne samo kuhati - kazao nam je Marin na početku.
Luka je ispao na izazovu u kojem su trebali spremiti bezmesno jelo. No, ne smatra da je ispao zbog toga što se ipak nekako bolje snalazio s mesom.
- Mom ispadanju je pridonijela činjenica da mi kuhanje nije važno za preživljavanje i karijeru. Poznajem se u situacijama kada mi je bilo bitno za neki cilj i tada nije bilo manjka fokusa nimalo. Moj teren ne bi niti znao definirati, jer sve s čime se bavim shvatio sam kako funkcionira i pobrinem se za detalje da dobro izgleda. Mislim da jednostavno tako funkcioniram - govori nam Luka.
"Velika mi je želja kroz svoj obiteljski posao uključiti se u svijet gastronomije kao vlasnik restorana"
Jako je zadovoljan time kako se predstavio javnosti.
- Nisam doživljavao to kao mjesto gdje trebam pokazati svoju ozbiljnu stranu, tako da mi je drago kada mi kažu da sam povezivao ljude i bio nositelj pozitivne energije, a ne netko fokusiran na svoj cilj. Mislim da je Luka Piasevoli imao jednaku ulogu, jer oboje imamo dobroćudne pristupe ljudima - smatra.
Svojim uspjehom i je i nije zadovoljan.
- Možda zanimljiva činjenica tu za nadodati je da sam svoj provod u MasterChef kući mjerio u danima proživljenim u kući, ne mjestom do kojeg sam dogurao. Tako da jednim dijelom se ne zamaram s tih TOP 11, jer sam proživio dvije trećine showa mjereno u danima, iako sam se samo pola mjesta popeo na ljestvici. Ali s druge strane znam da bi uz malo pripreme bio daleko bolji kandidat, poprilično sam siguran u to - poručuje Luka.
U show ga je prijavila bratova djevojka.
- Iako sam se možda najviše protivio ideji kada mi je rekla da me prijavila, sada sam joj najzahvalniji. Mislio sam jednostavno da nema smisla da ja idem na reality show, kada nikad nisam ni gledao ni bio fan takvih serija. Sada sam stvorio dobro mišljenje o MasterChefu i svakome bi ga preporučio tko voli kuhati i voli nova iskustva. Uz Dajanu, bratovu curu, bilo je tu još ljudi koji su me pogurali - govori nam.
Obiteljski posao
Luka ne planira ostati izravno u kuharstvu. Već duže je dio obiteljskog posla, koji je usko vezan uz gastronomiju. Bave se proizvodnjom ugostiteljske opreme.
- Ja sam cijelu svoju karijeru posvetio preuzimanju posla od roditelja i ne isplati mi se sada mijenjati profesiju. Doduše, velika mi je želja kroz svoj obiteljski posao uključiti se u svijet gastronomije kao vlasnik restorana. Od restorana me svakako interesira fine dining, lagani brunch (bistro) restoran i food truck. Još se trebam odlučiti od čega krenut, kada bi to radio - podijelio je s nama svoja razmišljanja ovaj Splićanin.
Upitali smo ga koliko osoba mora znati da bi se prijavila na MasterChef.
- Za usporedbu sa znanjem o kuhanju s kojim prosječni čovjek barata, treba se dosta toga poznavati. Prvenstveno, treba imati ideja u glavi, budući da nekad imaš petnaest minuta smisliti što ćeš skuhati, a nisi izabrao namirnice. Dalje, uz sve ometanje koje stres natjecanje donosi, nužno je imati povjerenja u sebe. Trebaš poznavati određene tehnike da u trenutcima, kada imaš samo 45 minuta kuhanja, da se ne dovedeš u situaciju da neke komponente moraš ponavljati. Po meni jednako kao i na svakom ispitu, treba računati da ti se mogućnosti i sposobnosti prepolove. Po tome treba neku tehniku jako dobro poznavati tako da kad ti se šanse za uspješnu izvedbu smanje, i dalje bude dovoljno da uspije. To je moj savjet za uspješan prolazak u MasterChefu, kao i uvijek u životu - kaže nam Luka.
Otkrio nam je jesu li istinite glasine o ljubavi između njega i Lucije Kerečin
U jednoj epizodi je "ispalio" da ga član žirija Melkior Bašić ne voli. Ipak je tome razlog dalmatinski temperament.
- Nisam mišljenja da me Melkior ne voli. Vjerojatno je to bilo izrečeno u toj nekoj situaciji stresa gdje sam zbog ovog ili onog razloga bio uznemiren. Mišljenja sam da se ne treba uzimati za zlo ništa izgovoreno pa tako ni to moje. Inače ljudima ne uzimam za zlo ništa izgovoreno, jer i meni samome izleti svašta pa moram imati razumijevanja - iskreno će nam.
Na kraju nismo mogli izbjeći jedno pitanje, a to je jesu li istinite glasine o ljubavi između njega i Lucije Kerečin, s kojom se nastavio družiti i nakon ispadanja iz showa.
- Iako bi mnogi htjeli da je pala ljubav, između mene i dotične kandidatkinje je palo samo prijateljstvo, ali jako dobro prijateljstvo. Sjećam se prvog razgovora kada smo sami sjeli i shvatili da nam se u biti pogledi na svijet jako poklapaju. Bila je to jedna situacija kada nas je prvi put umor pregazio i došli smo se izjadati jedan drugome. Uz to, nismo nimalo agresivni i imamo neku kombinaciju naših osobnosti koja je presmiješna jer smo različiti - zaključio je Luka Marin.