Savez je osnovan početkom 2010. godine, trenutno broji 20 udruga, 1100 članova te preko 50.000 košnica.
Sajam uz promotivne i prodajne akcije ima i edukativnu ulogu na stručnim predavanjima o proizvodnji i plasmanu proizvoda od meda.
U sklopu manifestacije ocjenjivat će se prijavljeni uzorci na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu prijavljenih uzoraka izvršit će Agronomski fakultet Zagreb. Na ocjenjivanje kvalitete-analizu meda u 2016. godini prijavljen je 91 uzorak, javlja Radio Split.
27 prijavljena uzorka za ocjenjivanje osvojilo je Zlatnu medalju za kvalitetu meda.
36 prijavljenih uzoraka za ocjenjivanje osvojilo je Srebrenu medalju za kvalitetu meda.
28 prijavljeni uzorak za ocjenjivanje osvojilo je Brončanu medalju za kvalitetu meda.
Dalmatinski med koji ima posebnu kvalitetu u odnosu na ostale vrste meda.
Na ovogodišnjem sajmu će se upriličiti prvi put „Medni doručak“ od meda s hrvatskih pčelinjaka, na kojemu će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji dužnosnici, posebno djeca osnovnih škola iz Otoka Dalmatinskog OŠ „Kamešnica“ i Hana - Obrovac sinjski OŠ Ivana Mažuranića, a koja će prezentirati i rad učeničkih zadruga.
Nacionalni pčelarski program za razdoblje 2017.-2019. godine donosi značajne mjere - tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta, poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu. Predviđeni troškovi provedbe pčelarskog programa iznose oko 2,5 milijuna eura godišnje.
Na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača meda s područja RH, regionalne proizvođače meda i opreme, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, kao i goste iz susjednih država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, te goste iz zemalja članica EU, predstavnike Udruga, regionalna obiteljska gospodarstva.
PROGRAM STRUČNO-EDUKATIVNOG SKUPA
8. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina“
Split, Hotel „Zagreb“ (Duilovo)
04. - 05. studeni, 2017.
IZLAGAČKI PROGRAM / EDUKATIVNI PROGRAM / OKRUGLI STOLOVI
Subota, 04. studenog, 2017.
09:00 Medni doručak hrvatskih pčelinjaka
10:00 Program svečanog otvaranja Međunarodnog pčelarskog sajma „ Dalmatina“
10:00-17:00- sajam otvoren za posjetitelje
10:00 sati – početak programa- svečano otvaranje međunarodnog pčelarskog sajma
- kulturno-umjetnički program (Zagora i Otoci)
- prezentacija otočnih običaja i tradicije vezanih za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda
- prezentacija Zagore i izrade keramičkih posuda za med i pripravke od meda
10:30-17:00 sati – stručna predavanja
17:00 sati –dodjela plaketa i diploma za ocjenjivane vrste meda –kulturno umjetnički program
Nedjelja, 05. studenog, 2017.
10:00-17:00- sajam otvoren za posjetitelje
09:00-16:00 sati – stručna predavanja
16:00 sati – svečano zatvaranje sajma – kulturno umjetnički program
STRUČNIA PREDAVANJA
VIII. međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina“
Split, Hotel „Zagreb“ (Duilovo)
SAT |
IME I PREZIME PREDAVAČA |
1 |
dr.sc. Kazimir Matović ( Srbija)
„Američka i europska gnjiloća – stari, a uvijek novi izazovi u pčelars |
2 |
Boštjan Noč (Slovenija)
" Pčelarstvo širom svijeta i važnost pčela u svijetu |
3 |
dr.sc. Dario Lasić ( Hrvatska)
„ Problemi u označavanju meda i pčelinjih proizvoda“
|
4 |
Matija Bučar,prof. ( Hrvatska)
„Medonosne biljke krških polja i udolina“
|
5 |
16:00 Hrvatski pčelarski savez
„Aktualno stanje u pčelarstvu „
|
6 |
izv.prof.dr.sc. Dragan Bubalo –
Osvrt na ocjenjivanje meda „Dalmatina 2017“
|
7. |
dr.sc. Goran Jevtić (Srbija)
„Dinamika razvoja pčelinjih zajednica i čimbenici neophodni za uspješno pčelarenje |
8 |
Sulejman Alijagić, prof. (Bosna i Hercegovina)
„Proizvodnja pčelinjih proizvoda bez kemije |
9 |
Ivan Tucaković, prof. (Hrvatska)
"Kritične točke u pčelarskoj praksi „ |
10 |
Zlatko Tomljanović, dr.med.vet. & Igor Petrović, dipl.ing.agr. ( Hrvatska)
„Administracija u pčelarstvu – osnovni i neophodni koraci“ |