Tim od devet studentica koji, uz voditeljicu Nataliju Bulaš, čine Franka Delonga, Lucija Divić, Nina Lucić, Martina Kukoleča, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić odlučio je pokrenuti projekt pod nazivom 'Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo'.
Osnivanje tima je započelo je u travnju 2021. kada su se ove djevojke prijavile na Natječaj za financiranje studentskih projekata od strane Studentskog zbora u Splitu kako bi mogli nabaviti potrebne sirovine i dodatnu opremu koji su nužni za proizvodnju craft piva.
S proizvodnjom piva su krenule u listopadu 2021. godine. Naručile su razne vrste ječma, hmelja te kvasaca i upoznale se sa samim uređajem, a prvo pivo proizvedele su u studenom prošle godine.
"Zasad su nam preferencije piva s citrusnim i laganim okusima te da su osvježavajuća"
Porazgovarali smo s voditeljicom projekta Natalijom Bulaš, koja nam je otkrila sve detalje o njihovom pivu.
- Na kuhanje piva nas je potaknula profesorica s odjela za Prehrambenu tehnologiju s idejom da bi naručila 'Grainfather', uređaj za proizvodnju craft piva, a mi smo se naravno sve složile. Samo jedna studentica ima iskustva u proizvodnji piva, dok su ostale samo dobre u konzumiranju, a cilj projekta je izaći s fakulteta s još jednim znanjem i iskustvom - kazala nam je na početku razgovora Natalija.
Još uvijek nisu odlučile krenuti u komercijalizaciju piva, ali...
- Zasad je pivo samo za potrebe projekta, male su količine piva (cca 20 litara) proizvedene s ovim uređajem tako da se to brzo popije, no nikad se ne zna. Možda baš netko ima želju prodavati naše pivo ili pak zaposliti nas pa vjerujem da bi sve pristale na to - govori nam.
Proizvodnju im uvelike olakšava aplikacija osmišljena za Grainfather sustav.
- Pomoću nje same kreiramo recepte i željeno pivo, upišemo sirovine koje imamo i kakav stil piva i okus želimo, a ostalo se samo matematički izračuna. Zasad su nam preferencije piva s citrusnim i laganim okusima te da su osvježavajuća. Za početak je potrebno samljeti ječam, jedan ili više, u ručnom mlinu te provesti proces ukomljavanja istog ječma kako bi se škrob hidrolizirao na jednostavne šećere. Nakon ukomljavanja slijedi proces kuhanja dobivene sladovine s hmeljom, a u tom procesu dodajemo hmeljeve po želji, ovisno želimo li pivo s okusom karamele, čokolade, naranče… Ukomljavanje i kuhanje sladovine s hmeljom se radi u istom uređaju 'Grainfather', a procese smo u početku gledali putem YouTube-a kako bi iste znali odraditi uživo. Zatim tu ohmeljenu sladovinu prelijevamo u fermentor te dodajemo određene kvasce kako bi se provela fermentacija, odnosno pretvorba šećera u alkohol. Fermentor je spojen na chiller koji drži temperaturu konstantnom na nekih 18°C kako bi kvasci mogli odraditi svoje što također reguliramo putem aplikacije. Fermentacija u prosjeku traje 10 dana te nakon toga pivo prelijevamo u bačve, gaziramo pomoću CO2 te punimo u boce. Nakon hlađenja pivo je spremno za konzumaciju - opisala nam je detaljno.
Njihovo pivo je stila APA (American Pale Ale).
- Aroma hmelja ovog stila piva srednje do jače je naglašena, a mogu ju karakterizirati citrusne, cvjetne, voćne i bobičaste note, ili pak note smole, borova i raznih začina. Gorčina ovog piva je umjerena do jaka, najčešće sa srednje intenzivnim ili suhim završetkom na nepcu. Iako samo ime govori da je ovo pivo svijetlo (Pale), boja mu može varirati od zlatne do lagano jantarne - priča nam.
"S okusom piva smo jako zadovoljne, jedina zamjerka je malo jača gorčina koju ispušta hmelj, ali to smo iskorigirale u receptu tako da idućim kuhanjem okus bude baš po guštu"
Dale su mu jedinstveno ime - 'Brucošica'.
- Budući da smo sve cure, odlučile smo se da to bude 'Brucošica' jer smo sve to jednom bile. Ideja nam se činila simpatična, priča se može nastaviti u budućnosti, što znači da sudionici projekta mogu napraviti nova piva, čija imena mogu biti 'Inženjerka', 'Magistrica', 'Apsolventica'. Na etiketi se nalazi brucošica koja je vidno uznemirena jer sprema ispit za rokove, a u oblačić smo odlučili staviti rečenicu koju vjerojatno svaki profesor reče na uvodnom predavanju, a to je: 'Ne slušajte stare studente!', što hoće reći da se svaki predmet može položiti - kazuje Natalija.
Profesori su itekako pozitivno reagirali na ovu priču.
- Bili su jednako uzbuđeni kao i mi, a također su pružali veliku podršku. Budući da je bilo blagdansko vrijeme, poklonile smo 'Brucošicu' s crvenom kapicom našim profesorima i dekanu kao mali božićni poklon - govori nam.
Pri realizaciji projekta najveće poteškoće predstavlja papirologija, kašnjenje narudžbi, nedostatak potrebnih artikala na stanju i slično.
- Što se tiče samog kuhanja piva nije bilo problema, iz prvog pokušaja smo skuhale pivo koje je zapravo bilo odlično. Puno je studentica u projektu tako da nas uvijek ima dovoljno za obavljanje raznih poslova, a tu su i profesori za uskočiti. S okusom piva smo jako zadovoljne, jedina zamjerka je malo jača gorčina koju ispušta hmelj, ali to smo iskorigirale u receptu tako da idućim kuhanjem okus bude baš po guštu - zadovoljno će.
Zasad im je plan kuhati ostale vrste piva kao što su tamna i svijetla IPA, NEIPA...
- Ovim projektom smo se htjele prvenstveno zabaviti, steći nova iskustva i znanja. Htjele smo iskoristiti priliku da uz učenje i polaganje ispita fakultetsko doba obogatimo lijepim uspomenama i druženjem. Također, ideja nam je od pivskog tropa, kojeg poprilično ostane nakon kuhanja, napraviti kruh ili neka peciva. Na taj način bismo prikazale kako nusproizvodi u kuhanju piva mogu itekako biti odlična sirovina za dobivanje novog proizvoda. Završna smo godina faksa tako da 'Brucošicu' ostavljamo budućim generacijama smjera Prehrambene tehnologije u nadi da će nastaviti s istoimenim studentskim projektom i proizvesti još bolja piva te želimo potaknuti srednjoškolce na upis KTF-a jer uz malo volje i truda fakultet može biti i zabavan - kaže Natalija.
Još o projektu...
Natalija nam je na kraju kazala:
- Smjer Prehrambena tehnologija je relativno mlad na KTF-u i želimo veća ulaganja u isti kako bi se studentima što više dočarala proizvodnja prehrambenih proizvoda jer toga na fakultetu nedostaje. Prvo predstavljanje projekta bilo je u veljači 2022. godine na Susretu mladih kemijskih inženjera u Zagrebu, a također ćemo isti predstaviti u sklopu Smotre sveučilišta 2022. godine krajem travnja na Prokurativima. Ovim putem želim zahvaliti Studentskom zboru, profesorima, dekanu i svim ostalim koji su omogućili realizaciju projekta - zaključila je voditeljica ambicioznog tima.