Prošle subote u Žrnovnici je u organizaciji Udruge maslinara Oblica održana tradicionalna manifestacija "Žrnovnica Oil 2022.", a obilježena je i 20. obljetnica osnutka jedne od najstarijih hrvatskih maslinarskih udruga.
Sajam ekstra djevičanskog ulja još jednom je pokazao da maslinari šireg splitskog područja itekako imaju razlog za zadovoljstvo zbog ocjena i nagrada njihovih ulja.
Uzorci su prošli kemijsku i organoleptičku analizu te ocjenjivanje od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.
Dr. Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijske analize hrane i predmete opće uporabe NZJZ-a, pohvalila je maslinare Žrnovnice i okolice, naglašavajući da su u samom hrvatskom vrhu, a na pitanje razlikuje li se kvaliteta ovogodišnjeg ulja u odnosu na lanjske godine odgovorila je da suša ostavila traga na voćnosti koja je manje izražena, ali je izraženija gorčina.
Nakon izlaganja dr. Knezović u atriju OŠ Žrnovnica okupljenim maslinarima, jedan je maslinar imao zanimljivo pitanje.
"Kako mi promoviramo hrvatska ulja ako u jednom Masterchefu na stolu stoji maslinovo ulje iz Španjolske od 29 kuna?", upitao je sudionik sajma.
Dr. Knezović se složila da takve stvari nisu dobre za domaće uljare ni promociju zemlje.
Spomenimo i da su svi okupljeni gromoglasno pljeskom nagradili ovu primjedbu svog kolege.