Šarenilo na štandovima izmamilo je Osječane na tržnicu. U redu se gledalo kako proći jeftinije. Od štanda do štanda cijene različite, nema povrća ispod jednog eura. Najskuplji su karfiol i brokula.
A zbog nestašice prodavači kažu - i luk će poskupjeti. Jeftinije povrće, kažu, ne može biti. "Ne može ni biti, jer je ulaz sjemena, zemlje, svega što moramo kupiti, sve je otišlo jako gore", kaže prodavačica Terezija Krnić. Zbog poskupljenja sve je manje onih koji kupuju na tržnici. "Manje kupuju. Primanja su ostala ista, cijena je otišla gore, logično je da se manje kupuje", kaže Krnić, piše Dnevnik.hr.
Iako je poskupjelo, domaće je domaće. Građani kažu kako unatoč višim cijenama i dalje kupuju na tržnici.
Osim povrća poskupio je i sir, gotovo dvostruko. Ali, Osječani se mogu pohvaliti jer na njihovim stolovima mesa će uvijek biti. Ispred jedne mesnice, u kojoj cijene nisu dizali, uvijek je red. "Najviše ide svinjska lopatica i svinjski vrat, a mi toga imamo koliko god treba", rekao je mesar Dario Bešlić.
Jaja su namirnica koja je najviše poskupjela. Kupci broje svaki cent i kupuju manje. S proljećem i sezonom cijene bi trebale pasti.
Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić razgovarala je s Dragutinom Završkim, proizvođačem jaja.
"Došlo je do smanjenja broja koka zbog poskupljenja hrane, ambalaže i svih potrebitih energenata što se tiče proizvodnje jaja i održavanja kokoši", objasnio je Završki.
Troškovi su porasli za čak sto posto.
"Da bi se prozvodnja isplatila, cijena bi trebala biti oko 50 centi", kaže proizvođač.
Postavlja se pitanje - bi li onda jaja našla svoje kupce. "Bilo je ljudi koji su govorili da bi kupovali i da bude skuplje, ali to je manji broj ljudi i ostalo bi nam jaja. Onda bi ih vjerojatno morali baciti."
Cijena jaja će najvjerojatnije do Uskrsa još malo porasti. "Još jedno tri do četiri posto će cijena rasti."
Hrvati za Uskrs po stanovniku pojedu šest jaja, nadamo se da će unatoč poskupljenjima navike ostati iste.