Svi se pitamo što se događa s ovogodišnjom sezonom, hoće li mjesec srpanj ili pak kolovoz sa sobom donijeti i veći broj gostiju... I baš kada je Hrvatska počela brendiranje kao 'coronafree' destinacija te su se počeli otvarati ugostiteljski i smještajni objekti što je prvi korak prema kakvoj-takvoj stabilizaciji domaćeg gospodarstva i pokretanju turističke sezone, pogodili su nas novi problemi. Naravno vezani za epidemiju koronavirusa. Sve je krenulo sa Zadrom, potom se preselilo sjevernije, u Đakovo i Zagreb. Brojke novooboljelih u Hrvatskoj posljednjih dana postale su vijest i europskih medija što nam nikako ne pridonosi ovoj situaciji.
Ima li pak turista na našem najisturenijem otoku, otoku Visu i u njegovoj Komiži, kakva je situacija s gužvom na ulazu u Modru Špilju na istočnoj strani otoka Biševa, jesu li cijene apartmana ipak manje u odnosu na prošlu godinu... odgovore na ova pitanja donosimo niže u tekstu.
Cijene apartmana uglavnom paprene, ni u restoranima ništa bolje
- Kraj je mjeseca lipnja, u uobičajenoj situaciji ulaskom u srpanj ušli bi u srce sezone, a ove godine imamo dojam kao da je početak svibnja ili kraj rujna. Turista je općenito jako malo - požalila nam se iznajmljivačica Mara iz Komiže.
Cijenu svojih apartmana spustila je za nekih 20% u odnosu na prošlu godinu, ništa previše jer joj se onda, objašnjava nam, iznajmljivanje ne bi isplatilo, jedva bi pokrila troškove, a od nečega se živjeti mora.
- Kada smo tražili smještaj većinom su nam iznajmljivači govorili da ne žele primiti ispod 4, 5 noćenja. Mi smo išli po preporuci kod jedne gospođe i tražili smo tri noći te nam je izašla u susret. Spustila nam je nešto malo cijenu, ispalo nas je 200 kuna noć za jednu osobu. To je dakle spuštena cijena. U drugim apartmanima, cijene su ostale manje-više paprenije dok gostiju nema - rekao nam je Antun koji je u Komižu došao na odmor sa svojom djevojkom.
U subotu navečer izašli su, po preporuci, do jednog 'in' mjesta u Kamenici, ali su ostali razočarani.
- Sinoć smo bili u jednom klubu na plaži. Bili smo prvi gosti u 23:30, kasnije se skupilo malo ljudi ali to su više bili lokalci. Furešta skoro da ni nema - kazao je te dodao:
- Nama je to lijepo jer za promjenu nema gužve, nema čekanja. Na plaži možeš naći i mjesto u hladu, a to inače u normalnim uvjetima ne bi bilo moguće, jedva bi našli uopće ikakvo mjesto na plaži.
A kakva je situacija s restoranima i cijenama?
- Nije da nema svita, ali u odnosu na prošlu godinu osjeti se razlika. Neki restorani uopće ne rade poslijepodne, rade do 14 sati i onda zatvaraju do nekih 19 sati i opet rade do ponoć. Cijene nisu ništa niže, u restoranima su iste kao i prošle godine. Pizza je oko 60 kuna, pića su skupa, sokovi su od 25 kuna, ali cijene u kafićima su ok. Primjerice velika kava s mlijekom je 10, 11 kuna, gazirani sokovi su od 16 kuna - informira nas i o cijenama Antun koji je najzadovoljniji cijenom kave.
U Modru špilju bez čekanja
Svake godine otok Biševo je sve popularnija turistička destinacija, osobito zbog svog prirodnog bisera – Modre špilje. O rastu interesa posjetitelja najbolje govori sljedeći podatak: 2012. Modru špilju je službeno posjetilo 45 tisuća posjetitelja, a pretprošle godine 166 tisuća. Brojke su bile još impresivnije prošle godine, a ove godine se očekivao daljnji rast, ali došla je epidemija...
I dok se do ove godine na ulaz u ovu čarobnu kršku ljepoticu čekalo doslovno i više sati, o čemu smo pisali, ove godine čekanja gotovo da i nema. Grupica domaćih gostiju kazala nam je kako su oduševljeni jer su vrlo brzo došli na red.
- Za ulaz u špilju bili smo druga grupa po redu, uopće nije bilo gužve. I kada smo se išli zapisati i za izlet za Biševo zapisali smo se doslovno pola sata ranije, gužve nema nigdje, nema stranih turista - kazali su nam.
I tako je Modra špilja postala oaza mira i tišine, mjesto gdje se može pobjeći, ne od nesnosnih ljetnih gužvi, već od negativnih vijesti vezanih za koronavirus koji je već dovoljno štete nanio cijelom sektoru turizma ali i gospodarstvu čije ćemo posljedice nažalost vrlo brzo osjetiti.