Ugljikohidrati poput riže i tjestenine važni su izvori hranjivih tvari bez obzira na to sadrže li cjelovite žitarice, smatra nutricionistica Natali Rizo. Poznato je da tjestenina aktivnim pojedincima daje energiju da izdrže svaki napor, ali je li stvarno superiorna kada je u pitanju riža?
Volite li jesti špagete, penne, puževe ili bilo što drugo… poznato je da tjestenina pomaže sportašima u izdržljivosti upravo zbog ugljikohidrata koje sadrži. Jedna porcija tjestenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata, a one od cjelovitih žitarica imaju više vlakana i lakše su probavljive od tjestenine koja to nije. Ali svaka tjestenina koju jede i dalje sadrži oko 8 g proteina po porciji., prenosi Krstarica.
Tjestenina je tehnički više prerađen proizvod od riže, koja je cjelovito zrno.
Može biti zdrava
Kada govorimo o prerađenoj hrani, mislimo na zaslađena pića i hranu punu šećera koji negativno utječu na zdravlje te mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, pokazali su rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu Nutrients.
No prerađena tjestenina ne razlikuje se od kruha i može biti zdrava. Kruhu se također dodaju šećeri i razni aditivi. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizo.
Tjesteninu može biti malo lakše pripremiti od riže, osim ako ne koristite onu instant rižu. Posljednjih godina proizvođači su počeli raditi tjesteninu i od drugih namirnica, poput leće, slanutka i graška. Takva tjestenina sadrži više hranjivih tvari, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata.
Iz Rizi nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za rižom jer žele malo zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna otkud stigma da je riža zdravija od tjestenine. “Riža se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijom”, kaže. Jedna mala porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljikohidrata i tu je razlika vidljiva.
U usporedbi s tjesteninom, riža – integralna ili bijela – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima 2 grama, tjestenine 8. Sadrži 1 gram vlakana, a tjestenine 2,5.
Riža sadrži vitamine i minerale kojih tjestenina nema, uključujući folnu kiselinu, željezo, cink, ali to su male količine. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar izbor.