“Od ciloga kalendara najdraža su mi tri datuma - tri za me velike i mile fešte - Prvi maja, sveti Duje i Badnji dan”. Ovako je Miljenko Smoje pisao 1994. godine za Feral Tribune, a osjećaj uživanja u blagdanskom vremenu okružen s obitelji i prijateljima još uvijek je prisutan. Danas su se druženja iz topline doma preselila na otvorene lokacije gdje se susreće lokalna i moderna priča pretočena u domaće okuse.
Za pravu splitsku adventsku gastro priču pobrinula se ekipa iz udruge za promicanje kulture i ugostiteljstva Bastion, koja okuplja vlasnike poznatih splitskih restorana Corto Maltese, Pandora Greenbox, Galerija Food, Bokeria kitchen & wine, Bokamorra Pizzaurant & Cocktails, PiNKU fish & wine, UJE oil bar, MISTO street food & bar i ARTiČOK.
Nakon višegodišnjeg rada u svojim restoranima odlučili su znanje i iskustvo prenijeti na jedinstvenu lokaciju Starog placa i građanima pružiti pravi gastronomski doživljaj. Uz lokalni street koncept povezan s domaćim i modernim okusima, Spleat Advent postao je top destinacija ove zime u Splitu.
Ekipa iz restorana ARTiČOK je pripremila tacose s pastrvom, a neka od jela su definitivno nezaobilazna. Njoki s mesom dimljenih rebaraca, verzot te porchetta u somunu, a ljubitelji kobasa mogu je kušati u domaćoj lepinji. Kako ne bi sve ostalo na slanom, u ponudi je i cimet rola te veliki izbor toplih i hladnih pića.
Na kućici Corto Maltese & Pandora Greenbox kreiran je blagdanski jelovnik koji je teško preskočiti, a ima svega, od mesa do veganskih opcija. Treba izdvojiti tradicionalno zimsko jelo, a to je njihov već dobro poznati bakalar bianco i bakalar ‘to go’ u bublici. Ljubitelji slatkog mogu uživati u domaćim krafnama punjenim pistacijom ili vanilijom, a za ovim krafnama vlada veliki interes, jer koliko ih se god pripremi toliko ih nestane u jako kratkom roku.
Kod PiNKU fish & wine možete uživati u ribljim delicijama, kao što su zimska gregada i tuna belly sandwich. Radi se o vrhunskoj tuni koju završavaju plamenikom na licu mjesta, a smjestili su je u blagdansku formu s kiselom salatom, hrskavom kapulom i sriracha majonezom. Uz ovu neodoljivu riblju kombinaciju odlično ide i jedan od koktela ‘Neki to vole vruće’, kao što je Metaxa ginger.
Uje oil bar svoju je ponudu obogatio s ribljim i mesnim jelima, a sendvič s lešo mesom vraća vas u toplinu doma, dok juneći obrazi griju nepca na ove hladne dane. Kako ne bi zanemarili tradiciju tu je sarma, ali i arancin punjen bakalarom. Njihovu slatku deliciju, kolač od jabuka preliven kremom od vanilije i voća rado jedu sve generacije.
Ekipa iz Bokeria kitchen & wine i Bokamorra Pizzaurant & Cocktails u ponudu je uvrstila svoj legendarni dog iz Bokeria kitchen & wine koji je protekle dvije zime bio pravi hit. U ponudi su i janjeći kroket te quesadilla, a budući da su poznati po svojim koktelima, za ovu prigodu kreirali su topli ‘Choco wine’, napravljen od vrhunskog plavca te sastojaka poput kakao nibs, anisa i drugih.
MISTO street food & bar je nezaobilazno mjesto za ljubitelje burgera, ali i sve one koji se ne mogu odlučiti hoće li ići putem tradicije ili street fooda. Bilo da se radi o burgeru u crnoj bublici, pašticadi u sendviču ili Komiškoj pogači, uživat ćete u svakom zalogaju. Tu su i kokteli, a jedan od njih posebno je kreiran za Spleat Advent, koktel Stari plac kojim dominiraju okusi vanilije i lješnjaka.
U Galerija baru ispijaju se sangrije i uživa se u raznim okusima koji će zadovoljiti svako nepce. Bilo da ste riblji ili mesni tip, na ovoj kućici možete uživati u brujetu od hobotnice, frigaduri, varivu od buće pa sve do domaće kobase servirane s kiselim kupusom ili coleslaw salatom. Velika ponuda pića garantira kvalitetna druženja s obitelji i prijateljima.
Za još bolje uživanje u hrani, ali i koncertima možete rezervirati svoj stol na krovu od nekih kućica, pozvati ekipu i nazdraviti novim trenucima i uspomenama. Previše je dobrih razloga da ovih dana budete na Starom placu, zato dođite i ne propustite novi street food đir u gradu.