Čaša vina na dan može prepoloviti rizik od srčanog udara, pa ponekad djelovati čak i bolje od lijekova, tvrdi studija. No, ipak postoji kvaka.
Stručnjaci sa Sveučilišta u Barceloni otkrili su da osobe koje piju male do umjerene količine vina imaju manji rizik od razvoja ozbiljnih srčanih problema od onih koji uopće ne piju, piše net.hr.
No samokontrola je ključna, a zdravstvene prednosti nestaju kao pijete više od jedne čaše na dan.
Testirali su učinke čaše vina na dan na 1232 ispitanika tijekom pet godina koji su u sklopu ispitivanja jeli i zdravu mediteransku prehranu.
Pokazalo se da su razvili značajno manji rizik od kardiovaskularnih oboljenje, te od srčanog ili moždanog udara.
Testovima su utvrđivali koje su količine vina ispitanici točno popili, kako bi studija bila što preciznija.
Profesor Ramon Estruch otkrio je da konzumiranje između pola i jedne pune čaše vina na dan u prosjeku smanjuje rizik od srčanih bolesti za 50 posto u usporedbi s osobama koje uopće ne piju.
Povremena konzumacija vina, manje od jedne čaše na tjedan, smanjuje rizik za oko 38 posto, pokazala je ista studija.
No kod osoba koje su pile više od jedne čaše na dan nije razvijena nikakva zaštita, piše net.hr.
“Otkrili smo mnogo veći zaštitni učinak vina od onoga koji je primijećen u drugim studijama. Smanjenje rizika od 50 posto veće je nego što se može postići nekim lijekovima, poput statina. Nedavne studije pokazuju da se zaštitni učinci konzumacije vina uočavaju počevši od 35. do 40. godine života. Također je važno napomenuti da umjerena konzumacija za žene uvijek treba biti upola manja od one kod muškaraca, a vino treba piti uz jelo”, napisao je prof. Estruch u časopisu European Heart Journal.
Istraživanja pokazuju da je grožđe, od kojeg se proizvodi vino, puno antioksidansa koji mogu biti dobri za srce i krvne žile.
Zbog toga se crno vino obično se smatra najzdravijim alkoholnim pićem.
No iz NHS- a kažu kako nitko ne bi smio piti više od šest čaša vina na tjedan.
Profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu nije bio uključen u ovu studiju, ali kaže kako “znamo da su mnogi ljudi koji ne piju smanjili ili potpuno prestali piti alkohol zbog bolesti.”
“Studija sugerira da niska do umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nije pametno piti više. Potpuno je jasno i znanstveno dokazano kako je pretjerana konzumacija alkohola štetna za zdravlje srca”, kaže Tracy Parker, iz British Heart Foundationa.