Projekt "Makarun meets the world" je nastao iz želje lokalne "kuhinje" za dodatnim obrazovanjem koje ih tehničko-geografskih razloga nije jednostavno ni raspoloživo. Naime, jednom kuharu je zasigurno teško izvedivo proputovati svijetom kako bi upoznao različite stilove i naučio nove vještine, stoga se splitski "makarun" otvorio svijetu i upustio u projekt kojem smo večeras prisustvovali.
Makarun će upoznati svijet tako što će ugostiti strane chefove te "oni educiraju naše osoblje o njihovim lokalnim kuhinjama, a naše osoblje im otvara vrata dalmatinske tradicije i kuhinje. Ovaj edukativni projekt gastro kulturološke razmjene kulminirat će organizacijom privatne svečane večere na kojoj će se naizmjenice posluživati sljedovi dalmatinske kuhinje kao i sljedovi iz zemlje gostujućeg chefa. Svaki slijed će posebno prezentirati chef koji ga je i pripremio, naš Ivica Radić te gostujući chef" poručuje nam Katarina Jozić.
Prvo poglavlje našeg projekta započinje suradnjom s ambasadom Republike Koreje odakle nam stiže chef Lee, talentirani kuhar koji će nam pomoći uskladiti ono najbolje iz korejske i dalmatinske tradicijske kuhinje dodaje Katarina. Nakon ove večere sa zadovoljstvom očekujemo iduće gostovanje danskog kuhara, osobito zato što niti na prvu, a ni na drugu i treću ne možemo navesti niti jedno jelo koje stiže iz te zemlje. No kako nam je bilo sinoć i što kažu sugovornici:
Lee u Hrvatskoj živi pet godina te se, kako sam kaže, već "balkanizirao".
Oduševljava ga što mi Hrvati, imamo isto kao i oni u Koreji - zimnicu, također cijeni što se namirnice poštuju i ne uništava ih se, a najdraže jelo mu je brudet. Očito smo ga zarazili i nogometnom groznicom, samo još nije načisto za koji klub bi prilikom derbija navijao.
Ivica Radić, chef Makaruna se brzo sprijateljio s Leejem, favorit korejske kuhinje mu je kiseli kupus na "njihov" način, a od naših jela bespogovorno štuje dalmatinsku kužinu. Za gore spomenuti kimchi- ilitiga kupus na njihov način vam možemo reći jedan topal savjet- tako vam bog pomogao ako ne volite ljuto.
I tako su se uzvanici u 6 sljedova sljubili s korejskom kuhinjom i otišli kući bogatiji za jedno kulturalno fuzijsko gastro iskustvo koje zasigurno do sada nisu imali prilike doživjeti.
Utušena lignja, kus kus s čudnovatom notom limuna, korejsko divlje bilje bez putovnice , kimchi i bijeli čokoladni mus poveli su uzvanike na put oko svijeta u svega par sati.
Iskustvo: nevjerojatno!