Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SUPERINTEZIVNI UZGOJ MASLINA Dr.sc.Tatjana Klepo nekoliko godina na pokušalištu Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Kaštel Štafiliću prati nasade u kojima su većinom posađene „superintenzivne sorte“, ali ima i nešto domaćih

Dr. Klepo smo posjetili na licu mjesta, u Kaštelima započevši razgovor s komentarom na vremenske prilike, odnosno neprilike koje nas prate posljednjih godina
D.D. / Foto: Privatni album22. travnja 2022. 16:31
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vruća tema hrvatskog maslinarstva u posljednjih nekoliko godina je definitivno superintenzivni uzgoj maslina. Brojni hrvatski maslinari već su nabavili različite strane sorte namijenjene superintenzivnom uzgoju pokušavajući njima nadomjestiti našu najzastupljeniju sortu Oblicu koja u posljednje vrijeme gubi popularnost. Drugi pak ustrajavaju na Oblici, tvrdeći kako je domaće ipak najbolje te kako će se problemi sa stranim sortama ipak jednom pojaviti.

Prava osoba za razgovor o toj temi je dr. sc. Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja već nekoliko godina na pokušalištu Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Kaštel Štafiliću prati nasade u kojima su većinom posađene „superintenzivne sorte“, ali ima i nešto domaćih.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Dr. Klepo smo posjetili na licu mjesta, u Kaštelima započevši razgovor s komentarom na vremenske prilike, odnosno neprilike koje nas prate posljednjih godina.

-Imali smo nekoliko dobrih godina, ali i nekoliko iznimno loših uzrokovanih prvenstveno vremenskim neprilikama. Izdvojila bih hladnu frontu 2018. godine koja je uzrokovala oštećenja ili čak i izmrzavanje stabala. Posljedice toga vidljive su i danas, a posebno su primjetne na sorti Arbosana koja se pokazala najosjetljivijom na niske temperature.

Koliko u nasadu ima stabala i kojih točno sorti?

-U cijelom nasadu, uključujući vjetrozaštitni pojas, ima dvije tisuće stabala maslina. Osnovu nasada čini pet slabobujnih i srednjobujnih sorti koje su postale „superintenzivne“, a to su: Arbosana, Arbequina, Koroneiki, Sikitita i Tosca. Najvećim dijelom je to Arbequina koja obuhvaća gotovo jednu trećinu nasada. Zanimljivo je da su masline posađene na tri različita razmaka sadnje unutar reda, dakle svih pet navedenih sorti posađeno je u tri različita razmaka.

Razmak sadnje je vrlo bitan segment uzgoja maslina i već godinama se istražuje njegov utjecaj na produktivnost, rast i kvalitetu.

Koju biste od pet spomenutih superintenzivnih sorti izdvojili kao najbolju?

Svaka sorta ima svoje prednosti i nedostatke. Arbosana, unatoč tome što je 2018. godine pretrpjela značajne štete, daje rekordne prinose, što je zaista impresivno za vidjeti u vrijeme berbe. Koroneiki ima kasno vrijeme dozrijevanja, što na nekim područjima može, ako se berba obavlja kasnije, odnosno tijekom prosinca, zbog niskih temperatura rezultirati „smrzavanjem“ plodova što se kasnije tijekom senzorskog ocjenjivanja ulja detektira kao mana.

S obzirom da posljedice kasnog dozrijevanja mogu negativno utjecati na kvalitetu ulja, Koroneiki i Arbosanu bih ipak preporučila maslinarima južnijih područja, zbog osjetljivosti na niske temperature. Slično je i s Toscom, tako da što se agrotehničkog dijela tiče, najboljima su se pokazale Arbequina i Sikitita upravo zbog veće tolerantnosti na klimatske uvjete, dobre produktivnosti i kvalitete ulja.

Kako se masline u superintenzivnom uzgoju nose s bolestima i štetnicima?

-Najveći problem u ovakvim nasadima može prouzročiti bakterijska bolest – rak masline zbog toga što se radi o gustim nasadima gdje nema mnogo prozračnosti u krošnjama. Također, nepovoljni vremenski uvjeti pospješuju razvoj raka masline. Unatoč negativnim okolnostima posljednjih nekoliko godina, nemamo značajnijih problema jer se uz pomoć dezinfekcije sredstvima na bazi bakra vrlo jednostavno nosimo s tom bolešću.

Osim raka, potencijalan problem u superintenzivnim nasadima izaziva i paunovo oko s kojim nemamo poteškoća jer su sorte u nasadu otporne na tu bolest.

Što se štetnika tiče, redovito vršimo kontrolu leta, prvenstveno moljca i muhe, a zaštitu maslina nastojimo svesti na ekološki maksimalno prihvatljivu razinu. Naime, poradi nedostatne informiranosti javnost često ima percepciju da superintenzivni uzgoj ne može biti ekološki. Može. Primjenjuju se ista dozvoljena sredstva kao i u tradicionalnom načinu uzgoja, konvencionalnom, integriranom ili ekološkom. Štoviše, naše sorte su sitnog ploda, a samim time, uspoređujući ih npr. s Oblicom, nisu toliko privlačne štetnicima (m. muha).

Kakva je kvaliteta i okus maslinovih ulja, pretpostavljamo odlična jer vaša su ulja i nagrađivana?

-Da, već nekoliko godina dobivamo nagrade na manifestaciji Noćnjak. Sva naša ulja su u kategoriji ekstra djevičanskih. S obzirom na to da se radi o sortnim uljima, svako ima svoje specifičnosti. Primjerice ulje sorte Koroneiki je intenzivnijeg okusa i mirisa. S druge strane, ulja Sikitite i Arbequine su slabijeg intenziteta te su primjerenija za područja koja nisu tradicionalno maslinarska.

Upoznati ste s mehanizacijom koja se koristi u Španjolskoj, mislite li da ju je moguće primijeniti u hrvatskim poljoprivrednim područjima?

-Apsolutno! U španjolskim i talijanskim maslinicima aktivno se radi na mehaniziranju berbe i to ne samo superintenzivnih maslinika već i tradicionalnih, prvenstveno zbog nedostatka radne snage. Hrvatsko gospodarstvo se također suočava s tim problemom i mehanizacija je u tome jako važna.

U usporedbi sa superintenzivnim nasadima od nekoliko stotina hektara, u našem masliniku veličine 1,47 ha, nažalost, potpuna mehanizacija berbe ne bi bila isplativa jer su kombajni za berbu isplativi tek na površinama većim od cca 20 ha.

U nasadu imate i neke hrvatske sorte, o kojim sortama se radi i kakvima su se pokazale u superintenzivnom načinu uzgoja?

Da, u našem nasadu postoji i kolekcija autohtonih sorti te nekoliko talijanskih, koje su također uključene u istraživanja. Istražujemo niz parametara rasta i razvoja autohtonih i introduciranih sorti u našim agroekološkim uvjetima rasta. Nažalost, gotovo niti jedna od deset autohtonih sorti, koliko ih imamo u kolekciji, nije se pokazala kao potencijalni kandidat za superintenzivni uzgoj, osim možda Lastovke.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
"Hajduk će na proljeće dobiti najveće pojačanje"
2
min
"Hajduk će na proljeće dobiti najveće pojačanje"
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
19
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
7
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.