Klasična scena u jednoj prosječnoj dalmatinskoj obitelji...
Nedjeljno jutro, majka i otac odlaze na misu, a na kraju slavlja župnik pročita obavijesti i obznani točan datum slavlja pričesti ili krizme. Po dolasku kući odmah se prenese vijest te je odmah idući potez pronaći mjesto na kojem će se proslaviti u krugu obitelji i prijatelja.
Nekada su to bile obiteljske kuće, a sada je takav rasplet događaja praktički nezamisliv. Svi mahom idu u restorane, što smo potvrdili i nakon razgovora s nekoliko splitskih ugostitelja. Mjesta praktički više i nema. Sve je puno, počevši od 22. travnja, za kada je mons. nadbiskup Dražen Kutleša najavio prva slavlja Svete potvrde.
Cijeli raspored provjerite OVDJE.
S pričesti je jasnija situacija, budući da sami župnici određuju datum. Stoga mogu tu informaciju i pravovremenije ponuditi župljanima.
Cijene su morale otići "gore", a mjesta u restoranima - nema
Denis Čović iz Konobe Pršut kaže da su puni. Dapače, ljude moraju i odbijati, bez obzira što je sve ipak dosta poskupilo.
- O cijenama vam mogu pričati od prošlog ljeta, kada sam preuzeo posao. Poskupilo je sve, od janjaca do pršuta, sira... Sve je strašno poskupilo. Lani smo janjce nabavlja po cijenio od oko 100 eura, a sada ih nema ispod 140 i 150 eura. No, sudeći po rezervacijama, Splićani to mogu podnijeti - kaže nam Čović.
Većinom imaju grupe do 30 ljudi. Za svoje goste ima samo riječi hvale.
- Normalni su, nisu zahtjevni - rekao nam je zadovoljno Čović iz Konobe Pršut.
"Ljudima je bitno da je friško i prirodno te da mogu prošetati"
Put nas vodi u Stobreč, u Restoran Horus. Imaju još tri slobodna termina. To su 7., 23. i 24. svibnja.
- U ponudi su klasični meniji. Hladne plate, juha ili rižot i na kraju pečenje. Što se tiče cijene, ona ovisi o broju ljudi, širini menija i izboru pića. Ako imamo grupe do 20-30 ljudi, takvih možemo primiti dvije do tri grupe. Ako je krizma 50-60 ljudi, onda uzmemo samo tu grupu, da se možemo posvetiti jednako svakom gostu. Ne želimo skakati između puno grupa i puno ljudi - kažu nam iz restorana.
Iz žrnovačkog Restorana Rus su nam također potvrdili da se termini pune. Ostalo je samo nešto termina u lipnju. Voditeljica nam je također potvrdila da je nabava jako poskupila.
- Janjci su poskupili 50%, a samo pečenje je poskupilo s oko 26 na 40 eura (s 200 na 300 kuna). Meni je malo neugodno o tome i govoriti. Kaže Plenković "nemojte poskupljivati"... Pa nisam ja kriva što su janjci poskupili, ispod 1.000 kuna ga ne možeš kupiti, a nitko bez janjetine neće ni pričati. To je čudo jedno u svemu - kaže nam iskreno.
I kod njih su većinom grupe do 30 ljudi. Meni je standardan.
- Ljudima je bitno da je friško i prirodno te da mogu prošetati - kaže nam voditeljica ovog poznatog restorana s istoka Splita.
"Do 2-3 eura gore je okej, ali sve više je po meni previše"
Zovu nas svakodnevno, to je luda kuća, kaže nam Tino Dodig iz Restorana Dioklecijan.
- Da imaš deset restorana, ne bi bilo dovoljno. Mi imamo salu koja može primiti oko 120 ljudi te terasu za 60 ljudi. Tako da je ostalo još nešto termina, ali udarni termini su popunjeni -govori nam Dodig.
Ti udarni termini su 30. travnja, 14. svibnja i 28. svibnja. Dodig nam kaže da klasika uvijek ide najbolje.
- Pršut sir, juha, lešo, crni i bili rižot te pečeno sa salatom. Je poskupilo, ali ja nisam za veliko poskupljenje. Neke stvari su i pojeftinile. Do 2-3 eura 'gore' je okej, ali sve više je po meni previše. Kod nas se kreće meni od 40 do 42 eura, ovisi što gost traži - mišljenja je.
Prosjek im je od 40 do 50 ljudi.
- Ali znaju me zvati za pričest i od 90 ljudi. Znate kako se kaže, bolje ostati bez sela nego bez običaja - zaključio je Tino Dodig iz Restorana Dioklecijan.
"Ljudima je ipak to previše, tako da smo se i mi odrekli dijela kolača"
Na kraju smo kontaktirali Marka Balića, voditelja Restorana Gusar. On potvrđuje sve ranije rečeno, ali ističe i problem.
- Problem je kapaciteta. Ljudi u korizmi stanu i s krštenjima, što ne bi trebalo. Ona se u korizmi mogu raditi i na kraju se to sve spoji s pričestima i krizmama. Na kraju to sve stane u četiri-pet vikenda. Neki po godinu dana unaprijed rezerviraju jer znaju da je kod njih često na istu nedjelju krizma ili pričest. Nažalost, ljudi koji posljednji saznaju za termin ne uspiju uhvatiti mjesto. Po meni nije ni drama ako netko ne nađe mjesto pa doma, u krugu najuže obitelji, napraviti ručak. Možda se još bolje i intimnije doživi proslava - poručuje.
Meniji su standardni za ovaj omiljeni restoran.
- Cijena je išla gore oko 10-ak posto. Mi smo orijentirani na domaće goste i ne možemo nešto podignuti cijenu. Ljudima je ipak to previše, tako da smo se i mi odrekli dijela kolača. Minimalno smo morali podići cijene - kaže nam na kraju Balić.