Belgijac u Zagrebu, Istrijanin u Splitu, uz 'mali milijun' ostalih izlagača i posjetitelja: svega je bilo za pogledati (i probati, naravno) na 26. po redu Gastu u Spaladium Areni, od mesnih proizvoda koji ne čine dobro kolesterolu preko sireva, peciva i sladoleda, do zdrave hrane iz kategorije prirodnih sokova ili meda...
Belgijac prodaje pive u Splitu: "Početkom tisućljeća sam došao u Hrvatsku..."
A gdje će se naći Flamanac iz okolice Genta (iako uljuđena i uređena, gdje sve funkcionira više-manje savršeno, i u Belgiji zna biti problema između Valonaca i Flamanaca no to je priča za drugu zgodu) nego uz boce s – pivom! Ludo Beaurain je voditelj prodaje pivovare Crafter's, s pogonom u Dugom Selu, koja je u Areni nastupila sa serijom svojih proizvoda, dakle craft piva. Iako je prvi dan, naš sugovornik je zadovoljan posjetom i ostvarenim kontaktima, što je prvenstveni cilj ove pivovare. Od pitkog pilsnera do kremastog stouta, svi su po 15 kuna. Cijena je prilagođena sajamskim danima, a za potencijalne kupce tu je i mala točionica. No, kako nam naglašava Ludo, njihov prostor nije zamišljen kao kafić, pive se uglavnom uzimaju za ispijanje u miru vlastitog doma. Ubrzo ipak naš fokus prelazi na sugovornika, unatoč izvrsnom hrvatskom, 'priznaje' da nije s ovih prostora. Taj 'grijeh' brzo mu je oprošten pa nas zanima kojim putevima Gospodnjim je ovaj tihi sjevernjak završio u nedovršenoj Spaladium Areni...
- Početkom tisućljeća sam došao u Hrvatsku, u Zagreb, poslom naravno. I onda sam ostao, svidjelo mi se. Tadašnji posao sam promijenio s ovim, kao Belgijac ipak moram znati sve o pivu tako da je ovo kao stvoreno za mene. - kaže nam Ludo, dok nekako izvlačimo riječi iz njega. Čini mu se, nakon više od 20 godina života u Hrvatskoj, kako nema velike razlike između njegove domovine i Lijepe naše – smatra kako obje države nude priliku za ugodan život...
Istrijani iz obiteljske tvrtke 'Karlić Tartufi' nema što nemaju
Štand s kraft pivama ostavljamo iza sebe, tražimo dalje zanimljivosti pored velikih štandova značajnih tvrtki na kojima sve vrvi od 'odijela'. Do samog ulaza pronalazimo iznimno ukusno uređen izložbeni prostor, sa zainteresiranim djelatnicima s druge strane te jednako očaranim posjetiteljima izvan prostora štanda. Istrijani iz obiteljske tvrtke 'Karlić Tartufi' nema što nemaju. Od tartufa jeli. Bilo da trebate ove visokocijenjene gljive svježe, bilo da preferirate sireve s tartufima, maslinovo ulje s okusom bijelog tartufa, istarsku kobasicu s tartufima, sjeckani crni tartuf u maslinovom ulju, namaz, bijelu tartufatu, med,... Uglavnom, samo na ovom štandu krenu probavni sokovi raditi zahvaljujući isključivo prekrasnom pogledu na ponuđene delicije.
Iako nisu jedini 'tartufari' na Gastu, jer tu je i svjetski poznati Zigante, ne smatra ih konkurencijom
- Od 1966. godine se bavimo ovim poslom, djed je prvi počeo s branjem tartufa pa je to preraslo u obiteljski posao. Zadovoljni smo posjetom, općenito Gastom, dolazili smo nekoliko godina i moram reći da je organizacija izvrsna. Tek očekujemo pravu navalu, nakon završetka radnog vremena, a pogotovo pred vikend. - govori nam Ivan Karlić, direktor prodaje buzetske obiteljske tvrtke. Zanimljivo, prošla godina je unatoč koroni za njih bila rekordna, najbolja od kada su u ovom poslu pa je Ivan optimist i po pitanju ove (turističke) sezone. Nada se brzom smirivanju stanja u Ukrajini iako drži kako rat u ovoj europskoj državi ne bi trebao puno utjecati na dolaske stranih gostiju, turizam od kojeg praktički cijela država živi. Unuk osnivača 'Karlić Tartufa' pozitivan je i u jednom drugom segmentu – iako nisu jedini 'tartufari' na Gastu, jer tu je i svjetski poznati Zigante, ne smatra ih konkurencijom, dapače.
- Oni su puno napravili za ovu branšu, probijali tržišta, u nekim stvarima sam se mogao ugledati u njih. Kao i jedan vinar u nekoj regiji, jedan će teško napraviti neki dobar rezultat, a više njih odmah stavlja tu regiju 'na mapu'. Tako je i s nama. - smije se Ivan Karlić.
Posjetili smo i štand 'Tvornice zdrave hrane': "Nisam ni sama znala da imaju ovoliko proizvoda"
Razoružavajući osmjeh hostese Jelene na štandu 'Tvornice zdrave hrane' djeluje jednako zarazno. Pokazuje nam samo dio ponude njene tvrtke – moramo priznati, iako veganski proizvodi poput kokosovog mlijeka, humusa ili tempeha, superhrana moringa, triphala, acerola,..., ne zvuče toliko primamljivo kao recimo ribani crni tartuf u maslinovom ulju – vremena se mijenjaju pa je zainteresiranih puno.
- Nisam ni sama znala da imaju ovoliko proizvoda, iako i sama koristim dosta njih. U Splitu imaju dvije trgovine, ukupno preko tri tisuće proizvoda, organskih i bezglutenskih. - pokazuje nam Jelena, posebno naglašavajući prirodne zaslađivače; erythritol, šećer od breze i organski šećer od šećerne trske.