Graditeljsko geodetska tehnička škola u Splitu u Erasmus+ projektu ne pomaže učenicima samo upotpuniti kulturne i baštinske vidike nego im razvija i interkulturalne kompetencije promoviranjem kulturnih različitosti kao zajedničkih vrijednosti i bogatstva. Učenici koji sudjeluju u tom projektu su :Ante Dražen Tranfić učenik 3d razreda,Marta Vladušić učenica 3d razreda, Ante Pauk učenik 3d razreda arhitektonski tehničar; Petar Alfirević učenik 2d razreda arhitektonski tehničar; Toni Šarolić i Bernarda Franić učenici 2a razreda tehničar za geodeziju i geoinformatiku; Daniel Barada učenik 2c razreda i Petar Bašić učenik 2b razreda građevinski tehničar; Ivan Žižić i Magdalena Vukušić učenici 2e razreda arhitektonski tehničar.
Učenici ne predstavljaju samo baštinsko blago Splita izradom maketa u drvu,prostoručnim crtanjem,videozapisima,crtanjem tlocrta,presjeka i 3d vizualizacija koje rade u ProgeCADu i u SketchUpu nego i prihvaćaju identitetske gastro izazove.
Bernarda Franić, Magdalena Megi Vukušić i Marta Vladušić prihvatile su izazov latvijskih učenica Klasične gimnazije iz Rige i odlučile napraviti „red velvet“tortu koja se spravlja za njihov Dan neovisnosti,a zamamna je i slojevita te uživa veliku popularnost i u SAD-u.
Bernarda Franić:“Ovo je moja prva torta u životu,super je,mojima se svidjela, poglavito biskvit, koji je sočan.Htjela sam je ukrasiti pa sam na nju stavila domaće jagode.“
Magdalena Megi Vukušić:“Moj novi zadatak za Erasmus+ projekt bio je napraviti tradicionalnu latvijsku tortu koja je posebna po tome što kad se izreže, krema s crvenom korom oponaša zastavu Latvije.Uz maminu pomoć torta je ispala odlično te smo uživale u bogatstvu okusa ovog latvijskog deserta.“
Marta Vladušić:“ Nakon njih u izazovu se htjelo okušati i dosta drugih učenica Graditeljsko geodetske tehničke škole pa je u školi zavladala „red velvet epidemija“.
Red velvet(crveni baršun)- tradicionalni latvijski kolač
(sastojci)
Sastojci 345 grama brašna za kolače
1 čajna žličica sode bikarbone
2 žlice kakao praha
½ čajne žličice soli
115 grama maslaca koji se treba omekšati na sobnoj temperaturi
400 g kristal šećera
240 ml ulja
4 velika jaja držana prethodno na sobnoj temperaturi
1 žlica čistog ekstrakta od vanilije
1 čajna žličica bijelog octa
2 čajne žličice praha od cikle
240 ml mlaćenice koja se prethodno držala na sobnoj temperaturi
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.Namastiti protvan .Najprije izmiješati brašno,sodu bikarbonu,kakao prah i sol.Jednu minutu srednjom brzinom istući maslo i šećer.Dodati ulje,žumanjke tući jačom brzinom 3 minute,dodati ekstrakt od vanilije i bijeli ocat te tući 2 minute.Dok je mikser u maloj brzini dodati suhe sastojke u 2-3 puta izmjenjujući ih s mlaćenicom.Dodati dvije čajne žličice praha od cikle. Nježno oblikovati u tijesto koje će biti malčice svilenkasto i deblje.Tijesto podijeliti na 2 jednakooblikovana komada i peći 30-32 minute te čačkalicom probati je li gotovo,ali paziti da se tijesto ne sasuši.Tijesto mora biti skroz ohlađeno prije stavljanja glazure.
Glazura od kremastog sira(sastojci)
450 g punomasnog krem sira,omekšanog na sobnoj temperaturi
115 g maslaca,omekšanog na sobnoj temperaturi
540 g šećera u prahu
1 žlica mlijeka
1 i ½ čajna žličica čistog vanilija ekstrakta
prstohvat soli
Izrada glazure
Tući maslac i kremasti sir skupa 2 minute srednjom brzinom ,dodati šećer,mlijeko,ekstrakt vanilije i prstohvat soli,tući malom brzinom 30 sekundi onda ubrzati i tući 3 minute dok sve ne postane kremasto.Glazura treba biti mekana,ali ne tekuća. Prije stavljanja ukrasa na kolač držati isti u hladnjaku 20 minuta da se stvrdne.